Popunie Live presenteert Bryan van Putten in BIRD

13923247_1144453718948270_1155527172382508965_o-1Op donderdag 29 september is er weer een Popunie Live presents Homegrown. In het café van BIRD hebben we dit keer Bryan van Putten op het programma staan.

Bryan van Putten is een Nederlands-Caribisch songwriter die bekendstaat om zijn intieme, melodieuze liedjes, waarin hij pophooks, afrocaribische ritmes, poëtische teksten en nostalgische sentimenten moeiteloos met elkaar versmelt. We leerden Bryan al in 2010 kennen bij zijn deelname aan de Grote Prijs van Zuid-Holland waar hij er vandoor ging met de publieksprijs. Later, in 2013, behaalde hij opnieuw een finaleplek ditmaal tijdens de Sena Grote Prijs van Rotterdam, waardoor hij in LantarenVenster mocht aantreden. En nu presenteren wij deze rasmuzikant die zich maar blijft ontwikkelen graag tijdens één van onze Homegrown avonden.

bird-homegrown-september-01Over Homegrown
BIRD organiseert Homegrown om je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen te laten ontdekken. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen.


Extra informatie

Datum: donderdag 29 september
Locatie: BIRD, Raampoortstraat 26-28
Aanvang: 22:00 u
Entree: gratis

Bekijk het event op de site van BIRD of het Facebookevent

Meet The Politics: 10 vragen aan wethouder Pex Langenberg

langenberg-13-450x302

De nieuwe cultuurplanperiode 2017-2020 staat voor de deur. Hoog tijd om de Rotterdamse politiek en dan met name de cultuurbonzen van de verschillende politieke partijen in de gemeenteraad aan jullie voor te stellen! Uiteraard zoomen we vooral in op hun affiniteit met popmuziek. Dit maal de spotlights op onze wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: Pex Langenberg (D66)!

1. Kunt u zich kort voorstellen aan de Rotterdamse popmuzieksector?
Mijn naam is Pex Langenberg en 57 jaar. Een bijzondere voornaam. Het is een familienaam, die generatie op generatie wordt overgegeven. Ik draag ‘m al 57 jaar met trots. Ik ben door D66 afgevaardigd als wethouder van deze mooie stad en woon sindsdien ook in het centrum. Ik woonde hiervoor een aantal jaren in Washington voor mijn werk. Leiden was daarvoor mijn thuisbasis. Ik was van 1994 tot 1998 wethouder cultuur van Leiden.

2. Wat zijn uw drijfveren om wethouder van o.a. Cultuur in Rotterdam te zijn?
Rotterdam heeft heel wat te bieden, zeker op cultureel vlak. Dat kunnen we nog breder uitdragen. Samen kunnen we nog meer bereiken. Ik wil een wethouder zijn die de partijen verbindt. Daarbij loop ik niet weg voor moeilijke opgaven, die horen erbij en stroop ik de mouwen voor op. Rotterdam biedt veel kansen, maar ook uitdagingen in de culturele sector. Maar ik moet zeggen dat de professionaliteit en het enthousiasme hier in Rotterdam me zeer positief stemmen.

3. Speelde popmuziek een rol in uw leven toen u een opgroeiende puber was? Wat was de eerste single die u kocht en het eerste popconcert dat u bezocht?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik meer naar de klassieke kant van de muzieksector neig, maar ben, zoals zovelen ook in m’n jongere jaren naar concerten als Michael Jackson in de Kuip geweest. Daar moest ik natuurlijk ook bij zijn. De Kuip was toen dé plek voor de grootste popconcerten.

