Low Point Drains

Eerder schreef Jeroen van de Beek al over Beyond Lickin’, één van de meer vasthoudende surfbeatpsychgaragebandjes in de regio Rotterdam. Al bijna even terriërachtig is het trio dat we vandaag graag een zetje in de juiste richting geven: Low Point Drains. Hebben we hiervoor een reden nodig? Niet echt. Maar nu we er toch over nadenken: de aanstaande tour die Low Point Drains naar Zwitserland en Italië brengt zou er zomaar één kunnen zijn. Ja, toch?

We laten zanger/gitarist Niels van Beers (‘Mr. Point’) maar even aan het woord. Tussendoor lukte het zowaar nog enkele vragen te stellen.

Ga jij maar drummen!

‘Ik zat in een hardcore punkband, Bullshit Propaganda. Na een avond flink doordrinken met mijn beste vriend, kwam ik op het idee samen met hem een band te beginnen. Ik speelde al gitaar; het enige dat nog ontbrak was een drummer. Dus stopte ik mijn maat (Mr. Drain) twee drumstokken in zijn handen, en zei dat hij maar moest drummen. Dat-ie nog nooit achter een drumstel had gezeten vond ik totaal onbelangrijk.

Dat was in Hellevoetsluis, waar ik ben opgegroeid. In Hellevoetsluis stond een compleet ingerichte oefenruimte. Daar zijn we nog diezelfde nacht herrie gaan maken. Binnen no time hadden we een aantal liedjes opgenomen. Mr. Drain bleek een natuurtalent. Boem-tsjak, boem-tsjak!’

Petrochemie

‘Die naam? Dat zit zo. Mijn vader werkte in de petrochemische industrie, op een raffinaderij. Ik deed daar vakantiewerk, vooral kopieën maken van grote, technische tekeningen. Op al die tekeningen stond ‘low point drain’. Dat vond ik gelijk een te gekke naam voor een band. Een low point drain is het laagste punt in een leiding. Anders gezegd: het afvoerputje. Dat smerige past natuurlijk goed bij onze muziek. Dus toen ik met die vriend van mij de band begon hadden we al een naam: Low Point Drains.’

Opscene

‘Vervolgens lieten we onze liedjes aan Marco horen, een wat oudere vriend van ons. Marco was echt een kenner van garagerock op labels als Crypt, Estrus en Sympathy for the Record Industry. Mr. Drain en ik kenden dat helemaal nog niet; wij zaten meer in de hardcore punk en hiphop scene. Toch was dat onbewust wel wat wij maakten: opgefokte, rauwe rock & roll.

Op een gegeven moment stuurden we onze demo naar de redactie van Opscene. Dat was een tijdschrift waar elke maand een cd met onbekende, beginnende bands bij zat. Maar ook al wat grotere namen als Smog en Country Teasers. Eén van onze nummers is toen op zo’n cd terecht gekomen. Dat leverde ons al direct internationale contacten op, omdat Opscene ook in België veel werd gelezen.’

Internationaal

‘Hoewel we niet overdreven ambitieus zijn, nemen we onze muziek zeker wel serieus. We hebben mede daardoor al veel in het buitenland gespeeld: eerst België, maar daarna ook in Rusland, de Verenigde Staten en Italië. Bijna altijd samen met lokale bands, bij wie we meestal ook kunnen slapen.

Dat doen wij zelf ook: buitenlandse bands naar Nederland halen die dan bij ons overnachten. Veel van die buitenlandse contacten liepen via Myspace; tegenwoordig is Facebook heel handig.

Nu we het toch over het buitenland hebben: de band heeft tussen 2009 en 2016 min of meer een sluimerend bestaan geleid, omdat ik reisleider was in India. Er was gewoon te weinig tijd om muziek te maken. Maar sinds vorig jaar zijn we weer helemaal terug!’

Touring is never boring

‘Dus ook weer de hoogste tijd voor een nieuw buitenlands avontuur, ditmaal met toursupport van de Popunie. Zaterdag 22 april vertrekken we voor een week rock&roll naar Zwitserland en Italië. We spelen onder andere in Zürich, Bazel, Lugano, Turijn, Rome en Napels. Op het soort plekken waar we meestal spelen: kelders, kleine clubs, kraakpanden en kunstcentra. Onze muziek past ook niet in een grote zaal, dus dat komt goed uit.

