Tourverslag: Sick of Stupidity in de USA en Canada

13312680_956854081093951_4809467178111126356_nVanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Sick Of Stupidity was van 22 t/m 28 mei in Canada en de USA voor onder andere het Maryland Deathfest. Zoals je misschien weet gaat het doen van shows in de USA gepaard met de nodige uitdagingen…

Toronto
Zaterdagochtend 21 mei vertrokken we vanaf Schiphol naar Toronto, Canada. Daar hadden we een hostel geboekt op 10 minuten lopen vanaf de venue; Coalition. Wij speelden hier op de derde dag van het Briefcasefest, downtown Toronto. Dikke show gedaan en fijn om na een reisdag in een hostel/campus te slapen.

13315301_955446617901364_545928336110182981_nSherbrooke 
Zondagochtend 22 mei vroeg van Toronto naar Sherbrooke voor show 2 in Le Murdoch, totaal 700 km. Iedere tour is er altijd wel een show waar je minder tevreden over bent. Dit was er zo eentje. Nog steeds een dikke show, maar kon een stuk beter. Na de show nog twee uur terug gereden voor de slaapplek. Slaapplek was op een boerderij tussen Québec en Montreal.

Québec
Maandag show in Québec. Helaas niets van de stad gezien, behalve de zaal; Le Scanner Bistro. Dikke show, dikke sound en dikke revenge voor de dag van gisteren. Slaapplek opnieuw in de boerderij van de gast die onze tour had geboekt. Zijn band speelde ook alle vier de Canadese shows mee.

13240566_953729391406420_1719697448939816458_nMontreal 
Dinsdag 24 mei in de avond een optreden in Piranha Bar, Montreal. Hartje centrum in een hele coole bar met twee verdiepingen. 1e verdieping een bar met een groot scherm waarop Wrestlemania werd vertoond en boven de concertzaal. Alweer de laatste dag van het Canada gedeelte. Show was ondanks de hoge temperatuur, 35 graden, super cool. Slaapplek was in Montreal bij iemand thuis.

Het Canadese gedeelte van de tour heeft ons uiteindelijk helemaal niets gekost; De bus en de benzine zijn betaald van de inkomsten van de shows en de backline was geleend.

New York
Na een paar zeer geslaagde dagen in Canada was het tijd om naar NYC te gaan. Wij reisden met de Greyhoundbus vanaf Montreal naar NYC. Er werden een aantal vragen gesteld bij de border Canada/USA over wat we kwamen doen. We waren ‘eerlijk’ en zeiden dat we als bezoeker voor het festival kwamen. Natuurlijk niet gezegd dat we kwamen optreden. Na 10 minuten kon iedereen door en kwamen we zes uur later in NYC aan. Daar hadden we een hostel. We hebben een avond de toerist uitgehangen om de volgende ochtend met de Greyhound richting Baltimore te vertrekken voor het prefest van Maryland Deathfest.

FOTO TOURVERSLAG 5 MDF FLYERBaltimore
Donderdag 26 mei vooral bands gecheckt. Baltimore is een vrij onveilige stad. Centrum is ok, maar een paar blocks verder begint ‘da hood‘. Blijf daar van weg en ga altijd met z’n tweeën over straat. Hostel was nice. Op 10 minuten lopen van onze zaal; Soundstage.

Vrijdag 27 mei was gigtime om 17.00 uur. We hadden de gitaar de avond ervoor al opgehaald. Alle onderdelen van het drumstel waren aanwezig op Maryland Deathfest. Onze drummer had alleen stokjes bij zich (in USA gekocht, vanwege grenscontrole). Show was vet. Mannetje of 750 in de zaal van Soundstage. Na de show veel complimenten ontvangen. Veel andere bands nog gekeken op de drie verschillende podia van het festival waar 94 acts stonden geprogrammeerd.

Zaterdagochtend 28 mei ben ik vroeg vertrokken naar NYC. Om vervolgens vanaf New York via Oslo naar Amsterdam te vliegen. De reis duurde in totaal 33 uur. Mijn andere bandleden vertrokken een dag later om nog een extra dag van het vierdaagse festival mee te pikken.

