Tourverslag: de UK shows van Nagasaki Swim

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Nagasaki Swim vertrok in september vorig jaar naar de UK voor aantal shows samen met Symbol Soup. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

Eind september vertrokken wij met de band naar Engeland om een drietal shows te spelen met de Londense band Symbol Soup, die ik een tijd terug had leren kennen via een online songwriting workshop. De geplande shows worden gespeeld in Portsmouth, Londen en Southampton.

Woensdag 27 september
Onze tourmanager en chauffeur Bart vertrekt samen met Paul en Juliette vanuit Utrecht met de tourbus richting Rotterdam. Daar ontmoeten we elkaar bij de oefenruimte, om de bus in te laden met alle spullen. Als we zeker weten dat we niets vergeten hebben (tenminste, dat denken we), vertrekken we richting Calais om de boot naar Engeland te pakken.

Sinds de Brexit is het een stuk lastiger om als band de oversteek te maken. Gelukkig hebben we veel tips van andere bands gekregen, waardoor we al het juiste papierwerk meehebben. O.a. een ‘letter of invitation’ van alle venues, een brief van ons label en boeker én bewijs van accommodatie. Na een korte check bij de douane kunnen we de boot op, die ons naar Dover brengt.

Eenmaal in Dover aangekomen hebben we ontzettend honger en hoewel we wijs besloten hadden om een gezonde maaltijd te zoeken, eindigen we alsnog bij een fish & chips kraam. Heel lekker, maar misschien niet de beste keuze voor een lange reisdag. We rijden door naar Portsmouth, leggen onze spullen in de Airbnb en drinken nog een afsluitende Guinness bij de dichtstbijzijnde pub.

Donderdag 28 september
Na een goed ontbijtje besluit iedereen een rondje door Portsmouth te lopen. Een mooi, ietwat saai stadje aan de kust. Een goede wandel en een lekkere lunch later gaan we richting de venue van vanavond. The Loft is een schattige pub met op de eerste verdieping een klein zaaltje. Daar treffen we de geluidstechnicus aan en de band Symbol Soup. Het was heel leuk hen te ontmoeten nadat we elkaar alleen online gesproken hadden.

Tijdens de setup komen we erachter dat we helemaal geen juiste Engelse stekkers hebben voor onze apparatuur. Het blijft onze eerste keer in het buitenland en hadden toch iets over het hoofd gezien. Ik loop naar buiten op zoek naar adapters en na vier winkels te proberen vind een winkelmedewerker een doosje ergens verstopt achter de toonbank. Het zijn niet de meest kwalitatief hoogwaardige apparaten, maar we doen het ermee.

Tijdens de soundcheck besteld Bart eten voor de band en zorgt dat de merch netjes klaarligt. We kijken de set van het voorprogramma, Pilot Light, en daarna speelt Symbol Soup een mooie show. Wij eindigen de avond met een leuke eerste show, waarbij we ook een nieuw nummer, The Golden Car, voor het eerst spelen.

Vrijdag 29 september
In de ochtend ruimen we het appartement netjes op en doen de spullen in de tourbus en vertrekken richting Londen. Hoewel het niet heel ver is, is het erg druk rondom de hoofdstad en is het een lange rit met veel filerijden. Gelukkig zijn we ruim op tijd vertrokken dus is dit
geen probleem.

We komen iets te vroeg aan bij The Shacklewell Arms, een venue waar ik al lang veel goeie verhalen over hoor. Omdat de stagemanager er nog niet is om open te doen wachten we bij de bus en eten we heerlijke bagels bij de buren van de venue. Daarna komt er iemand aan en kunnen we gelijk onze spullen stationeren en soundchecken. Symbol Soup komt daarna en terwijl zij soundchecken dineren wij met taco’s om de hoek.

De eerste act van de avond is Wilshaw, die een mooie singer/songwriter set speelt. Daarna speelt Symbol Soup en het is tof om te zien dat een aantal mensen de band goed kennen en meezingen met hun muziek. Onze eigen show gaat erg goed en we krijgen achteraf leuke reacties. Na de show rijden we richting het huis van Mike van Symbol Soup. Onderweg komen we voor een tunnel te staan waar onze bus te groot voor is en terwijl er een motorrijder boos tegen ons schreeuwt, proberen we iedereen achter ons een stukje achteruit te laten rijden zodat we niet de tunnel in hoeven. Dit lukt, en we zijn weer op weg. We spelen een paar potjes Tekken 8, een spel waar ik vrij slecht in blijk te zijn, en daarna slapen we bij Mike.

