St. Solaire presenteert documentaire over 40 shows binnen 48 uur

Eind vorig jaar kwam de band St. Solaire, winnaar van de Sena Grote Prijs van Rotterdam, op het absurde idee om binnen 48 uur 40 shows in 40 steden door heel Nederland te spelen. Met het ‘rondje’ van maar liefst 1600 km werd de eerste single Morning Sun gepromoot. Dit werd allemaal vastgelegd in een documentaire die aanstaande donderdag 8 juni verschijnt.

Het was een grote en uitputtende uitdaging, maar de band kijkt er positief op terug. Frontman Geert van Emden: “Je wordt moe, je hebt slaap. Dan kom je tot de kern van een persoon. Doordat we dit met z’n allen deden, kwamen we ook bij de kern van de band en de muziek”. De onderlinge verbroedering van de band staat centraal in de documentaire.

Met bands als Radiohead, Bon Iver en (het prille) Coldplay als fundament, rees St. Solaire afgelopen maanden als een klimplant uit de grond. Zo nam HAEVN de band mee op sleeptouw als voorprogramma in Tivoli, Doornroosje en Paradiso en werd de band gevraagd om de aftershow van Matt Simons te verzorgen in AFAS Live.

Intussen zijn er twee singles uitgebracht, gemixt door de New Yorkse topproducer Peter Katis, bekend van internationale artiesten zoals The National, Kurt Vile en The War On Drugs.

Datum: donderdag 8 juni
Locatie: V11, Rotterdam
Aanvang: 21.00
Entree: 5 euro
Bekijk het Facebookevent of volg de band op Facebook.
Na de vertoning van de documentaire zal de band ook optreden.

Interview: Sammie Sedano – het nachtleven is een prachtleven

Als kind had hij slaapproblemen en ADHD waardoor hij weinig slaap nodig heeft. Mitchel Sam-Sin, aka Sammie Sedano, windt er geen doekjes om op zijn debuut-ep De Nachtapotheker. ’s Nachts verdiende hij het grote geld met het verkopen van alle soorten drugs. Na het behalen van zijn diploma en contract bij Sony Music is zijn ‘baan’ als apotheker voorbij, maar hoe vult Sammie Sedano zijn nachten nu in?

Ik zit tussen de kunstwerken in als ik wacht op Mitchel Sam-Sin, aka Sammie Sedano. Sober Collective is de plek waar we meeten, een gallerie in Rotterdam-Noord. Tevens ook de wijk waar hij is geboren en nooit meer is weggegaan. Als 5-jarig jongetje had Mitchel al snel genoeg aan drie à vier uurtjes slaap per nacht, wat zich ontwikkelde in nachten hangen op voetbalpleintjes en kattenkwaad uithalen tot criminaliteit en drugs verkopen.

Imago
Als rapper draagt Sammie tekstueel bij aan een imago. Hij rapt over drugshandel, veel geld en soms wel in denigrerende zin over vrouwen. Ik vraag me af wat hiervan de realiteit is uit het leven van Mitchel en of het slechts een stoer imago is wat Sammie Sedano neerzet. Mitchel legt uit: “Het is ontstaan uit diverse emoties en gebeurtenissen in en omtrent mijn leven. Ik kon dit deel van mijn leven niet verloochenen of wegstoppen. Ik probeer met mijn teksten niets te verheerlijken, maar juist een beeld te schetsen van wat hier de realiteit is. Ik heb met een ieder het beste voor, don’t get me wrong. Mijn teksten houd ik zo dicht mogelijk bij mezelf, dus als men twijfelt aan de echtheid lig ik daar niet wakker van. Uiteindelijk is het geschreven vanuit mijn perspectief en ben ik hier niet om anderen te overtuigen.”

Ongelijkheid en frustratie
Textueel hoor ik ook veel agressie, Mitchel vertelt: “Je groeit op in een stad met op dat moment, in die tijd, weinig kansen. Rotterdam was een stad die achterbleef. Je ziet veel ongelijkheid, waarin mensen met een andere etniciteit dan de Nederlandse vaak onbegrepen zijn en mensen minder, maar ook meer hebben dan jij. Dat deed mij beseffen dat het een oneerlijke wereld is en daar komt die frustratie vandaan. Je wilt net zoveel als mensen die meer hebben en probeert dat grote geld op een makkelijke manier te verkrijgen. Je probeert je eigen draai te vinden in deze samenleving, maar omdat dat dus niet helemaal werkt, probeer je een soort uitweg te vinden om het op een andere manier te doen. Op die manier is de ‘duistere’ kant in mijn muziek tot stand gekomen.”

