Music Support Interview: Max Maas (Festival De Frikandel)

886253_1057507750980813_1568193560832799504_o

Aanstaande zondag 20 maart vindt er weer een Festival De Frikandel plaats. Deze lente-editie van het festival vindt plaats in Podium Grounds. We spraken met Max Maas, één van de organisatoren en eigenaren van oefenruimte De Frikandel, over de oefenruimtes, de bands en het festival.  

Hoe lang bestaan oefenruimte De Frikandel al?
Max: De Frikandel bestaat sinds 2007 en is begonnen bij Stichting De Fabriek in het voormalige kraakpand De Fabriek in Delfshaven. In die vieze donkere kelders oefende ik met Mono en Joe (de mede-oprichter) met zijn bandje Tarantula Cumshot. En The Cuties, arme meiden..

Op last van de brandweer zijn we toen verhuisd naar Crooswijk waar we voor negen maanden weer met Stichting De Fabriek aan de Hendrick de Keyzerstraat zaten. Daar kwamen al wat meer bandjes waaronder Cusack, toen nog Deepfish, die nu nog steeds bij ons oefent en die ook heeft geholpen om de volgende locatie te bouwen.

Na negen maanden vertrok Stichting De Fabriek namelijk naar de Spaanse Polder, maar dat vonden wij en audioverhuurbedrijf Squat Deluxe iets te ver, dus hebben we het huidige pand aan de Coolhaven in Delfshaven gevonden wat we gewoon huren.

Toen, op 1 september 2009, hebben ik me ingeschreven als eenmanszaak. Joe blijft graag onder de radar. In een aantal maanden en met veel hulp van vrienden en familie hebben we toen drie oefenruimtes gebouwd. De opening daarvan hebben we gevierd met vegetarische frikandellen en singer/songwriters in de Bodysmurf.

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?
De naam ‘De Frikandel’ komt voort uit een kort gesprek tijdens het bouwen van de allereerste ruimte. Dat ging zo:

Max: Hoe gaan we de oefenruimte eigenlijk noemen?

Joe: De Frikandel

Max: Oké.

De namen van de andere ruimtes zijn op dezelfde manier ontstaan.

1002505_295235773948028_1397538197_n download images

Jullie zijn volgens mij nog altijd aan het bouwen daar beneden hè? Is De Frikandel ooit af?
We zijn nog steeds aan het uitbreiden in de kelder aan de Coolhaven, maar we bouwen extreem langzaam, omdat het voor ons een bijbaantje is, waar we niet veel aan verdienen, maar wat we wel meekrijgen is veel plezier van alle enthousiaste bands die bij ons oefenen.

Hoe veel bands repeteren er nu in De Frikandel?
Inmiddels spelen er zo’n 25 bands op contractbasis, zo’n 60 bands op los-vaste basis en hebben er honderden bands wel eens bij ons geoefend.

Jullie organiseren vaker festivals met de bands die bij jullie repeteren. Wat gaat er deze keer gebeuren?
In 2011 kregen we het aanbod van Frederique Kreeftenberg van Landgoed van Cool tot Terhave om mee te doen met haar festival Tafelen Aan De Kade. Dat is zo goed bevallen, dat we nu nog steeds elk jaar het Festival De Frikandel organiseren op het Landgoed. En dit jaar dus voor het eerst in Podium Grounds.

We kiezen altijd bandjes uit die we zelf leuk vinden en graag live zouden willen zien. Mijn ervaring is dat bijna alle bands waarvan je de muziek, maar ook de mensen leert kennen interessante dingen doen. Met natuurlijk een paar uitschieters naar boven en beneden van bands die echt slecht zijn en bands die echt boeiend zijn. Zal geen namen noemen 😉

De volgende bands uit Oefenruimte De Frikandel en LGM Studio spelen aanstaande zondag 20 maart, tijdens een bizar relaxte zondagmiddag in Grounds. Het wordt een pruik feestje!

17u Resilience
18u Maja Fietsclub
19u Seven Stars Over Sicily
20u Deathroll
21u Black Midgets From The Future

DJ: Roccalberti
Host: Para Krizhna
Eten: SPARE-A-RIB
Flyer: Sibe Kokke

Extra informatie
Datum: zondag 20 maart
Locatie: Grounds, Pieter de Hoochweg 125
Aanvang: 16.00 uur
Entree: neem een pruik mee voor gratis entree

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCFestival De Frikandel wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Podium Grounds en Popunie Music Support.

Music Support: The Maybellenes en open podium in De Machinist

mayWoensdag 16 maart heb jij de kans om je liedjes te spelen tijdens het open podium in De Machinist! Het open podium wordt afgesloten door The Maybellenes.

Open Podium
In samenwerking met het agency Roots & Routes wordt het Open Podium in de eerste plaats georganiseerd voor muziekstudenten van het Albeda College. Maar iedere singer/songwriter – van student tot zolderkamerartiest – is welkom op deze avond. Een uitgelezen kans om jezelf, misschien wel voor het eerst te presenteren aan publiek, of je nieuwe nummers op een podium uit te proberen. Er is plek voor vijf artiesten die ieder 10 minuten speeltijd krijgen.

The Maybellenes
Vorig jaar kon het Rotterdamse meidentrio The Maybellenes rekenen op de Publieksprijs tijdens de finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam. De nummers van  Maaike Adegeest (zang, gitaar), Amé Staal (bas, zang) en Danique Kos (percussie) variëren van zoet en zwoel tot pittig en rauw. Dat klinkt energiek, maar diepgang wordt daarnaast niet geschuwd. Ze komen op het podium het best tot hun recht, of op de straten van Parijs waar The Maybellenes een week lang rondzwierven en met veel succes speelden.

Het singer/songwriter programma voorjaar 2016
23 maart – Stand Up ‘69 / Peter J. Faber
30 maart – Music Matters: Tim Verhaal / Lady Shaynah
06 april – ZanglesRotterdam

Extra informatie
Datum: woensdag 16 maart 2016
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur
Entree: gratis
Facebookevent

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCDe muziekactiviteiten van de Stichting Machinist Live komen mede tot stand door bijdragen van: Popunie Music Support Rotterdam, de Gebiedscommissie Delfshaven, de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, Het donatiefonds “Vrienden van De Machinist” en Café Restaurant De Machinist.