Officium Triste

 

officiumtriste cdMors Viri
lp / cd-album
deathmetal / doommetal
Hammerheart Records

Al bijna twintig jaar is Officium Triste een van de boegbeelden van de Rotterdamse metalscene. De groep bouwde met vier albums, een verzamelalbum en diverse singles een internationale naam op en speelde onder andere met Anathema en Candlemass en op het Duitse doommetal festival Doom Shall Rise. Op hun vijfde album Mors Viri laten zij horen dat er nog steeds vooruitgang klinkt in hun, ook wel als Rotterdoom betitelde mix van doom en deathmetal.

Officium Triste werd in 1994 opgericht met het idee om de platgetreden paden van bovengenoemde genres te verbreden en bijvoorbeeld meer songgericht en melodisch te spelen. Een belangrijk kenmerk bleef daarbij wel de diepe grunt van zanger Pim Blankenstein, zoals te horen op de eerste single Mountains Of Depressiveness uit 1996. Dit nummer laat al een typisch Officium Triste-geluid horen: een traag ritme, zware maar ook melodische gitaren en een gegrunte (en zoals de prachtige titel al doet vermoeden) misantropische tekst. Na de nodige personeelswisselingen bestaat de groep naast Blankenstein momenteel uit gitaristen Bram Bijlhout en Gerard de Jong, bassist Lawrence Meyer, toetsenist Martin Kwakernaak en drummer Niels Jordaan.

Mors Viri opent met het ruim zeven minuten durende Your Fall From Grace, meteen al een van de beste nummers van de plaat. Weer die slepende akkoorden en een heldere, bijna jubelende leadgitaar die hier een ijle melodie tegenaan zet. Symfonische bombast wordt niet geschuwd. Blankenstein spreekt in zijn gewone stem iemand aan die danig in zijn aanzien is gedaald: ‘You’re like an angel that fell from grace’. Langzaam gaat zijn parlando over in een demonische grunt (de aangesprokene moet nu echt gaan uitkijken) terwijl de muziek in intentie aanzwelt. Met een bijna klassiek, door piano gedomineerde passage wordt dit epos tot een grootse finale gebracht.

Your Fall From Grace is bijna een ouverture van wat er volgt. Kortere nummers maar ook de ruim tien minuten klokkende afsluiter Like Atlas klinken steevast episch, traag en tragisch en vol donkere metalriffs en transparante gitaren en toetsen. Vooral door met, soms behoorlijk pakkende en klassieke melodieën de monotone en sombere grunts van Blankenstein te ondersteunen gaat Mors Viri nergens vervelen. Met dit sterke album heeft Officium Triste nog steeds de toekomst.

 

Popunie Music Support Rotterdam: Melange A Trois @ RAAF

melange549775_10151484499906201_1024417613_nRAAF Rotterdam organiseert een middag vol vermaak en vertier ter introductie van een High tea met zowel een mannelijke als vrouwelijke variant. Met je thee of bier in de hand kun je ondertussen genieten van livemuziek op het podium. Melange A Trois wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

RAAF organiseert zaterdag 6 april samen met Mevrouw Zoetekauw en Cake&Concepts een middag vol vermaak en vertier. Kom genieten van onze High tea  voor zowel mannen als vrouwen en de overheerlijke lekkernijen speciaal voor jou bereid. Heb je liever een hartige hap, ook dat hebben ze klaarstaan voor je in de vorm van een biologische bierproeverij en hartige snacks.

Het zoete plankje bestaat uit: onbeperkt thee + 2 thee smaken van Evermore, Scones met cream & jam, Whiskey Choco Fudge, Citroencake, Millionairs Shortbread, Strawberry Shortbread. Het hartige plankje bestaat uit: 1 speciaal biertje, Bieslook,kaas,bacon muffin (ook vegetarisch verkrijgbaar), Gevuld eitje, Quiche, nootjes.

Met je thee of bier in de hand kun je ondertussen genieten van livemuziek in intieme setting op het podium.

Relaxed rondsnuffelen, een drankje en een hapje en jij bent klaar voor een middag kunst en vermaak!

Toegang is gratis, Hightea of Highbeer is 10 euro.

Tijdschema
14:00 Sjoerd van Heumen
15:00 Krechting
16:00 Sara Bonne

Extra informatie
Datum: Zaterdag 6 april
Locatie: RAAF, Hillelaan 19, Rotterdam
Aanvang: 13:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van RAAF.