Open Call: Organiseer je eigen Popweek Special!

De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in 2013 in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. Dit jaar vindt De Popweek plaats van woensdag 25 t/m zondag 29 november.

In dit door corona getroffen jaar is de opzet van De Rotterdamse Popweek iets anders. Normaal gesproken is De Popweek een tiendaags spektakel met 800 optredens op 225 events verspreid over 125 locaties in de hele stad. Dit jaar is dit door alle omstandigheden helaas niet mogelijk, maar we kunnen De Popweek natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom doen we dit jaar een verkorte versie van De Popweek van woensdag 25 t/m zondag 29 november, waarin we ondanks de situatie en binnen de maatregelen alsnog een bruisende editie zullen gaan neerzetten. 

Maak ook onderdeel uit van De Popweek!
Om nieuwe makers en organisatoren ook en juist dit jaar te stimuleren, nodigen we iedereen uit om een creatief initiatief te bedenken om Rotterdam als popstad mee te verrijken. Het event moet dan in Rotterdam plaatsvinden tussen woensdag 25 en zondag 29 november.

De Popunie stelt een bedrag van € 1.000,- beschikbaar waarmee jij je eigen Popweek Special mag organiseren. Je kunt hierbij denken aan:

– een te gekke avond met je favoriete bands (met eventueel daarbij een livestream)
– de beste singer/songwriters van Rotterdam in een hippe locatie
– een hiphop-event met upcoming artists

Wil jij iets organiseren, maar heb je hier geen of te weinig budget voor? Stuur jouw creatieve idee in en wie weet komt jouw idee tot leven in de leukste week van het jaar!

Beschrijf in je conceptplan:

– je idee inclusief uitvoering locatie
– jezelf/de organisatie d.m.v. een cv / portfolio
– de begroting
– stuur eventueel beeldmateriaal / bronnen van wat je wilt maken of eerder hebt gemaakt

Bedenk iets dat binnen 6 weken, met de coronaregels in gedachte, te realiseren is en een mooie toevoeging is aan de Rotterdamse Popweek en waar je de bijdrage van € 1.000,- specifiek voor wilt gebruiken.

Stuur uiterlijk 9 oktober jouw idee in naar: info@popunie.nl

Copyright foto: Brian van Rensen (WatWatIs in Grounds)

Dagboek van een band: Familieband

In deze coronatijd is oefenen en optreden met een band problematisch, als het geen familieband betreft tenminste. Gelukkig heb ik een trommelende broer, gitaarspelende zoon en basspelende vader, al behoort die laatste wel tot de risicogroep.

Daardoor twijfelden we in het begin nogal, maar inmiddels heeft hij ons ervan overtuigd dat we gerust met elkaar het oefenhok in kunnen want “Iedereen overdrijft en het is de schuld van Rutte“. Een onweerlegbaar argument. Als mijn pa eenmaal stelling heeft genomen, dan is hij daar met geen 2200 tractoren vanaf te krijgen, dat heb ik wel geleerd de laatste 50 jaar.

We gaan terug naar 1958, het jaar dat de rock ‘n’ roll zijn intrede doet in Nederland in de vorm van de Tielman Brothers. Mijn vader is 18 en raakt in de ban. Op zoek naar muziekvrienden belandt hij in de Indorock scene en voelt zich daar als een vis in het water.

 

Het is het begin van een lange carrière als actief praktiserend amateurmuzikant. Via de Hawaiian Rhythm Boys (1960), The Black Tulips (1973) en The Good Ol Boys (2018) zijn we 60 jaar later bij Ruud en de Rudi’s (2020). De band waar hij met mijn broer, mijn zoon en ikzelf, in speelt. Hij is naamgever van de band, net zoals de Tielman Brothers. Zo zie je maar, vroeg of laat sluit de cirkel zich.

Inmiddels speelt zoonlief mij, met zijn gitaar naar de zijkant van het oefenhok. En sinds zijn muziekles op school, weet hij mij van alles te vertellen over tonen, halve tonen, akkoorden en ritmes. Over de Tielman Brothers heb ik hem nog niet gehoord, dat soort basiskennis zal van mij moeten komen.

Andy Tielman is gaan zingen, omdat hij na een auto ongeluk, niet meer gitaar kon spelen. Volgens mijn zoon heb ik daar geen auto ongeluk voor nodig, waarna hij de microfoon mijn kant opdraaide. Zingen is toch een andere tak van sport merk ik dus die cursus autotune staat met stip bovenaan mijn verlanglijst. Ik heb tijd, voorlopig is mijn stem alleen in de oefenruimte te horen.

Maar zodra de vaccins zijn ingespoten, de drankjes ingenomen en de pillen geslikt zijn, gaan we ervoor, de podia op, het land in! Dan zullen wij met mijn bijgeschaafde stem de wereld veroveren, net als de broertjes Tielman.

Wordt vervolgd…