Music Matters krijgt voor de Muziekcoalitie Rotterdam opnieuw 4 jaar steun

Met de steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Rotterdam kan Music Matters opnieuw 4 jaar aan de slag om muziekeducatie in het basisonderwijs te versterken.

musicmattersMusic Matters heeft voor de Muziekcoalitie Rotterdam een bedrag van 1.000.000 euro toegekend gekregen, verdeeld over de jaren 2013 tot en met 2016 in het kader van de regeling “Cultuureducatie met Kwaliteit”. De helft van het bedrag wordt door het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie betaald en de andere helft door de Gemeente Rotterdam. In de Muziekcoalitie Rotterdam zijn de grote Rotterdamse muziekinstellingen verenigd; de SKVR, Codarts Hogeschool voor de Kunsten, concert- en congresgebouw de Doelen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het World Music and Dance Centre en Music Matters. Onder de titel “Overal Muziek” geven de zes Rotterdamse muziek instellingen uiting aan hun ambitie om samen een doorgaande leerlijn voor muziek voor kinderen van 4 tot 18 jaar te ontwikkelen en uit te voeren. We nodigen andere organisaties uitdrukkelijk uit om zich in de komende jaren bij de coalitie aan te sluiten. Onze eerste focus ligt bij samenwerking met de scholen in Rotterdam.

Vanaf 14 augustus 2012 is de Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit in het primair onderwijs van kracht. Met deze regeling beoogt het Fonds voor Cultuurparticipatie in samenwerking met gemeenten en provincies de kwaliteit te bevorderen van cultuureducatie. Deze activiteiten worden ontwikkeld door culturele instellingen in samenwerking met scholen en dragen bij aan de borging van cultuureducatie binnen het primair onderwijs. Met de Steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie kan Music Matters diverse projecten van de Muziekcoalite Rotterdam ondersteunen en doorgaan met de activiteiten van Zangmakers, Winston’s Muziekschool, Watch that Sound en de uitbouw van Ieder Kind een Instrument (IKEI) ondersteunen. De Muziekcoalitie is blij met deze toekenning en zal zich de komende jaren sterk maken om muziekeducatie binnen de Rotterdamse basisscholen verder op de kaart te zetten.

Voor meer informatie bezoek je de website van Music Matters.

Rij12

rij12-cdKleurenzee
cd-album
theaterpop

Theater en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien vergeten we het soms in dit snelle elektronische tijdperk, maar muziek werd al door de meest primitieve volkeren gebruikt om boodschappen over te brengen. Dan is hier Rij12, die op eigentijdse wijze muziek terugbrengt naar de oorsprong. Het nieuwe album gaat vooraf aan de gelijknamige theatertour Kleurenzee die 22 maart in première gaat. Rij12 vertelt met Kleurenzee een veertiental Nederlandstalige verhalen, geïnspireerd door de hectiek van het leven zelf.

Het lied Betoveren nodigt uit om mee te reizen. Waarheen maakt niet uit. We gaan sowieso betoverd worden. We hoeven ons niet af te vragen hoe dit in zijn werk gaat. Betoveren speelt muzikaal in op het zee-thema. De boot, de mistige golven, je hoort ze niet en ze worden niet genoemd, maar je ziet ze voor je. Wie van het theater houdt is nu ongetwijfeld al in zijn nopjes.

Rij12 zet een dromerige toon. Emotie speelt een belangrijke rol in hun muziek. Na het gevoelige Zo Blauw Als De Hemel komt er weer een tot de verbeelding sprekend nummer. Avontuur wordt ingeleid met heldhaftige muziek en is een mooie ode aan boeken en de fantasie die ons toelaat telkens nieuwe werelden te verkennen.

De titelsong Kleurenzee is een jazzy lied waarin de reis door het leven aan de orde komt. Al snel wordt duidelijk dat Rij12 een muzikaal brein aan boord heeft. Richard van der Keur is degene die hier de credits voor krijgt. De liedjes zijn stuk voor stuk professioneel gecomponeerd en weten bij de luisteraar de juiste snaar te raken.

Waar theater is, is drama. Ongeboren Kind voegt daaraan toe met een klassiek slaapmelodietje, zoals we dat kennen uit de babykamer, maar dan een octaafje lager. Wees gerust: het lied gaat niet over abortus of miskramen, maar over het mooie kindje dat er niet is , omdat de “vader” nog vrijgezel is. In de liedjes van Rij12 wisselen liefde en eenzaamheid elkaar net als in het echte leven af. Leef Je Tijd is het meest opzwepende lied op het album. Door de gospelinvloeden heeft dit nummer ook meer raakvlak met andere popmuziek.

http://www.youtube.com/watch?v=4HHoksjjfVA
Rij12 – Leef Je Tijd

Rij12 smeedt theater en muziek aan elkaar als geen ander. Voor hen ís muziek theater. Het is hun podium en decor. We zouden bij dit werk kunnen denken aan Veldhuis en Kemper of Acda & De Munnik, maar dan maal twee. Waar deze populaire collega’s wat jovialer zijn, speelt Rij12 meer in op het gevoel. Dat doen ze met mooie teksten en sterke composities.

Sp. 91 / Crevan T.