Tourverslag: Lone Wolf naar Canada

LONE WOLF goes to Canada! Het land van de maple syrup, beren en elanden. Op 10 mei vlogen wij de oceaan over naar Toronto. Daar begon het avontuur met als einddoel Pouzza Fest in Montreal. Pouzza Fest is een punk rock festival midden in het centrum van Montreal. Er zijn zalen op meerdere locaties in de stad waar dit jaar bands als Against Me!, Andrew WK, Night Birds, Bad Cop/Bad Cop en Lost Love speelde.

De zanger van Lost Love is de man achter Pouzza Fest en omdat wij vorig jaar Lost Love hadden uitgenodigd voor een show in Rotterdam, returnde zij de favor om ons naar Montreal te halen. Voorafgaand van Pouzza speelde wij vier shows met onze Oostenrijkse vrienden en geweldige punk rock band DeeCracks. Thanks aan de Popunie voor alle support en veel plezier met de onderstaande video van ons Canadese avontuur.

Het nummer Way Out komt van ons debuut album op Stardumb Records en staat ook op de nieuwe Stardumb Records sampler The Stardumb Bubble die uit komt op 12 juli. Naast Way Out krijg je ook op de sampler alvast een voorproefje van ons tweede album dat in oktober verschijnt.

Tourdates:
13 mei – Duffy’s Tavern – Toronto (ON)
14 mei – Richmond Tavern – London (ON)
15 mei – This Ain’t Hollywood – Hamilton (ON)
16 mei – Black Squirrel Book Club – Ottawa (ON)
18 mei – Foufs Garage – Pouzza Fest – Montreal (QC)
19 mei – Katacombes – Pouzza Fest – Montreal (QC)

Meer info over de sampler vind je hier. 

Meer LONE WOLF? Check hun Facebook-pagina.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Live-verslag: Get Loose Festival 2019

Vanaf het moment dat ik in de metro stap bij Leuvehaven merk ik dat er iets speelt in Rotterdam. Jongeren, drukte, gelach, muziek en hier en daar een cola fles die overduidelijk niet alleen gevuld was met cola. Vanaf station Rijnhaven is het een rechte weg richting het Afrikaanderplein waarbij de gentrificatie je opeens opvalt.

Misschien het meest vervelende wat kan gebeuren voor een organisator van een muziekevenement is slecht weer. In dit opzicht staat Get Loose 2019 al met 2-0 voor! Deze zondag kent een strakblauwe lucht met een temperatuur van 26°C. Gelukkig lopen we eigenlijk bijna alleen maar op het gras wat toch wat koeler is dan de rest van de betonnen jungle.

Als een artiest een eerste album uitbrengt is het vaak een verassing. Als het dan ook nog eens heel goed is, ben je gelijk helemaal hyped. Als zo’n artiest dan een tweede album uitbrengt, ga je het vergelijken. Je wilt dat het beter is of op z’n minst even goed. Dit is het tweede ‘album’ van Get Loose.

Het terrein is vrijwel hetzelfde ingericht als de eerste editie. Het blijft mooi om een relatief klein festival met Rotterdam als decor te beleven. Ik zeg een relatief klein festival, want wanneer je het vergelijkt met andere festivals is het wel een stuk kleiner. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, ik heb met meerdere bezoekers gesproken die zelf aangaven dat het een gezellige ons-kent-ons sfeer is. Dat is toch ook wat Rotterdam (zeker Zuid) is?!

Copyright foto: Timothy VP Photography

DJ’s worden afgewisseld met rappers op het grote podium. Zo wisselen rappers Beckie, Djesco, Le Seton en Kevetendencies het podium af met dj’s zoals Aisek, Superior, Menace en Evelyn Rae. Net als de vorige editie zijn er twee podia op het terrein te vinden met daar tussenin een mooie muur gereserveerd voor graffiti artiesten. Er is een hoofdpodium waarop de acts die op de flyer staan hun kunst tonen. Op het kleinere podium naast de eettentjes is er ruimte voor spoken word artiesten maar ook muzikanten.

Copyright foto: Timothy VP Photography

Een slimme locatie. Soms wil je gewoon rustig even zitten aan een tafel of op een zitzak met een drankje of wat te eten. Hier kan je in een wat rustigere setting even bijkomen van alle dope muziek en de zon. Het leek wel steeds warmer te worden. Voor de artiesten die eerder op de dag op de mainstage stonden was dit wel jammer. Je merkt dat door de zon iedereen de schaduw opzocht, die te vinden was aan de uithoeken van het terrein, bij de hekken. Hierdoor was het tot aan het begin van de avond niet heel crowded voor het grote podium.

