Popunie Music Export ondersteunt 27 buitenlandse tours van Rotterdamse acts in 2023

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om zijn kunsten in het buitenland te gaan vertolken. Jaarlijks ondersteunt de Popunie een aantal van deze toptalenten met het investeringsprogramma Music Export Rotterdam om in het buitenland zichzelf en Rotterdam op de kaart te zetten. Maar liefst 27 buitenlandse tours zijn in 2023 ondersteund, waarmee onze muzikale ambassadeurs popmuziekstad Rotterdam internationaal op de kaart hebben gezet!

Om de export van Rotterdamse popmuziek te stimuleren, heeft Popunie het toursupport programma Music Export Rotterdam ontwikkeld, dat dankzij financiële steun van de gemeente Rotterdam sinds 2014 bestaat. De drempel om in het buitenland op te treden is vrij hoog vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het ontbreken van directe inkomsten. De meeste muzikanten missen hiervoor de middelen, terwijl de potentie volop aanwezig is. Music Export Rotterdam draagt eraan bij dat de buitenlandse ambities gerealiseerd kunnen worden.

De hoofddoelstellingen zijn:

  • Promotie van de Rotterdamse muziek, de muzikanten en de stad over de landsgrenzen
  • Netwerken creëren door aanleg centrale database met contacten waardoor de weg voor buitenlandse optredens geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts
  • Kennisoverdracht: o.a. middels tourverslagen op de Popunie site
  • Deskundigheidsbevordering: o.a. door workshops over touren in het buitenland

In 2023 is er volop beroep gedaan op het Music Export programma en zijn er 27 buitenlandse tours ondersteund. Rotterdamse artiesten hebben in 30 verschillende landen in totaal 211 optredens gegeven met support van het Music Export programma. Zo trad Tramhaus op tijdens het prestigieuze Reeperbahn Festival in Duitsland, deed Nana M. Rose een tour als support act van The Veils, deed Iguana Death Cult meerdere shows op South By South West en volbracht Lewsberg een tour van 25 shows door de USA en Canada.

De acts hebben op creatieve wijze Rotterdam gepromoot. Sommigen door de stad bij elk optreden te noemen, anderen vertolkten een nummer over Rotterdam of zetten logo’s van de stad op het promotiemateriaal. Zo hebben de artiesten als ware ambassadeurs Rotterdam als muziekstad in het buitenland in de schijnwerpers gezet.

Dit zijn de ambassadeurs van de Rotterdamse popmuziek 2023:

Benieuwd naar de tourverslagen? Je leest ze hier.

Ook in 2024 is er weer de mogelijkheid om toursupport aan te vragen bij Popunie Music Export Rotterdam. Kijk hier meer info, de criteria en het aanvraagformulier.

Deze Rotterdamse acts check je op ESNS 2024!

Van 17 t/m 20 januari staat Groningen weer volledig in het teken van Eurosonic-Noorderslag (ESNS)! De stad vormt deze dagen als vanouds hét belangrijkste platform voor Europese muziek en dit is voor veel acts een belangrijke stap geweest bij hun (inter)nationale doorbraak. Ook dit jaar staat er weer het nodige Rotterdamse talent op het festival, zowel op het officiële programma als in de line-up van het alternatieve programma!

Muziek @ ESNS
De Rotterdamse acts die tijdens ESNS in Groningen op de planning staan zijn:

Brintex Collective | Woensdag 17 januari – Der AA-Theater – 20:50-21:30
Brintex Collective begon als een jong Rotterdams trio, geleid door toetsenist Brenn Luiten. Zijn project groeide langzaam uit tot een creatieve coöperatie. Nu bestaat de band uit vijf tot zes muzikanten, die veel kleur geven aan Brenns composities. De muziek, geïnspireerd door jazz, hiphop en electronica, geeft het publiek een instant energy boost. Brenn noemt het zelf ‘UK influenced jazz music’. Debuut-ep Brintex Collective kwam in april 2023 uit en Brintex Collective stond onder de vlag van Popunie Live vorig jaar al op festivals als Grasnapolsky en Metropolis.

Elephant | Woensdag 17 januari – Stadsschouwburg – 23:30-00:10
Het vergt hard werk om net zo zorgeloos over te komen als Elephant op Shooting For The Moon. Na hun veelgeprezen debuut Big Thing (2022) gaat de Rotterdamse indieband op de opvolger de confrontatie aan met hun eigen cynisme – gewapend met onweerstaanbare gitaarlicks, standvastige nonchalance en teksten die het alledaagse in een magischer licht schilderen. Voor deze hoopvolle plaat schakelde de band de Vlaamse singer/songwriter Meskerem Mees en producer Pablo van de Poel (DeWolff) in.

