Rotterdamse muziekcoalitie lanceert educatieve website

Fotocredit Rinie BleekerMuziekeducatie staat hoog op de politieke agenda. Landelijk wordt extra geld vrijgemaakt door publieke én private partijen. Rotterdam heeft inmiddels een flinke staat van dienst op dit vlak. De muziekeducatieve website www.orenopen.nl is de allernieuwste ontwikkeling.

Wethouder Visser (financiën, binnenstad, cultuur en sport) opende op dinsdag 28 oktober de gloednieuwe muziekwebsite voor kinderen op basisschool de Vierambacht in Rotterdam. “In Rotterdam komt al ongeveer de helft van de kinderen op school in aanraking met muziek. Daar zijn we trots op! Met de nieuwe landelijke impuls kunnen we de rest van de stad gaan veroveren.”

Interactieve site
De website helpt leerkrachten om kinderen actief naar muziek te laten luisteren. De kinderen hoeven daarvoor het klaslokaal niet uit. Een digibord met internetaansluiting is genoeg voor een muzikale reis door Rotterdam. Ook is de website geschikt voor ouders en kinderen die samen het Rotterdamse muziekleven willen ontdekken. Samen klikken ze op speelse wijze door verhalen heen. Zo maken ze kennis met topdirigent Yannick Nézet-Seguin van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en duiken ze in het leven van zangeres en muziekambassadrice Neda Boin.

Samenwerking met het onderwijs
De samenwerking tussen het Rotterdamse basisonderwijs en zes Rotterdamse muziekinstellingen verenigd in de Muziekcoalitie, werpt zijn vruchten af in Rotterdam. In 2014 bereikt de muziekcoalitie met programma’s als Ieder Kind Een Instrument van SKVR en het aanbod van ZangExpress en Winston’s Muziekschool ruim 50.000 kinderen binnen het Rotterdams basisonderwijs. Ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Rotterdam is de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in meer muziekonderwijs op basisscholen. De website OrenOpen.nl is een goed voorbeeld van de intensieve samenwerking van de zes grootste muziekinstellingen uit Rotterdam, met als resultaat een uniek en interactief platform waar kinderen spelenderwijs leren actief naar muziek te luisteren.

Rotterdamse muziekcoalitie
De partners binnen de Rotterdamse muziekcoalitie zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest, De Doelen, SKVR, Music Matters, Codarts en World Music & Dance Centre. Samen streven zij ernaar om muziek op de kaart te zetten binnen het onderwijs in Rotterdam. Met als doel om in 2016 over een breed en samenhangend muziek educatief aanbod te beschikken. De gezamenlijke website OrenOpen.nl is een aanvulling op de reeds bestaande programma’s zoals Ieder Kind een Instrument van SKVR en de zanglessen van ZangExpress, programma’s waarin kinderen vooral zelf muziek maken.

Alle Rotterdamse kinderen bereiken
De nieuwe landelijke impuls aan het muziekonderwijs biedt de kans om het muziekonderwijs aan nog meer kinderen toegankelijk te maken. “De Rotterdamse Muziekcoalitie verwelkomt deze aangekondigde extra impuls als kans om ons goede werk in Rotterdam verder uit te breiden en te komen tot volledige dekking van alle Rotterdamse scholen en kinderen. Met het Masterplan Muziekeducatie heeft de Muziekcoalitie al eerder een hoge ambitie uitgesproken en we zijn goed op weg. Met de huidige landelijke aandacht en geldstromen kunnen we onze ambities realiseren,” aldus Marianne van de Velde, directeur van Stichting Music Matters, namens de Muziekcoalitie.

Foto: Rinie Bleeker

Nederlands productieteam verzorgt officiële song Manchester United

theprimeHet Nederlandse productieteam The Prime heeft een song geproduceerd in opdracht van Manchester United TV en Manchester United. De song zal worden uitgevoerd door de Britse popgroep LoudKidz, eveneens gemanaged door de Rotterdamse artiestenmanager Björn de Water van Snap-B Music Ltd.

“Een schitterende kans”, vertelt Nick ten Broeke, producer en songwriter van het collectief The Prime. “We werken al een klein jaartje samen met LoudKidz en deze opdracht kwam als een totale verrassing. Behalve het feit dat Manchester United al een direct bereik heeft van ruim 60 miljoen fans is het bereik via de 58 landen waar de song te horen zal zijn ruim 350 miljoen. Een schitterende deal waar wij niet alleen ons management dankbaar voor zijn, maar ook de jongens van LoudKidz, die de song de vorm hebben gegeven die het nodig had.”

The Prime werkte eerder al aan remixes met featurings van Busta Rhymes en Jadakiss en werkte in Nederland mee aan de nieuwe remix voor Dans Met Mij van Gers Pardoel, de single die deze vrijdag uit zal komen via TopNotch. Verder werkten zij o.a. aan remixes met een co-write van de legendarische songwriter Diane Warren (Beyoncé, Mariah Carey, Whitney Houston).

De twee 22-jarige songwriters/producers zijn nog allebei woonachtig in Nederland maar worden door hun management regelmatig naar Engeland gehaald. “We werden in Nederland al gemanaged door Björn de Water, maar toen hij vorig jaar zijn bedrijf in Londen heeft opgezet met Simon Napier-Bell (zie hier) zijn wij met hem meegegaan. We werken nu veel samen met Engelse, Amerikaanse en Canadese artiesten, maar zijn nu ook bezig op de Aziatische markt. Ook hebben wij sinds kort officieel ons productiebedrijf samen met ons management opgezet onder de naam The Prime Music Ltd.”, aldus Thomas Nagel aan, de andere songwriter en producer van het collectief. 

De derby die aankomende zondag tussen Manchester United en Manchester City zal worden gespeeld is één van de grootste wedstrijden van de Engelse Barclay league en wordt wereldwijd als één van de grootste wedstrijden beschouwd. Uiteraard gaf de Rotterdamse artiestenmanager Björn de Water aan dat het nog steeds geen Feyenoord is, maar dat het een mooi begin is!

Foto: Ron van Rutten