Releaseparty The Sweet Release Of Death in Roodkapje

sweetOp 22 februari is het zover. Dan brengt Katzwijm Records (Space Siren, Lushus, Audiotransparent) het debuutalbum van The Sweet Release of Death, getiteld Bulb, uit. De band geeft daarom een feestje samen met Kleinindustrie, Cusack en Disko Matique in Roodkapje Rot(t)terdam.

The Sweet Release of Death is ontstaan als therapiegroep voor Alicia (zang/bas) Martijn (zang/gitaar) en Sven (drums).

Afgelopen zomer hebben zij hun debuutplaat opgenomen en getourd in Polen, waar zij onder andere op het Soundrive Festival (via Stage Europe Network) hebben gespeeld tussen namen als Still Corners, Connan Mockasin, Turbowolf en The Soft Moon. Ook stonden ze dezelfde zomer op Incubate en staat Polen voor voorjaar 2014 weer op het programma.

Bulb is opgenomen in een oude bollenschuur, omgeven door bloemkassen en een paar paarden. Geheel in lijn met de basic omgeving is de plaat van begin tot einde analoog opgenomen, gemixt en gemasterd. De productie is gedaan door Corno Zwetsloot in de Next To Jaap Studio en mastering door Zlaya @ LOUD. “De paarden aten gras en hebben niet meegewerkt aan de plaat, hoewel hun aanwezigheid wel gewaardeerd werd”, aldus de band

Tijdens de opnames heeft de band gekozen voor een open en eerlijke benadering van de nummers. Alles is live ingespeeld en bij het dubben is ervoor gekozen om zoveel mogelijk bij een ‘three piece’ sound te blijven en het minimalistische karakter van de nummers intact te houden. Geïnspireerd door de rauwe werkwijze van no wave bands als Blonde Redhead en Sonic Youth maken ze een eigen 2014-noise-pop-rock-no-wave-iets.

Extra informatie
Datum: zaterdag 22 februari
Locatie: Roodkapje, Teilingerstraat 128, Rotterdam
Aanvang: 20:30 uur
Entree: gratis

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website van Roodkapje.

Inferno

InfernoRear View
cd-album / download-mixtape
hiphop

Inferno is het rap-alter ego van Nelton Roberto Da Cruz Delgado, een 23-jarige mc geboren op de Kaapverdische eilanden maar getogen in Rotterdam. Zijn Rear View mixtape is de voorloper van zijn binnenkort verschijnende debuutalbum en telt twaalf tracks met samenwerkingen met onder andere de Rotterdamse Donna Lugassy (bekend van Dam Dutchess), maar ook kanjers als Kain Slim en Neenah. De aanloop van deze tape was nogal heftig; Inferno heeft in 2010 zijn vader verloren en ondanks zijn verdriet heeft hij besloten zijn emoties op een positieve manier om te zetten in muziek, met deze tape als resultaat.

Wat direct opvalt is dat Inferno onwijs Amerikaans klinkt, bijna onvoorstelbaar dat hij van Nederlandse (of sterker nog, Rotterdamse) bodem komt. Niet zo gek dus dat hij met een flink aantal Amerikaanse artiesten aan de slag is gegaan. Zo werkte hij onder andere samen met Nino Bless, bekend van de eerste Slaughterhouse plaat.

Anyways, Inferno klinkt heel geloofwaardig en qua lyrics houdt hij het dicht bij zichzelf. Hoewel hij heel solide en zelfverzekerd overkomt, kan hij qua timing nog wat meer variëren. Het zijn namelijk de tracks waarop hij wat meer speelt met refreintjes en tempowisselingen die het beste in het gehoor liggen en daardoor blijven hangen. Let’s Roll is zo’n heerlijke zomerse track met een dikke soulsample erin en een catchy refrein waarbij je niet stil kan staan. Gone With The Wind met Donna Lugassy is qua beat weinig boeiend, maar door het prachtige en loepzuiver gezongen refrein van Donna wordt je alsnog volledig door de track meegesleept. Sum Neva Learn heeft een heerlijke opbouw en legt de focus meer op de lyrics dan elke andere track. Smack ‘Em All heeft een hoog Eminem/Hopsin-gehalte en geeft daardoor net dat rauwe rockrandje aan het geheel zonder het hiphopgevoel te verliezen. De enige track die eigenlijk een beetje buiten de boot valt is Forgive Me met Givens Sen. De lyrics van Inferno komen recht uit zijn hart, maar het refrein is niet zo sterk en bij vlagen zelfs wat vals gezongen. Laatste puntje van kritiek is de constante ‘Allrounda Beats!’ sample die bij elke beat die hij heeft geproduceerd terugkeert. I know, het is een mixtape, maar het is een beetje teveel van het goede.

Inferno klinkt niet als een jonge hond, maar als een doorgewinterde mc die precies weet wat hij wil bereiken. Hij is overtuigend, scherp en heeft zich laten inspireren door Amerikaanse hiphophelden, zowel op het gebied van rap als beats en dat hoor je. Als deze mixtape al zo goed klinkt, dan kan het album niet anders dan tof worden.

Download de mixtape hier of hier.

Conchitta Bottse