Tourverslag: Low Point Drains in Zwitserland en Italië

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Low Point Drains ging in april naar Zwitserland en Italië.

 

Op tournee gaan met je band is een van de mooiste dingen om te doen. Je komt iets in een land doen, waardoor je een beetje minder toerist bent. En daarnaast: ga je kapot van slaaptekort, van band-flauwheid, je wacht je een ongeluk en speelt soms voor 5 man publiek. Een soort van dubbele vakantie in turbo stijl, zonder dat je echt uitrust. Gelukkig is er meestal wel lekker eten en, regel nr. 1: er is altijd bier. Dus: alle verwachtingen zijn weer bijgesteld tot 1 mm  hoogte en we gaan er weer voor!

We rijden in de late avond weg uit Rotterdam richting Frankrijk en overnachten in een goedkoop sfeerloos gribus hotelletje langs de snelweg. Morgen staat onze eerste show op de agenda: kraakpand Koch Areal.

1. Koch Areal in Zurich

Na een uur of vier rijden, komen we deze zonnige zondagmiddag aan in het Zwitserse Zurich. Het uiterlijk van dit gebouw laat geen twijfel mogelijk of we hier juist zijn:  een kleurrijk pand vol graffiti. We spelen in de Blue Bar van het bijbehorende kraakpand. Een te gekke zaal. Koch Areal was ooit een recycle-centrum waar van allerlei materialen, oude meubels en spullen rondslingerden. De bewoners van dit pand hebben er met veel creativiteit hun eigen sprookjesachtige woningen van getimmerd.

Voorafgaand is er volkskeuken met vegetarisch eten. En voor een zondagavond is de zaal best aardig gevuld en mensen drinken, dansen en laten zien het naar hun zin te hebben. Ook verkopen we opvallend veel merchandise. Volgens organisator Jammer noemen de welvarende Zwitsersen de stad gekscherend ook wel “Zu reich”.

Eten: een gigantische pan met heerlijke bruine bonen schotel met linzen/wortel curry en verse koriander. Onze slaapplaats is in een getimmerd hok met een stuk of zes muffe matrassen, waar het gesnurk van de dronken geluidsman Fifi als een zaag door een houten plaat heen gaat.  En goed begin van de tour.

2. Turijn: Progetto Mayhem

Een schitterende rit door de Zwitserse alpen en vier en een half uur later arriveren we in de stad van Lavazza en Fiat: Turijn. In een zijstraat van de hoofdweg van Turijn bevindt zich Progetto Mayhem, een gezellig muziekcafe met een kelder met daarin een podium. Op het menu staat een ‘vegan pasta’ en over het eten kunnen we vandaag kort zijn: de wijn smaakte heerlijk!

Als support speelt de band SLOKS, een gitaar & drums & zang gezelschap die rauwe noisy no wave garage maakt. Het geluid in de zaal is schel en hard en de zangeres laat zich lekker gaan en schreeuwt zich bij vlagen de longen uit het lijf. We spelen onze set voor een man of 30 en die gaan aardig los. Na de show signeren we onze platen als ware rockstars en om 12 uur is de kelder alweer leeg. Het feestje vervolgt zich in de bar en vooral op straat. Niet gek voor een dinsdagavond. We logeren bij organisator Marco thuis in het meer posh gedeelte van de stad.

3. Napels: Atri 666

Na een lange, vermoeiende rit van 888 km arriveren we in Napels en bellen we onze vriend Massimo, die een groot deel van onze tour geregeld heeft. Hij staat voor de deur van de zaal klaar met een biertje in zijn handen en zegt dat alle spullen direct de auto uit, de zaal in moeten. Daarna is het zoeken naar een parkeerplek in een van de nauwe, volle, chaotische straatjes van Napels.

Het wonder geschiedde: we treffen een paar vrije vierkante meters parkeerplek. Voor ons speelt ‘Bam! One man band’, gehuld in slechts een baby luier rockt deze gast een minuut of 25 zijn songs de zaal in. Het publiek is opgewarmd en redelijk ingedronken. Dit zaaltje is een beruchte plek: in de jaren ’80 speelden hier allerlei punkgroepen. Het is de laatste avond van de club en dat is te merken aan het uitzinnige publiek. De mensen gaan uit hun dak vanavond, de drankvooraad moet op. Een DJ draait van death metal tot soulhits vanaf een oud ibookje. We feesten door tot de vroege uurtjes. Top avond!

We hebben een dagje vrij om uit te rusten (lees: uitkateren) in Napels. Dit kan absoluut geen kwaad. Napels is een te gekke sfeervolle stad om een dagje in rond te slenteren. De beste pizza ter wereld komt hier tenslotte vandaan. Vreetkezen als wij zijn, hebben we daar geen moeite mee. We scoren de beste limoncello en lokale wijn voor thuis. Als tourende band zie je de stad ook wat anders dan als toerist, je logeert vaak bij de organisatoren thuis en die weten de beste plekjes wel te vinden. Via een keuken en een smal trapje worden we bij een klein restaurantje naar binnen geleid. Een sfeerloos verlicht hok waar we als goden een onovertroffen 4 euro pizza eten.

