Interview: St. Solaire

st-solaire
In een oud pand, aan de Westmolenstraat in Schiedam, repeteren de mannen van St. Solaire voor de opnames van hun nieuwe single. Ze zijn goed voorbereid, de puntjes staan op de i. Zelfs het weer (koud en grijs) werkt mee, want waar hun laatste single Morning Song zomers klonk, zal de nieuweling klinken als het jaargetijde herfst.

‘Iets wat misschien ook wel beter bij ons past, dat herfstachtige,’ vertelt Jesse den Dulk, gitarist en meest praatgrage van de zes muzikanten. Samen met zanger Geert van Emden behoort hij tot de kern van de band. Toen Geert twee jaar geleden een ep in Jesse’s studio wilde opnemen, sprong de muzikale vonk over tussen de twee. ‘We hadden allebei wat dingen liggen en zijn daarmee gaan klooien,’ zegt Jesse. ‘Na een tijdje hebben we de rest van die gasten erbij gevraagd en… toen is het gaan lopen.’

De rest van die gasten komen van verschillende bands en projecten als Friends Of The family en Medicine Jet. Allen, met uitzondering van toetsenist Sjaak Douma, zijn ze bij het interview aanwezig. ‘Maar vrienden zijn we niet, hoor,’ lachen ze veelzeggend. Drummer Tijs Kulker: ‘Na die achtenveertig uur trip was het helemaal klaar.’

Achtenveertig uur trip?
‘O, shit, dat weet je nog niet,’ zegt Jesse en begint aan een uitgebreide uitleg: ‘We brachten onze single Morning Sun uit en ik wilde iets verzinnen waarmee we de aandacht konden trekken. Tegelijk met het uitbrengen van de single begon de Popronde. Ik begon wat te spelen met hun formule waarbij je als band veertig steden aandoet. Plotseling dacht ik: wat nou als wij binnen achtenveertig uur eens veertig optredens doen. Ik was meteen heel enthousiast. De rest van de band eigenlijk ook.’

En zo reisden de muzikanten als ware troubadours, volgens een strak in elkaar gedraaid schema, van oost naar west en van noord naar zuid het land door. Optredens op straat, in een kroeg, op de parkeerplaats van het Lowlands Festival (wat zo toch maar mooi aan hun lijstje kunnen toevoegen). Een uitputtingsslag, maar een die het waard was. ‘We hebben alles gefilmd. In het begin zie je ons heel enthousiast, maar na verloop van tijd zie je het kaarsje uitgaan.’

‘Toch kregen we er wel steeds weer energie van wanneer we het liedje speelden,’ zegt Buddy de Groot, gitarist. ‘We hebben het in verschillende uitvoeringen gespeeld, de ene keer alleen begeleid door gitaar, dan weer met de volle band, soms met enkel een keyboardje, zo hebben we het voor onszelf spannend gehouden.’

Niet stilstaan, blijven ontwikkelen, dat is wat St. Solaire voor ogen heeft. Een kritische houding tegenover alles wat ze maken en doen, is daarbij onmisbaar. ‘Over Morning Sun hebben we ongeveer een jaar gediscussieerd voordat we het hebben laten afmixen,’ vertelt Geert. ‘Uiteindelijk zijn we ermee naar het buitenland gegaan en heeft Peter Katis de eindmix voor ons gemaakt. We steken er dus niet alleen veel tijd en energie in, maar gooien er ook een hoop geld tegenaan om het beste resultaat te krijgen.’

Tijd, energie en geld; uiteindelijk betaalt het zich terug in mooie belevenissen. Zo was de band te beluisteren op het Songbird Festival en Where The Wild Things Are. Aan hun optreden op dit laatstgenoemde festival, hielden ze een optreden in het voorprogramma van de Amsterdamse band HAEVN over. Veel live spelen en af en toe een liedje opnemen, dat is waar de focus ligt. ‘We klinken steeds meer als een eenheid,’ zegt Geert. ‘De sound en de balans op het podium wordt steeds beter.’

‘Dat heeft ook te maken met teambuilding,’ denkt Buddy. ‘Wat ik aan deze band zo goed vind, is dat alles mogelijk is. Tijdens het hele creatieve proces zijn er geen grenzen, alles moet kunnen en moet in elk geval kunnen worden uitgeprobeerd.’ ‘Klopt,’ zegt Jesse, ‘al moet je je wel eens afvragen hoe perfect je het hebben wilt. Ook door alle technische mogelijkheden die tegenwoordig beschikbaar zijn, klinken sommige bands zo ontzettend gelikt. Zeker wanneer we live spelen willen we de spontaniteit behouden, de dynamiek tussen publiek en band.’ ‘We willen menselijk blijven,’ vat Buddy het samen – en daar is iedereen het mee eens.