Tramhaus | Vrijdag(nacht) 19 januari – MAAS Main – 00:10-00:50
Tramhaus is de aanstekelijke postpunk sensatie die inmiddels hoge ogen gooit in Europa en ver daarbuiten. Door middel van vurige en gestroomlijnde songs, tot aan breekbare en abstracte klanken, weet dit vijftal zowel live als op plaat de luisteraar en toeschouwer te betrekken in het meeslepende verhaal van hun muziek. Aan de basis van dit hele spektakel ligt de overduidelijke symbiotische verhouding tussen de vijf bandleden.

CHARLOT | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Marathonzaal – 18:30-19:15
CHARLOT is een Rotterdamse singer/songwriter, die geïnspireerd is door de verhalen achter kunst, boeken, films en het leven. Door warme strijkers, synthesizers en haar serene stem te combineren, verandert ze deze verhalen in muziek. In 2022 bracht de singer/songwriter haar debuut-ep uit en ondersteunde Froukje tijdens haar voorjaarstour. En in maart 2023 werd een nieuwe ep Under Wishing Stars uitgebracht, geproduceerd met haar band, Tessa Rose Jackson en Darius Timmer. CHARLOT put inspiratie uit artiesten als Regina Spektor, Agnes Obel en AURORA.

Zoë Livay | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Kleine zaal – 19:00-19:45
Muziek speelde al vroeg een grote rol in het leven van Zoë Livay. Haar moeder draait André Hazes, ze zingt in de kerk en maakt onderdeel uit van een popkoor. Niet gek dus, dat de 18-jarige Zoë zich inschrijft voor The Voice of Holland, waar ze de jury omver blaast. Daarna brengt ze verschillende singles uit en begin 2022 volgt haar debuut-ep Openhartig. Inmiddels ligt er de single Vrouw Van De Wereld en heeft Zoë Livay de R&B verruild voor akoestische pop.

Library Card | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Marathonzaal – 20:00-20:45
Expressief en toch bedachtzaam, schurend en toch melodieus, explosief en toch introvert: de winnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 Library Card is een band van contrasten. De hechte eenheid van vier totaal verschillende karakters ontstond midden 2021, geïnspireerd door post-punkers Protomartyr, cult-art-rockers Life Without Buildings en de poëzie van Anne Clark. Geleid door Lot van Teylingen, wiens spoken word snel wisselt tussen sardonisch en oprecht, ging Library Card snel van een eerste optreden in mei 2022 naar het ondersteunen van OSEES en touren in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Kay Slice |Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Kunstpunt  – 20:45-21:30
Kay Slice staat voor Afrofusion: een smeltkroes van diverse werelden, energiek, verbindend en vol meeslepende grooves. Zijn muziek is het resultaat van een zoektocht naar zijn ware ik, via zijn vaderland Ghana. Afrobeat vertegenwoordigt het deel dat hij kent van de Ghanese verjaardagen en de highlife-cd’s van zijn vader. In zijn werk omarmt hij zichzelf en richt daarmee de spots op iedereen die ook het product is van meerdere culturen. Zijn missie: Afrika’s rijke en spirituele indrukken meegeven aan zijn generatie.

SUBFICTION | Zaterdag 20 januariOosterpoort Kelder – 21:45-22:15
SUBFICTION is een gesluierde artiest en gids voor het absorberen van audiovisuele werelden. Werelden die bestaan uit organische elementen, vervuild door technologie, muzikale landschappen verkennend voorbij genres. De geheimzinnige vernietigt elke dansvloer glitchend en switchend tussen melancholische breakbeats, IDM en verhalende house en hiphop, met invloeden van artiesten als Aphex Twin, Fred Again, Four Tet en Flying Lotus. SUBFICTION bracht twee ep’s uit in 2023 en maakt zich op voor zijn debuutalbum ENTER.

Randprogrammering
Naast het officiële programma is er in Groningen rond ESNS nog veel meer te doen, waar nog meer Rotterdamse acts te checken zijn.

Zo zijn o.a. ELINE, Sy-ki en The Tommyrots tijdens de Penguin Showcases in de stad te zien. Check hiervoor het volledige programma op showcases.pinguinradio.com/. Andere events deze dagen zijn o.a. Jagersonic, Pleuropsonic en De Donkere Kamer Luistersessies.