Nox Aeterna – Aurora Borealis

  • Aurora Borealis

  • Nox Aeterna
    • Genre: Melodic Deathmetal
    • Release-type: album, digitaal
    • Label: self-released

He, gelukkig, het bestaat nog. Onvervalste deathmetal uit de Hollandse klei. Soms betrap ik mezelf er wel op, dat ik niet meer helemaal weet wat in dit metalgenre anno 2018 speelt. Vroeger (halverwege jaren negentig – opa vertelt) vlogen de metalbands en –demo’s je om de oren. Slechts een enkeling was van een bepaald niveau om de cd-speler te plezieren.

Nox Aeterna voldoet helemaal aan het plaatje van een doorgewinterde en professionele deathmetal band. De band is dan ook al dik vijftien jaar bezig. En dit is te horen in het spel, productie en composities. Retestrak, intens, geïnspireerd en zwaar. Toch geeft de band er een eigen draai aan en weet door het keyboardwerk van Gerard Baai de zware metalen een prettig melodieus sausje mee te geven. De dubbele gitaarpartijen van Debbie Maasdam en Arnold Boukes vervolmaken dit geheel meerdere malen. Het swingt hierdoor meer dan bij doorsnee deathmetal bands uit ons kikkerlandje. Bij het beluisteren van Aurora Borealis heb ik mezelf er dan ook op betrapt dat stilzitten niet lukt.

Vanaf het intro in Chasing The North is gelijk duidelijk dat het vijftal een oerdegelijk conceptalbum heeft gemaakt. Hiermee wordt de stempel ‘Scandinavisch geheel’ nog eens extra benadrukt. De langspeler vertelt het verhaal van een reis door het koude en verraderlijke landschap richting het Noorderlicht. Het begin van de reis is redelijk voortvarend als we Nox Aeterna mogen geloven. De energie en tempo wordt hoog gehouden. Maar halverwege krijgen de reizigers het moeilijker op hun reis. Muzikaal zet de band dit om in een nummer als Lost In Darkness. Op het moment dat het allemaal nog zwaarder wordt voor de hoofdpersonen en de reis traag, slepend en uitzichtloos lijkt vertaalt dit zich in Destitute Salvation. Muzikaal zet de band zich hiermee op scherp. Het laat horen meer in huis te hebben dan strakke ritmes en opzwepende gitaren.

Destitute Salvation is hierdoor één van de sterkste nummers van het album. De grunt van Arnold Boukes komt gelaagder over en wordt meer gedragen. In het volgende nummer Old Man’s Tale gooit de band de boel weer overhoop om zo op te bouwen naar een apotheose. Dit wordt ingezet met een ander hoogtepunt van Aurora Borealis; The Northern Saga. Bijna worden er dansbare beats voorgeschoteld. De band verwerkt folk- en gabberhouse-invloeden in het geheel. Dat dit meer dan goed uitpakt moet de lezer van de recensie zelf maar ervaren. Ook het slotnummer The Last Awakening zit goed doordacht in elkaar. De band weet krachtig naar de finale van het nieuwsbericht toe te werken.

Met Aurora Borealis levert Nox Aeterna een waar huzarenstukje af. Zo een die bij iedere draaibeurt alleen maar beter wordt. Wel vraagt dit album om meer. Om een soort projectmatige aanpak. De plaat moet in zijn geheel voorzien worden van videoclips. Live moet de band uitpakken met een multimediashow met acteurs, dansers, videobeelden en lasershow. Ik doe hierbij gelijk een oproep aan subsidieverstrekkers en potentiële fondsenwervers. Geeft deze gasten een pot geld, zodat de band dit allemaal kan realiseren. Wat volgt is een prachtige tournee door theaters en zalen en de metalwereld is een mega-act rijker. Ik zeg: “Wordt vervolgd…”

Volg Nox Aeterna op Facebook voor het laatste nieuws en shows en kijk ook eens op hun website!

Inschrijving Kunstbende 2019 geopend

Popunie organiseert dit jaar weer de voorrondes van Kunstbende Zuid-Holland! Jonge kunstenaars van 13 t/m 18 jaar uit de provincie Zuid-Holland kunnen zich nu inschrijven in de acht categorieën: muziek, dans, fashion, expo, dj, film, theater en taal.

Kunstbende roept iedereen van 13 t/m 18 jaar op om met zijn of haar creatieve talent uit de bezemkast te komen en het podium te beklimmen! Via selectie- en voorrondes in elke provincie kunnen jongeren bij Kunstbende hun eerste podiumervaring opdoen en worden ze beoordeeld door een professionele jury. Daarnaast biedt Kunstbende dit jaar extra veel workshops in het hele land aan, zodat jongeren zich nog meer kunnen ontwikkelen. Aanmelden voor de wedstrijd en workshops gaat via kunstbende.nl.
Van bezemkast naar Lowlands.

Vanaf september bestiert Kunstbende weer het hele land om jong creatief talent uit te dagen uit de ‘bezemkast’ te komen en het podium te beklimmen. Meedoen kan in acht categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Eenmaal aangemeld, volgt het talent een avontuurlijk traject: via workshops en de voorronde naar hopelijk een masterclassweekend en de finale. Daarna stromen de nummers 1 door naar de What’s Happening-area van Kunstbende en Rabobank op Lowlands. Als kers op de taart krijgen de nummers 1 een individueel talentontwikkelingstraject dat leidt naar een podiumplek op een landelijk bekend festival of museum, van Mysteryland tot Stedelijk Museum Amsterdam.

Aanmelden via kunstbende.nl

In elke provincie vindt een voorronde plaats in maart of april 2019. De finale is op zaterdag 29 juni 2019 tijdens het Kunstbende Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Iedereen van 13 t/m 18 jaar kan zich nu inschrijven via kunstbende.nl. De workshops zijn bijna altijd gratis en te vinden op kunstbende.nl/agenda.