Deze Rotterdamse acts check je op ESNS 2024!

Van 17 t/m 20 januari staat Groningen weer volledig in het teken van Eurosonic-Noorderslag (ESNS)! De stad vormt deze dagen als vanouds hét belangrijkste platform voor Europese muziek en dit is voor veel acts een belangrijke stap geweest bij hun (inter)nationale doorbraak. Ook dit jaar staat er weer het nodige Rotterdamse talent op het festival, zowel op het officiële programma als in de line-up van het alternatieve programma!

Muziek @ ESNS
De Rotterdamse acts die tijdens ESNS in Groningen op de planning staan zijn:

Brintex Collective | Woensdag 17 januari – Der AA-Theater – 20:50-21:30
Brintex Collective begon als een jong Rotterdams trio, geleid door toetsenist Brenn Luiten. Zijn project groeide langzaam uit tot een creatieve coöperatie. Nu bestaat de band uit vijf tot zes muzikanten, die veel kleur geven aan Brenns composities. De muziek, geïnspireerd door jazz, hiphop en electronica, geeft het publiek een instant energy boost. Brenn noemt het zelf ‘UK influenced jazz music’. Debuut-ep Brintex Collective kwam in april 2023 uit en Brintex Collective stond onder de vlag van Popunie Live vorig jaar al op festivals als Grasnapolsky en Metropolis.

Elephant | Woensdag 17 januari – Stadsschouwburg – 23:30-00:10
Het vergt hard werk om net zo zorgeloos over te komen als Elephant op Shooting For The Moon. Na hun veelgeprezen debuut Big Thing (2022) gaat de Rotterdamse indieband op de opvolger de confrontatie aan met hun eigen cynisme – gewapend met onweerstaanbare gitaarlicks, standvastige nonchalance en teksten die het alledaagse in een magischer licht schilderen. Voor deze hoopvolle plaat schakelde de band de Vlaamse singer/songwriter Meskerem Mees en producer Pablo van de Poel (DeWolff) in.

Tramhaus | Vrijdag(nacht) 19 januari – MAAS Main – 00:10-00:50
Tramhaus is de aanstekelijke postpunk sensatie die inmiddels hoge ogen gooit in Europa en ver daarbuiten. Door middel van vurige en gestroomlijnde songs, tot aan breekbare en abstracte klanken, weet dit vijftal zowel live als op plaat de luisteraar en toeschouwer te betrekken in het meeslepende verhaal van hun muziek. Aan de basis van dit hele spektakel ligt de overduidelijke symbiotische verhouding tussen de vijf bandleden.

CHARLOT | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Marathonzaal – 18:30-19:15
CHARLOT is een Rotterdamse singer/songwriter, die geïnspireerd is door de verhalen achter kunst, boeken, films en het leven. Door warme strijkers, synthesizers en haar serene stem te combineren, verandert ze deze verhalen in muziek. In 2022 bracht de singer/songwriter haar debuut-ep uit en ondersteunde Froukje tijdens haar voorjaarstour. En in maart 2023 werd een nieuwe ep Under Wishing Stars uitgebracht, geproduceerd met haar band, Tessa Rose Jackson en Darius Timmer. CHARLOT put inspiratie uit artiesten als Regina Spektor, Agnes Obel en AURORA.

Zoë Livay | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Kleine zaal – 19:00-19:45
Muziek speelde al vroeg een grote rol in het leven van Zoë Livay. Haar moeder draait André Hazes, ze zingt in de kerk en maakt onderdeel uit van een popkoor. Niet gek dus, dat de 18-jarige Zoë zich inschrijft voor The Voice of Holland, waar ze de jury omver blaast. Daarna brengt ze verschillende singles uit en begin 2022 volgt haar debuut-ep Openhartig. Inmiddels ligt er de single Vrouw Van De Wereld en heeft Zoë Livay de R&B verruild voor akoestische pop.

Library Card | Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Marathonzaal – 20:00-20:45
Expressief en toch bedachtzaam, schurend en toch melodieus, explosief en toch introvert: de winnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 Library Card is een band van contrasten. De hechte eenheid van vier totaal verschillende karakters ontstond midden 2021, geïnspireerd door post-punkers Protomartyr, cult-art-rockers Life Without Buildings en de poëzie van Anne Clark. Geleid door Lot van Teylingen, wiens spoken word snel wisselt tussen sardonisch en oprecht, ging Library Card snel van een eerste optreden in mei 2022 naar het ondersteunen van OSEES en touren in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Kay Slice |Zaterdag 20 januari – Oosterpoort Kunstpunt  – 20:45-21:30
Kay Slice staat voor Afrofusion: een smeltkroes van diverse werelden, energiek, verbindend en vol meeslepende grooves. Zijn muziek is het resultaat van een zoektocht naar zijn ware ik, via zijn vaderland Ghana. Afrobeat vertegenwoordigt het deel dat hij kent van de Ghanese verjaardagen en de highlife-cd’s van zijn vader. In zijn werk omarmt hij zichzelf en richt daarmee de spots op iedereen die ook het product is van meerdere culturen. Zijn missie: Afrika’s rijke en spirituele indrukken meegeven aan zijn generatie.

