Inferno

InfernoRear View
cd-album / download-mixtape
hiphop

Inferno is het rap-alter ego van Nelton Roberto Da Cruz Delgado, een 23-jarige mc geboren op de Kaapverdische eilanden maar getogen in Rotterdam. Zijn Rear View mixtape is de voorloper van zijn binnenkort verschijnende debuutalbum en telt twaalf tracks met samenwerkingen met onder andere de Rotterdamse Donna Lugassy (bekend van Dam Dutchess), maar ook kanjers als Kain Slim en Neenah. De aanloop van deze tape was nogal heftig; Inferno heeft in 2010 zijn vader verloren en ondanks zijn verdriet heeft hij besloten zijn emoties op een positieve manier om te zetten in muziek, met deze tape als resultaat.

Wat direct opvalt is dat Inferno onwijs Amerikaans klinkt, bijna onvoorstelbaar dat hij van Nederlandse (of sterker nog, Rotterdamse) bodem komt. Niet zo gek dus dat hij met een flink aantal Amerikaanse artiesten aan de slag is gegaan. Zo werkte hij onder andere samen met Nino Bless, bekend van de eerste Slaughterhouse plaat.

Anyways, Inferno klinkt heel geloofwaardig en qua lyrics houdt hij het dicht bij zichzelf. Hoewel hij heel solide en zelfverzekerd overkomt, kan hij qua timing nog wat meer variëren. Het zijn namelijk de tracks waarop hij wat meer speelt met refreintjes en tempowisselingen die het beste in het gehoor liggen en daardoor blijven hangen. Let’s Roll is zo’n heerlijke zomerse track met een dikke soulsample erin en een catchy refrein waarbij je niet stil kan staan. Gone With The Wind met Donna Lugassy is qua beat weinig boeiend, maar door het prachtige en loepzuiver gezongen refrein van Donna wordt je alsnog volledig door de track meegesleept. Sum Neva Learn heeft een heerlijke opbouw en legt de focus meer op de lyrics dan elke andere track. Smack ‘Em All heeft een hoog Eminem/Hopsin-gehalte en geeft daardoor net dat rauwe rockrandje aan het geheel zonder het hiphopgevoel te verliezen. De enige track die eigenlijk een beetje buiten de boot valt is Forgive Me met Givens Sen. De lyrics van Inferno komen recht uit zijn hart, maar het refrein is niet zo sterk en bij vlagen zelfs wat vals gezongen. Laatste puntje van kritiek is de constante ‘Allrounda Beats!’ sample die bij elke beat die hij heeft geproduceerd terugkeert. I know, het is een mixtape, maar het is een beetje teveel van het goede.

Inferno klinkt niet als een jonge hond, maar als een doorgewinterde mc die precies weet wat hij wil bereiken. Hij is overtuigend, scherp en heeft zich laten inspireren door Amerikaanse hiphophelden, zowel op het gebied van rap als beats en dat hoor je. Als deze mixtape al zo goed klinkt, dan kan het album niet anders dan tof worden.

Download de mixtape hier of hier.

Conchitta Bottse

Nieuwe videoclip van iET en album releaseparty op 19 februari

iETVandaag lanceert iET de videoclip van haar nieuwe single Time. Het nummer is afkomstig van het album So Unreal dat verschijnt op 21 februari. Het album is geproduceerd door Grammy Award winning producer Russell Elevado (D’Angelo, Erykah Badu, Alicia Keys) uit New York. Afgelopen maand werd iET ook nog eens uitgeroepen tot het nieuwe Radio 6 Soul & Jazz Talent.

Voor haar nieuwe liveshow is iET een samenwerking aangegaan met (moderne dans) choreograaf Isabelle Beernaert, bekend van So You Think You Can Dance. Het eerste live resultaat is te zien tijdens de cd-presentatie van iET en haar band op woensdag 19 februari in MC Theater, Amsterdam.

iET – Time

Isabelle koos voor de videoclip een choreografie van beweging en sfeer, licht en schaduw. Als in een droom beweegt iET terug in de tijd, terug naar een herinnering, een verloren geliefde.
iET wordt in de videoclip bijgestaan door danser Juvat van Westendorp, in 2011 finalist van So You Think You Can Dance. De clip speelt zich af in een oude verlaten bioscoop, het Monopole in Schiedam. We zien iET terug in de tijd verdwijnen waar ze omarmd wordt door haar herinnering, vertolkt door Juvat. Als in een droom vloeien de beelden in elkaar over, een dans van fragmenten, totdat iET in reverse bovenin het gebouw staat in het daglicht, alleen. Is de droom voorbij, of begint hij net?

Meer informatie over iET en So Unreal vindt je op de website.

Live
19 februari 2014 MC Theater, Amsterdam (cd-presentatie)
27 februari 2014 Eendrachtfestival, Rotterdam
16 maart 2014 Concerto, Amsterdam (instore)
20 maart 2014 Bird, Rotterdam

Band
iET (zang, gitaar, trompet), Budy Mokoginta (elektrische gitaar), DJ Optimus (turntables), Hugo den Oudsten (bas), Salle de Jonge (drums)