De Nachtapotheker
Het rauwe Rotterdamse sluit goed aan bij zijn beginnende werkwijze als beatmaker. Hij bleek veel meer talent te hebben voor rap, wat na jaren zoeken naar zijn sound evolueerde in zijn debuut-ep. Mitchel legt uit: “De naam van mijn debuut-ep De Nachtapotheker past bij mij omdat een normale apotheek om 6 uur sluit, maar ik er altijd was met drugs voor mijn omgeving. Ook kwam ik de clubs in en maakte ik kennis met verschillende werelden in het nachtleven, terwijl ik in eerste instantie niet uit ging om uit te gaan.” “Gangster!” antwoord ik. Mitchel betwijfelt dat: “Gangster.. Nouja, gangster… Jongens in volksbuurten kennen altijd wel iemand die drugs verkoopt. Ik denk dat het een veel voorkomend verschijnsel is in de randstad. In mijn omgeving merk ik dat veel jongeren dit wel hebben meegemaakt. Het is natuurlijk totaal niet iets waar ik trots op ben, maar het is een deel geweest van datgene wat mij heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Daarnaast heb ik zelf nooit de behoefte gevoeld om ook maar enige harddrugs uit te proberen.”

Mensen begaan fouten
Mitchel volgde aan het hbo de opleiding Rechten, deels om zich zelf te kunnen verdedigen. Op een bepaald punt in zijn leven behaalde Mitchel zijn diploma en kreeg een contract aangeboden bij Sony Music. Hij voerde meerdere waardevolle, diepe gesprekken met zijn moeder en besloot langzaam te stoppen met zijn streken in het nachtleven. Waarna hij zijn focus probeerde te verplaatsen naar zijn creatieve kant: “Het is niet dat ik ermee geassocieerd wil worden, met dingen die ik in het verleden heb gedaan. Toch vind ik dat ik mijn verhaal kan vertellen, niet alleen voor mezelf maar ook voor andere jongeren die in dezelfde positie hebben gezeten. We zijn mensen en mensen begaan fouten, daar hoef je je toch niet voor te schamen? Nog altijd ben ik nauw betrokken met het Rotterdamse nachtleven.”

Recht voor zijn raap
Dat verhaal wat Mitchel wil vertellen is recht voor zijn raap en wordt ook buiten Rotterdam gehoord, zie bijvoorbeeld zijn sessie voor Colors Berlin. Die tekstuele eerlijkheid is eveneens niet voor alle leeftijden bedoeld, maar cijfert tegelijkertijd geen groepen weg. Mitchel legt uit: “De nummers die ik tot nu toe heb uitgebracht, zijn voor iedereen boven de zestien jaar. Ik neem geen blad voor de mond en mijn taalgebruik is niet voor ‘kinderen’ bedoeld. Verder sluit ik niemand uit. Het is daarnaast een punt van herkenning voor iedereen buiten onze havenstad die geen beeld heeft van wat hier speelt. Samen met documentaire fotograaf Stacii Samidin heb ik ook een fotoreportage gemaakt over het Rotterdamse nachtleven. Deze twee elementen samen zorgen ervoor dat je er een reëel beeld van krijgt.”

Een bouwsteen
Sammie Sedano’s eerste ep is slechts een bouwsteen van wat er in de toekomst gaat komen. Er komt namelijk een vervolg op De Nachtapotheker, waar Sammie momenteel hard aan bezig is. Wat hij hierover kan vertellen: “Het wordt een ep die volledig is geproduceerd door producer en goede vriend Dayle. Ik hoop hem dit jaar nog uit te kunnen brengen. Daarnaast heb ik nog wat singles liggen met WAV. Yard die voor augustus het licht zullen zien. Ook mijn samenwerking met fotograaf Stacii zal ik blijven voortzetten.”

Na ons openhartige gesprek en eerlijkheid vanuit Mitchel’s kant, loop ik Sober Collective uit, waarna het keihard begint te regenen. Maar Sammie weet, na regen komt zonneschijn. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van Sammie Sedano gaan horen, hij zal zijn zonnestralen schijnen op ons, zelfs in de nacht.