SUBFICTION | Zaterdag 20 januariOosterpoort Kelder – 21:45-22:15
SUBFICTION is een gesluierde artiest en gids voor het absorberen van audiovisuele werelden. Werelden die bestaan uit organische elementen, vervuild door technologie, muzikale landschappen verkennend voorbij genres. De geheimzinnige vernietigt elke dansvloer glitchend en switchend tussen melancholische breakbeats, IDM en verhalende house en hiphop, met invloeden van artiesten als Aphex Twin, Fred Again, Four Tet en Flying Lotus. SUBFICTION bracht twee ep’s uit in 2023 en maakt zich op voor zijn debuutalbum ENTER.

Randprogrammering
Naast het officiële programma is er in Groningen rond ESNS nog veel meer te doen, waar nog meer Rotterdamse acts te checken zijn.

Zo zijn o.a. ELINE, Sy-ki en The Tommyrots tijdens de Penguin Showcases in de stad te zien. Check hiervoor het volledige programma op showcases.pinguinradio.com/. Andere events deze dagen zijn o.a. Jagersonic, Pleuropsonic en De Donkere Kamer Luistersessies.

Kijk voor alle info en meer op de site van ESNS.

Music Support Zuid-Holland: Gluren bij de Buren

Met ons programma Music Support Zuid-Holland ondersteunt de Popunie in 2024 weer het intieme huiskamerfestival voor de lokale amateurkunst Gluren bij de Buren in 8 gemeenten in Zuid-Holland. Tijdens de wintereditie op zondag 4 februari veranderen huiskamers tijdelijk in buurttheaters, waar lokale podiumkunstenaars hun talenten zullen laten zien. Het programma staat online!

Gluren bij de Buren vindt dit jaar in Zuid-Holland plaats in de gemeenten Alphen a/d Rijn, Delft, Den Haag, Gouda, Leiden, Nissewaard, Rotterdam en Zoetermeer. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie en maken zo kennis met buurtgenoten én lokaal talent. De optredens zijn bij te wonen zonder reservering en op basis van een vrijwillige bijdrage.

Programma
Voor de wintereditie staat er weer een divers programma klaar, bestaande uit verschillende disciplines. In Zuid-Holland zullen op 4 februari vele honderden lokale en regionale artiesten optredens verzorgen, met ondersteuning van ons programma Music Support Zuid-Holland.

Zo kun je in Alphen a/d Rijn o.a. De Tast, Gravity Control, Hunters Theory, Popkoor NOISZ en Twigs & Twine checken. In Delft o.a. Ana Ori, Blues After Seven, Celtic Constellation, De Nostalgini’s, Jerry Kooyman, Mono Lisa en Sol de Mayo. In Leiden staan acts zoals 10 Ct. Pistol, 5th-Wave, Beeldenstorm, Danny Ramirez, De Pittige Tantes, Echoism, Fem, Julio Melio, Karvel, Nordic Fusion en Ned Ashcroft. Nissewaard heeft o.a. CaptainSober, Dulcia, Jowan, Melanie, Monique & John en spoken words door Vahini Saman en Richard Roks op het programma staan.

In Rotterdam zie je bijvoorbeeld Annie Lime, Blacklily, Blind Vetrouwen, Danny Yellow, Erwin The Librarian, Evi Bosman, Filomena Croce, Gerardo, Kind Human, Luuk Geers, Magu, Tessaa, Timber, Vangelis Sopamena en meer.  En in Den Haag en Zoetermeer kun je terecht voor mooie optredens van acts als Alexander Franken, Croony Tunes, Eliette, Emily Coomber, Geejee, Grand Mother, Lifed, Mirra, Blue Lavender, Deuce!, Elia Nova, Jazz Delight en Small Talk.

Bekijk het volledige programma en stippel jouw route uit op www.glurenbijdeburen.nl!

Gluren bij de Buren
Het festival staat voor sociale impact, cultuurparticipatie en inclusiviteit. Gluren bij de Buren stimuleert blijvend sociaal contact en biedt een laagdrempelige manier aan bezoekers en deelnemers om buiten de sociale bubbel te treden. Daarnaast geeft Gluren bij de Buren lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme en laagdrempelige setting van een huiskamer of tuin. Dit geeft ze de handvatten om actief te werken aan artistieke ontwikkeling, zonder wedstrijdelement of hoge kwaliteitseisen.

De programmamakers koppelen aangemelde acts en locaties aan elkaar en geven alle deelnemers de handvatten om een succesvol huiskamerconcert te organiseren.