Houd de St. Solaire Facebookpagina en website in de gaten voor het laatste nieuws.

Vincent Terlouw

Luisteragenda januari 2017

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in januari optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder!

Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events. Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

Tracklist

 1. Goodnight Moonlight – Bedroom

  Op 5 januari kun je in Mono naar een avond verzorgd door Rotterdamse dreampop band Goodnight Moonlight. Tijdens deze avond presenteert deze band hun allernieuwste single en om dat te vieren publiceert de band ook nog eens een cassette tape (wie kent ze nog?) in een gelimiteerde oplage. Deze avond word de support verzorgd door Floris Bates & The Rented Friends en TRACK CLUB PARTY. Deze avond begint om 20.30 uur en de toegangsprijs is op pay what you want basis!

 2. Nana – If I Could Only

  Op woensdag 11 januari kun je in De Machinist naar de aftrap van een wekelijks terugkerend concept waar singer/songwriters even extra in het zonnetje worden gezet. Deze avond speelt singer/songwriter Nana, die al naam heeft weten te maken als publieksprijswinnaar van de Sena Grote Prijs van Rotterdam finale. Een mooie mix van Jeff Buckley en Laura Marlin is wat je te wachten staat op deze avond vanaf 21.00 voor helemaal niks en je krijgt er nog een gratis optreden van Frank Rensen bij ook!

 3. Natalia Magdalena – Feathers

  Natalia Magdalena is een singer/songwriter uit de buurt van Rotterdam die een mooie optelsom maakt van sterk geschreven muziek en teksten die makkelijk tussen de grotere muzikanten in het genre in zou kunnen staan. Zij is gratis te zien op vrijdag 14 januari in ROOM!

 4. The Hot Rhythm  Ramblers – Everybody’s Truckin

  Op zaterdag 16 januari kun je naar Café De Ouwehoer op Katendrecht om daar The Hot Rhythm Ramblers te zien. Put on your dancing shoes voor een avond vol met ouderwets goede swing, ‘Hot jazz’ en jaren 50 rockabilly. Deze avond presenteren The Hot Rhythm Ramblers ook hun allernieuwste plaat! De aanvang is om 20.00 uur en is geheel gratis te bezoeken!

 5. Voodrish – The Firecrackers Heist Part 2

  Voodrish is een groep van zeven mad, musical en nerdy scientists. Zonder backing van een major label toerden ze door Portugal en Spanje en produceerden ze vier ep’s. Momenteel werken ze aan hun debuutalbum waarvan ze op zondag 22 januari een voorproefje weggeven in Podium Grounds. Deze avond begint om 20.00 uur en kost €10 in de voorverkoop, of €12,50 aan de deur. Het hoofdprogramma word verzorgd door de Caribbean folkband Sons of Kemet!

 6. Vangelis Sopamena – Girl

  Op donderdag 26 januari organiseert de Popunie weer een nieuwe editie van Homegrown in BIRD, een concept waarbij de Popunie een lokale artiest een podium bied voor zijn of haar songs. Deze editie speelt R&B en pop band Vangelis Sopamena. De aanvang is om 22.00 uur en kost helemaal niks!

 7. Sabrina Starke – Next Man

  Op vrijdag 27 januari speelt soulzangeres Sabrina Starke een show in BIRD waar haar bekende soul word omgewisseld voor reggae, een genre waar Starke veel ervaring mee heeft omdat zij jarenlang als achtergrond zangeres mee heeft gespeeld met de reggaeband Equal. Deze avond zit barstensvol covers van de grote reggae helden. De toegang is €18 in de voorverkoop of €21 aan de deur!

 8. The Magic Mumble Jungle – Brightest Color Blue

  Met een breed scala aan etnische achtergronden is het natuurlijk logisch dat het niet veel internationaler kan dan bij The Magic Mumble Jungle, die met hun tienkoppige band een mix van folk, pop en wereldmuziek spelen. Op vrijdag 27 januari zijn ze te zien in Dizzy tijdens een show ter ondersteuning van hun recentelijk uitgekomen debuutalbum. Dit is te zien vanaf 21.30 uur voor slechts €2,50!

 9. Massa – Dr. Frank

  Last but not least hebben we de tweede editie van De Brand in Bar³! Tijdens deze avond brengen maar liefst drie verschillende acts hun muziek ten gehore! Deze avond staat volledige in het teken van sludge en doom metal. Op het programma de Belgische band Psychonaut, de Rotterdamse sludgeband Massa en de Leidse doomband Kayāmata. Dit begint om 20.00 uur en kost je helemaal niks!