In Italië speelden we al eerder, in 2006 en 2008 (samen met Beyond Lickin’). Na een Italiaans optreden in 2008 kwam iemand een praatje maken. Hij had ons in 2006 gezien, had een cd gekocht en was vervolgens zelf een band begonnen. Dat soort dingen vind ik echt te gek!

Mr. Point schrijft speciaal voor de Popunie een verslag van deze tour. Het verslag is vanaf begin mei te lezen op de website van de Popunie.

Low Point Drains is: Mr. Point (Rotterdam, zang/gitaar), Mr. Drain (Hellevoetsluis, drums), Peter Cruise (Meppel, bas). Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over Low Point Drains via hun Facebook-pagina. Hun muziek is te beluisteren op Bandcamp.

Investeer in Talent: Jared Grant

Als klein jongetje werd Jared Grant geïnspireerd door de klanken van soul en funk die thuis door de speakers klonken. Hier is zijn jarenlange ontdekkingsreis in de wereld van muziek begonnen en heeft Jared zijn eigen visie, stijl en sound ontwikkeld. Nu wil hij een volgende stap maken en roept daarvoor de hulp in van het publiek door middel van een crowdfundings campagne op VoorDeKunst. Jared omschrijft zijn plannen als volgt:

We zijn al een heel eind op weg. Het debuutalbum Back To My Roots staat klaar! Tussen december 2016 en maart 2017 is het album opgenomen in Studio-T, gemixt door Happyville Music Studio en gemasterd door Hay Zeelen Mastering. Ook de foto’s van Nyusha Glenn zijn al geselecteerd om gedrukt en tentoongesteld te worden.

Financieel is dit mede mogelijk gemaakt door investeerder Peter Neutenboom van GPN Adviesgroep. De volgende stap is het uitbrengen van het album. Dit kan ik niet zonder hulp van het publiek. Om de drukkosten, artwork, videoclips van twee singles, releaseparty en een bijzondere fototentoonstelling te kunnen betalen, ben ik deze crowdfunding gestart.

Back To My Roots in beeld en geluid
Mijn debuutalbum is er een met flashbacks naar mijn roots, maar ik wil ook vooral laten zien wie ik ben geworden. Een album dat puur en organisch is, live is ingespeeld, grooved, een album waarmee ik jullie mee wil nemen in mijn muzikale reis.

Mijn muzikale reis wil ik jullie niet alleen laten horen en voelen, maar ook graag laten zien tijdens de releaseparty. Het bijzondere aan dit album is dat de totstandkoming van begin tot eind is vastgelegd door de veelbelovende fotograaf Nyusha Glenn (Glenn Cornelisse).

Bij het album ontvang je een fotoboek dat de opnamedagen in documentaire vorm weergeeft. Het fotoboek maakt je deelgenoot van onze band. Het laat zien wat wij de afgelopen maanden beleefd hebben achter de schermen. Tijdens de releaseparty zullen de mooiste foto’s worden tentoongesteld.

rYKZphgUyTSMvYb2

Releaseparty
Als we het bedrag halen gaan we het met z’n allen vieren tijdens mijn releaseparty, die naar verwachting in september zal plaatsvinden in Rotterdam. Wat ik kan beloven is dat het een groovy liveshow wordt waarin muziek, dans en interactie met het publiek in één show bij elkaar komen. Een show waarin funk, soul en een vleugje r&b de belangrijkste ingrediënten zijn.

Jared Grant
De meeste mensen kennen Jared van The Voice Of Holland waar hij in 2016 de halve finale behaalde. Met veel liefde en passie is hij al jarenlang actief als professioneel muzikant. In 2015 is hij afgestudeerd aan het conservatorium te Rotterdam. Jared heeft met diverse bekende Nederlandse artiesten op het podium mogen staan, zoals Trijntje Oosterhuis, Bo Saris en Alain Clark. Ook treedt hij op in verschillende bands als frontman.

“Wat mij kenmerkt, is dat ik niet alleen bezig ben met zingen, maar ook met entertainen. Bij mijn performances komen muziek, dans en entertainment bij elkaar en wordt je als luisteraar bijna gedwongen om mee te dansen,” aldus Jared.