Tour begroting:
Uitgaven: vliegtickets + ESTA + treinretour Rotterdam – Schiphol + tourbus Canada plus backline + 5 nachten hostel + vervoer greyhound en taxi
Inkomsten: gage optredens + Popunie Music Export Rotterdam + 1200 euro uit onze bandpot

Kosten voor negen dagen Canada/USA (5 optredens) = €450 p/p, maar een hele ervaring rijker. Kijk maar!

13147779_941666089279417_5077669170295097071_oTips aan bands:
#1
 Zoek een band uit het land zelf, die zorgt voor de backline en een tourbus. Maak afspraken over wie rijdt, de huur van de bus/backline en als er eventueel verlies is wie wat betaalt.

#2 Zorg voor je ESTA-verklaring voor zowel Canada als USA. Zijn gemakkelijk aan te vragen via internet dus hiervoor hoef je niet naar het consulaat toe. Meestal krijg je binnen 24 uur antwoord of je toestemming hebt om als toerist het land in te mogen. Kosten ESTA-verklaring USA zijn circa €30 p/p, voor Canada rond de €20 p/p.

#3 Neem GEEN instrumenten (snare, pedalen etc.) of merch mee. Zeg dat je als toerist komt. Zorg dat je bewijs hebt voor de overnachtingen (mocht je in een hostel of hotel slapen). Aan de grens kan je altijd terug worden gestuurd, ook al heb je een ESTA-verklaring.

Dit is bij drie bands gebeurd die naar het Maryland Deathfest kwamen om te spelen. Alle drie de bands hadden een ESTA-verklaring. Alle drie de bands hadden instrumenten en merch bij zich.

#4 Wij hebben alle instrumenten geleend. Dit is zonder problemen gegaan. Je kan ook een werkvergunning aanvragen. Hiervoor moet je naar de ambassade. Dit is een lang proces met veel administratie. Kosten zijn €171 p/p.

Wil je meer weten over Sick Of Stupidity? Check de muziek op Bandcamp en volg ze op Facebook.
Lees hier onze recensie van hun laatste album One Shot One Kill.

exportDeze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export.

Investeer in Talent: Jamie Patiwael

jamie patiwaelJamie Patiwael uit Rhoon heeft een missie: countrymuziek weer op de kaart zetten in Nederland. Om de kosten van de opnamen voor haar debuut-album te kunnen dragen vraagt ze nu de hulp van medestanders. Via crowdfunding kun je Jamie helpen dit project mogelijk te maken.

Op het platform VoorDeKunst vertelt ze:
“Een hoop mensen hebben een verkeerd beeld (gekregen) van countrymuziek en de meeste tieners van nu vinden het nog helemaal niet interessant. Als jonge, frisse muzikant wil ik daar verandering in brengen.

Muziek is voor mij een middel om mijn gevoelens op een rijtje te kunnen zetten. Mijn teksten zijn heel persoonlijk, maar tegelijkertijd zijn de gebeurtenissen waarover ik zing erg herkenbaar voor het publiek.

Ik heb alle nummers zelf geschreven en gecomponeerd, maar ik kan het album niet in mijn eentje maken. Er zijn muzikanten, producers en vormgevers nodig om dit album te kunnen realiseren en die hardwerkende mensen moeten natuurlijk betaald worden.

De band bestaat nu uit een drummer, (contra)bassist, gitarist, dobro/banjo/mandoline -speler, achtergrondzangers en verschillende producers. Mijn droom is dat ik over de hele wereld mijn muziek ten gehore kan brengen. Ik ga er dan ook alles aan doen om te zorgen dat dit lukt!

Je kunt mijn album van tevoren bestellen, samen met huiskamerconcerten en workshops. Zodra het bedrag behaald is, duik ik metéén de studio in!”

Bekijk snel Jamie’s persoonlijke video-oproep en doneer op VoorDeKunst.nl
Blijf op de hoogte door haar te volgen op Facebook.