Zaterdag 30 september
We hebben een vrije dag in Londen. Samen met Mike gaan we de stad in richting Rough Trade, een leuke platenzaak in een van de leukste wijken in de stad. Ik koop een boek over Bob Dylan, we eten bagels en maken een fijne wandeling. Die avond rijden we naar onze overnachting in Southampton, alweer de laatste stop op deze tour. We bestellen een pizza die we opeten in de keuken van onze Airbnb. Het is een beetje een smoezelig appartement en de tuin ligt vol troep, maar we vermaken ons prima.

Zondag 1 oktober
We worden wakker in Southampton en doen rustig aan. Ik wil graag even langs de Tesco supermarkt om mijn favoriete Engelse koekjes (millionaire’s shortbread) in te slaan. Ik koop vier pakken die binnen twee weken op zijn. Daarna vertrekken we richting de venue. Heartbreakers is een leuke pub met een bovenzaal, waar we gelijk kunnen soundchecken.

Ook deze show spelen we weer met Symbol Soup, die na onze soundcheck aankomen. Als ook zij gereed is gaan we in de stad op zoek naar een plekje om voor het laatst samen te eten. Daarna gaan we weer richting de venue om de eerste band te zien spelen. Froglands PK uit the Isle of Wight heten ze en het is een hele toffe act. Ook Symbol Soup speelt weer een mooie show, en daarna zijn we zelf aan de beurt.

Het is wat rustiger bezocht, maar door de leuke andere bands in het publiek is het toch een fijne show. Na afloop verkopen we merch aan iemand die onze eerste plaat in 2021 al had besteld. We drinken een afsluitend drankje met de bands en zeggen elkaar gedag. Ik hoop dat we Symbol Soup snel in Nederland een keer kunnen zien!

Maandag 2 oktober
We checken of we echt alle spullen hebben, laten het appartement achter en rijden richting Dover om de boot te nemen. De terugweg verloopt erg soepel, en we draaien nog wat hits om onze chauffeur genoeg energie te geven om over de finish te rijden. Het was een erg leuke tour, en ik hoop dat we snel nog eens naar de UK  kunnen komen.

Volg Nagasaki Swim via Facebook en Instagram.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Popunie Music Export ondersteunt 27 buitenlandse tours van Rotterdamse acts in 2023

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om zijn kunsten in het buitenland te gaan vertolken. Jaarlijks ondersteunt de Popunie een aantal van deze toptalenten met het investeringsprogramma Music Export Rotterdam om in het buitenland zichzelf en Rotterdam op de kaart te zetten. Maar liefst 27 buitenlandse tours zijn in 2023 ondersteund, waarmee onze muzikale ambassadeurs popmuziekstad Rotterdam internationaal op de kaart hebben gezet!

Om de export van Rotterdamse popmuziek te stimuleren, heeft Popunie het toursupport programma Music Export Rotterdam ontwikkeld, dat dankzij financiële steun van de gemeente Rotterdam sinds 2014 bestaat. De drempel om in het buitenland op te treden is vrij hoog vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het ontbreken van directe inkomsten. De meeste muzikanten missen hiervoor de middelen, terwijl de potentie volop aanwezig is. Music Export Rotterdam draagt eraan bij dat de buitenlandse ambities gerealiseerd kunnen worden.

De hoofddoelstellingen zijn:

  • Promotie van de Rotterdamse muziek, de muzikanten en de stad over de landsgrenzen
  • Netwerken creëren door aanleg centrale database met contacten waardoor de weg voor buitenlandse optredens geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts
  • Kennisoverdracht: o.a. middels tourverslagen op de Popunie site
  • Deskundigheidsbevordering: o.a. door workshops over touren in het buitenland

In 2023 is er volop beroep gedaan op het Music Export programma en zijn er 27 buitenlandse tours ondersteund. Rotterdamse artiesten hebben in 30 verschillende landen in totaal 211 optredens gegeven met support van het Music Export programma. Zo trad Tramhaus op tijdens het prestigieuze Reeperbahn Festival in Duitsland, deed Nana M. Rose een tour als support act van The Veils, deed Iguana Death Cult meerdere shows op South By South West en volbracht Lewsberg een tour van 25 shows door de USA en Canada.

De acts hebben op creatieve wijze Rotterdam gepromoot. Sommigen door de stad bij elk optreden te noemen, anderen vertolkten een nummer over Rotterdam of zetten logo’s van de stad op het promotiemateriaal. Zo hebben de artiesten als ware ambassadeurs Rotterdam als muziekstad in het buitenland in de schijnwerpers gezet.

Dit zijn de ambassadeurs van de Rotterdamse popmuziek 2023:

Benieuwd naar de tourverslagen? Je leest ze hier.

Ook in 2024 is er weer de mogelijkheid om toursupport aan te vragen bij Popunie Music Export Rotterdam. Kijk hier meer info, de criteria en het aanvraagformulier.