4. Maakt u zelf muziek?
Helaas is die gave aan mij voorbij gegaan.

5. Wat is uw favoriete plaat aller tijden en wat is juist uw guilty pleasure plaat waar u publiekelijk eigenlijk niet voor uit durft te komen?
Tja, favoriete plaat vind ik lastig. Ik heb eigenlijk twee guilty pleasures: Ik doe zoveel mogelijk op de fiets in de stad. Goed voor de gezondheid en gezondere lucht. Voor lange afstanden buiten de stad, pak ik ook wel de auto. Dat is guilty pleasure nr. 1. Laatst kwam Zeg Maar Niets Meer van André Hazes voorbij op de radio… misschien heb ik die wel heel hard meegezongen, met de ramen dicht…

6. Wat vindt u van de huidige Rotterdamse popscene en het talent dat de stad rijk is?
Heeft u een favoriete Rotterdamse artiest?
Rotterdammers zijn jaren ontevreden geweest over het gebrek aan een groot poppodium in de stad. Dat gevoel is ten positieve gedraaid, heb ik het idee. Annabel is een aanwinst als middelgroot podium en door op diverse bestaande podia te programmeren, door Rotown en Motel Mozaïque, kan er toch aan de vraag worden voldaan. Baroeg levert daarbij ook weer een heel eigen bijdrage aan het geheel, voor een heel eigen doelgroep. Via de Popunie kunnen heel wat startende bands zich laten zien op diverse plekken in de stad. Iedereen moet immers ergens beginnen. Er is voor ieder wat wils en het draagt bij voor levendigheid in de stad.

Zelfs Ahoy weet steeds meer grote concerten binnen te halen. Steeds meer Rotterdamse talenten, met dito accent, worden ook landelijk gevonden. De Kik is huisband geweest van DWDD, Elle Bandita zien we ook steeds vaker op de buis, maar ook een band als De Likt is afgelopen jaar écht doorgebroken, met afgelopen augustus nog een daverend optreden op LowLands. Het gaat de goede kant op.

7. Als we u vertellen dat er in onze database 2.000 Rotterdamse bands/acts, 100 speelplekken/podia en 65 festivals opgenomen staan, wat vindt u dan van dergelijke cijfers?
Dat zijn zeker indrukwekkende cijfers. De popsector groeit en bloeit in Rotterdam, dat laten deze cijfers eens te meer zien. Goed dat er veel verschillende smaken zijn, voor alle Rotterdammers die van popmuziek houden of het zelf ten gehore brengen.

8. Wat is het belangrijkste dat u als wethouder binnen uw portefeuille aan de Rotterdamse Popsector wilt bijdragen?
Ik vind dat Rotterdam over een volwaardige popsector moet beschikken. Dat betekent ruimte voor nieuw talent, een variëteit aan speelplekken en een interessant aanbod van internationale grotere concerten. Die elementen zijn in de stad aanwezig en dat wil ik waarborgen.

9. Bezoekt u weleens popconcerten of popfestivals?
In juli was ik te vinden op het North Sea Jazz Festival in Ahoy. Ik doe m’n best als de agenda het toelaat, maar dan kom ik vaker uit bij voorstellingen, moet ik eerlijk bekennen. Het werk leidt me vaak naar mooie en verrassende evenementen, dat is dan wel weer heel erg leuk aan het cultuurwethouderschap.

10. Met welke songtitel zou u dit interview willen besluiten?
Afgelopen tijd hebben we afscheid moeten nemen van heel wat sterren uit de popsector. Voor een deel ook mensen die een groot deel van mijn leven het geluid uit de radio bepaalden. Ik zou dan ook willen afsluiten met de songtitel Heroes van David Bowie uit 1977. Tijdens zijn laatste concert gaf Prince met dit nummer een ode aan Bowie, niet wetende welk lot hem te wachten stond. Deze sterren zijn bepalend geweest in de popsector, waren een inspiratie voor velen en hebben met hun veelal extravagante voorkomen ook politieke en culturele issues op de agenda gezet. Bijzondere personen waar ik graag even bij stil sta.

Popunie startte een jaar geleden de serie Meet The Politics, een serie interviews met politici in de Rotterdamse Gemeenteraad. Popunie zoomt uiteraard vooral in op hun affiniteit met popmuziek. Hier vind je meer Meet The Politics.