Volgens mij schreef ik vorig jaar ook over de snelle service bij het eten? Ik sloot aan bij de korte rij en 5 minuten later zat ik op het muurtje met een nasi kip terwijl ik uitzicht had op de mainstage. Voordat ik het zag, herkende ik de stem van Hoogvliet’s finest Hef. Het lijkt me wel een mascotte van het festival te zijn. Ik zou het ook helemaal niet erg vinden om hem volgend jaar weer op de flyer te vinden.

Copyright foto: Timothy VP Photography

Met een half volle mond besprak ik met mijn mede Get Loose bezoekers het uitgebreide repertoire dat Hef de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Van hits van zijn eerste tape, eerste album, losse tracks tot aan zijn laatste project. Een half uur was dan ook te kort. Ergens voel ik dan wel een stukje trots wanneer Kevin op podium komt om samen met Hef de track De Wereld Is Van Jou te doen. Rotterdam op het podium, Rotterdam op de achtergrond.

Copyright foto: Timothy VP Photography

Nadat ik mijn maag had gevuld, bewoog ik me langzaam en lui weer terug richting de mainstage. Organisator YMP liep nederig het podium op. Niet met de aankondiging van de volgende artiest, maar om even de aandacht te brengen naar een aantal speciale artiesten. Rotterdam’s rapper en dichter Helderheid die overleed in 2004, Feis die in de ochtend van de laastste jaarwisseling neergeschoten is (bizar om dit zo uit te typen) en Nipsey Hussle die nog zeer recentelijk het leven verloor. Schreeuwen, lachen en juichen werd vervangen door een minuut muisstil Afrikaanderplein. Met gevolg van respect van het eerbetoon tot kippenvel van de stilte. Helaas een dubbele, maar mooie ervaring.

Copyright foto: Yezside Production

Je merkt dat het steeds drukker wordt bij de mainstage wanneer acts als Latifah, Lijpe en Chivv op het podium staan. Hiphop in Nederland is echt gegroeid man. Wanneer ik, zoals vele, langs het hek stond om verkoeling op te zoeken viel me het op. Wanneer één van de hier boven benoemde artiesten het podium opkwam, lieten mensen hun spullen vallen om naar het podium te rennen. Dit was een jaar of 15 geleden echt niet het geval voor Nederlandse hiphop. Weer een moment om trots op te zijn.

Het werd wat koeler en kwam zelfs een kleine frisse wind op die meer dan gewenst was. Get Loose heeft de wind in de zeilen, ook dit jaar weer. Maar organisatie, what’s up met die tafels? Er was meer dan genoeg entertainment, maar mensen die random door een inklapbare picknick tafel zakken is een verschijning die niet snel verveelt. Aan het einde van de avond zag ik security zelf maar de tafels inklappen. Als dat mijn grootste punt van kritiek was, mag je dit gewoon onder ‘zeuren’ wegzetten.

Boef is anders. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit een liveoptreden van deze jonge miljonair heb gezien. Om zijn muziek kan je niet heen. Hij zei zelf dan ook op podium: “Rotterdam ik ben hier om mijn hitjes met jullie te doen” en dat was precies wat het was. Hij deed niet zijn tracks, maar zijn hits. Hij deed het niet alleen, hij deed het ongeveer met het gehele publiek die woord voor woord uit het hoofd weet wat hij rapt.

Copyright foto: Timothy VP Photography

Om de “Cirkel” (Fresku-kenners snappen de referentie) compleet te maken is Fresku wederom de afsluiter van Get Loose. Dit jaar nam hij vriend en collega rapper MocroManiac (Mani) mee. Samen hebben de heren een tape gemaakt en speelden hier dan ook een aantal tracks van. Fresku deed ook nog een aantal tracks uit zijn eigen repertoire en zelfs een track die nog niet was uitgebracht. Die vast terug te vinden is op een Instagram account.

Copyright foto: Yezside Production

Fantastisch weer, heerlijk eten, prachtige muziek en gezellige mensen. Voor mij een perfecte formule voor een goed festival. Het is een geweldig pluspunt dat het ook nog eens in onze thuisstad is georganiseerd. Voor de verandering een keer niet in een overvolle trein naar huis aan het einde van een intense dag. Aangezien ik er volgend jaar zeker weer bij ben, kan ik nog even snel mijn wensen doorschemeren. Ik wil Hef terugzien als vaste act en mascotte van dit festival en een buitenlandse act toevoegen bovenaan de flyer. Die exposure verdient het festival en kan het gemakkelijk aan. YMP en organisatie, thanks.

Copyright foto: Timothy VP Photography