Popunie Live presenteert zeven bands op Eendracht Festival 8.0!

Op donderdag 20 juli vindt de achtste editie van het Eendracht Festival plaats. Ook dit jaar is Popunie Live weer host van het buitenpodium voor Zondebok & ’t Zwarte Schaap op de Witte de Withstraat. We presenteren er dit jaar zeven ijzersterke Rotterdamse acts.

Op het programma op ons podium geven achtereenvolgens de volgende acts acte de presence:
Emmy Eve
Marvin Dee Band
The Legendary Orchestra of Love
Gorgeous Guerilla Effect
Golden Caves
Katie Kruel
Life’s Electric

De eerste act op ons podium begint om 16.45 uur en het programma duurt tot 21.30 uur. Het Eendracht Festival zelf begint al om 14.30 uur en duurt tot in de vroege uurtjes. Net als voorgaande jaren is het festival geheel gratis toegankelijk.

Net als voorgaande edities zal er een Publieksprijs uitgereikt worden aan de act met de meeste stemmen. Vergeet dus niet te stemmen!

Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van het Eendracht Festival.

Eendracht Festival
Datum: donderdag 20 juli
Locatie: de Zondebok & ’t Zwarte Schaap, Witte de Withstraat 96
Entree: gratis

Kunstbende dj’s

In 2013 werd ik benaderd door de Popunie met de vraag of ik wilde jureren voor de Kunstbende in de categorie dj. Nou ligt dat wel in het verlengde van mijn dj- workshops en masterclasses dus dat leek me een goed plan.

De eerste voorronde
De eerste voorronde was wennen. Popunie had een panel deskundigen gevormd met Guido van Dieren (DJ Thelonious, Bird, North Sea Jazz Club), Guido van den Brink (DJ Atiq, Mindtrick Records) en ondergetekende. De voorronde van Zuid-Holland werd gehouden In Theater Zuidplein. Een paar uur lang werd de relatieve rust daar verstoord door bonkende beats van de deelnemers.

Het niveau verschilde best veel. Er waren echt jonge aspiranten die vijf nummers van dezelfde artiest er doorheen joegen. Ook waren er een paar die beter wisten hoe het publiek te vermaken. Elke dj werd na zijn/haar voorstelling besproken door één van de juryleden. Goede dj’s kregen kritische noten mee om te groeien naar professioneel niveau. Voor beginnende of mindere dj’s werd juist een positieve insteek gezocht. Een beetje Cruijffiaans.

Populair onderdeel van de Kunstbende

Na deze eerste keer jureren, leerde ik omgaan met een grote hoeveelheid dj’s die op één dag, een kwartier lang per persoon, kunsten mocht vertonen. Zonder andere onderdelen tekort te doen, stel ik dat het onderdeel dj het meest populaire onderdeel is van Kunstbende. Dat betaalt zich uit in het aantal deelnemers. In 2016 was er in Grounds een dubbele jury en line-up met in totaal 20 dj’s.

Stel je voor dat er 20 beginnende bands spelen, dat zou gewoonweg niet passen in het prachtige Groundsgebouw.

Jureren

Is dit leuk om te doen, dat jureren? Ja. Zeker wanneer je bij een beginnende dj door het minder goed gekozen materiaal heen kan horen dat er talent aanwezig is. Ook een dj die een eigen stijl heeft en het publiek kan vermaken, is fijn om mee te maken. De dj die zijn/haar vaardigheden laat zien evenals de dj die begrijpt dat je de jury en het publiek kan verrassen door andere muziek te draaien, set op te bouwen of het materiaal anders inzet maakt het verschil. Wat wonderwel altijd zeer goed binnenkomt zijn eigen tracks, remixen, bootlegs of mash-ups te draaien.

DJ-coach

Nu, vier jaar later, ben ik dj-coach. Wat inhoudt dat je dj’s begeleidt in de aanloop naar de voorronde en eventuele verdere rondes. Iets meer op de achtergrond. Dit ligt me wel, jonge dj’s op hun gemak stellen en de ouders informeren over het verloop van een ‘wedstrijddag’. Waarschijnlijk is het na drie jaar ook wel genoeg geweest met jureren. Alhoewel het prachtig blijft om jong talent te herkennen en te zien ontwikkelen.

Hele meneer

Een mooi voorbeeld is DJ S!rene. De kennismaking was bijzonder. De voorronde was in ’t Paard, Den Haag. Deze dj zette een track op en liep daarna gelijk rond zijn dj-booth. Snel volgde er een stilte in zijn mix. Dat zat in zijn zelf aangepaste liedje. Het leek net of er iets mis ging. Toen startte Adje met Hele Meneer. Wat toen zo nieuw was dat geen jurylid het liedje kende. Gelijk was er volle aandacht voor deze man. Het viel ook op dat hij geen headphones gebruikte, wat betekent dat hij alle liedjes zo goed dient te kennen omdat anders de mix misgaat.

Zijn talent, in combinatie met zijn gedrevenheid, is een plezier om mee te maken. Na winst van de Kunstbende Zuid-Holland kreeg hij masterclass-lessen van Kunstbende aangeboden die ik mocht geven. Ik deed live mash-ups maken en scratchte om voor te doen waar ik me mee bezighoud. Beide disciplines maakte hij zich eigen. Hij eindigde landelijk als 3e in 2016 en besloot nog een keer mee te doen. Wat hij liet zien bij de voorronde 2017 in het Haagse Korzo was nog beter als de eerste keer dat ik hem zag. Alles klopte: liedjeskeuze, tempo-drops, scratchen en ondertussen het publiek laten zien dat hij een showman is.

Op het moment van schrijven is bekend geworden dat hij weer in de landelijke Kunstbende finale staat. De bootlegs (ongeautoriseerde remixen van bestaande tracks) van DJ S!rene worden inmiddels door andere dj’s gebruikt in hun optredens. Hij ontwikkelt zich dus goed en is de tweede persoon – na DJ Revise-  die ik begeleid heb waarvan ik niet verwonderd zou zijn als hij doorbreekt.

De Kunstbende Finale vindt plaats op 1 juli a.s. in de Westergasfabriek. Meer informatie vind je hier.