4. Rome, 30 Formiche

De volgende dag staat Rome op de agenda. Hier hebben we de afgelopen vier tours telkens in een andere club gespeeld en dit keer is het club 30 Formiche. Deze club heeft alles, behalve bezoekers. De schrale realiteit wil dat het regent vandaag en er slechts 5 personen publiek aanwezig zijn. Dat is jammer, maar niks aan te doen. Als band hebben we de ongeschreven regel dat we altijd voor de volle 100% er voor gaan, ongeacht hoeveel mensen er zijn.

Support band Rawwar maakt een soort super rammelende noise trash rock die ons goed in de oren klinkt. Het rammelt werkelijk aan alle kanten. Club 30 Formiche is een te gekke club gelegen onder een treinspoor in oost-Rome. Een soort kelder onder de grond. Wellicht gaan de Romeinen niet doordeweeks naar shows.

We logeren in een klam studentikoos appartementje, waar het zoeken naar een parkeerplekje een goed uur kost. Vervolgens slepen we onze instrumenten en toebehoren in een piepklein liftje naar boven. In Italië is het absoluut niet aan te raden om je gear in de auto te laten. Van bevriende bands hebben we nodige horrorverhalen gehoord en dat gaat ons niet overkomen. De volgende dag herhalen we het ritueel weer andersom.

5. Il Casotto, Lugano

We werden een paar dagen geleden ingelicht dat de show in Lugano waarschijnlijk niet door kon gaan. In verband met vergunningen en politie toestanden. We hebben ons netwerk ingeschakeld om een vervangende show te vinden, maar het mocht niet baten. Dus rijden we naar Turijn waar Marco ons opwachtte met fagioli all’Uccelette en pasta alla ricotta.

Het is vrijdagavond en dus krijgen we nog we nog wat van het uitgaansleven van de stad te zien. We doen ons te goed aan lekker biertjes en fijne wijn. Uitgeput crashen we neer op de matrassen. Zo heerlijk als de Italianen ’s avonds koken, zo matig is het ontbijt: zoete koekjes en crackers, maar wel een fijne bak espresso. We scoren ons echte ontbijt onderweg bij Autogrill.

De dag erop rijden we door naar Basel voor onze laatste show. Een prachtige autorit door de besneeuwde alpen.

6. Bar Renee, Basel

Eenmaal in Zwitserland merk je dat hier geld zit. Het is brandschoon, netjes maar supersaai. Zeker als je net uit Italie komt. Ok, Bar Renee: een te gekke cocktail bar midden in het centrum. Gastheer Olli spreekt zelfs Nederlands en doet met ons een soundcheck. Het wrange is misschien wel dat het beste eten van de hele tour hier wordt geserveerd: vega risotto met paddenstoelen en parmesaanse kaas. Wow! En met die maaltijd in onze maag knallen we er onze laatste set doorheen voor een goed gevulde toko met leuk en gevarieerd publiek. Dat de instortellini ons parten begint te spelen wordt ook duidelijk na een aantal cocktailtjes.

De show in Basel was een perfecte afsluiter van een weekje rock’n’roll in twee mooie landen. In Zwitserland wordt er goed voor je gezorgd als band. Je krijgt eten, drinken, redelijke gage en een slaapplek. Daarnaast zijn de Zwitsers niet te beroerd om wat merchandise van je te kopen. In Italie is het allemaal wat primitiever, maar men is zorgzaam, warm en super gastvrij. Het meest dankbare publiek zul je als band aantreffen in Napels; omdat blijkbaar niet veel bands de moeite nemen om naar deze stad af te reizen, zien we weinig live bands. Het was onze 5de tour in Italie en waarschijnlijk niet de laatste.

Volg Low Point Drains op Facebook.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

 

 

Luisteragenda september 2017

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in september  optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder! Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

Tracklist

 1. De Wannebiezz – Goeiemorge Zonneschijn

  Op zaterdag 2 september is het weer tijd voor De Nacht Van De Kaap! Dit festival vindt plaats rondom het Deliplein op Katendrecht en laat verspreid over vier stages een breed scala aan artiesten zien uit alle lagen van de kunst. Dichters, dj’s, disco’s en comedy van dichtbij en veraf! Om je alvast warm te maken is hier een track van De Wannebiezz, waarmee ze hoge ogen gooiden bij Holland’s Got Talent! Alleen zijn voor deze editie de tickets helaas al uitverkocht. Volgend jaar beter, zullen we maar zeggen!

 2. Willemijn de Boer – Lang Gelukkig Leven

  Als De Nacht Van De Kaap niet helemaal je ding is, kun je op 2 september ook naar de ep-release van de Rotterdamse singer/songwriter Willemijn de Boer!  Op haar nieuwe ep Stukje Bij Beetje staan vijf zelfgeschreven, autobiografische nummers, over heftige onderwerpen, gevoelig maar ook luchtig en met humor gebracht. Tijdens deze presentatie in RAAF gelegen aan de Maashaven, zal De Boer ondersteund worden door violiste Stella Hrvatin, contrabassist Joop de Graaf en muzikale duizendpoot Michael Powell. De ep is deze avond te koop voor een tientje, maar binnenkomen is gewoon gratis! De aanvang is om 17.00u.

 3. WARD – Your Mind

  Mochten de vorige evenementen nog steeds niet echt je ding zijn, dan heb je nog een derde optie op 2 september: WARD! Deze Nederlands-Indonesische producer en songwriter, die volledig Verena Ward heet, speelt een mengeling van dromerige pop en indie, geïnspireerd door namen als Tame Impala en Tegan. Op zaterdag 2 september kun je haar gaan zien in Hostel Room aan de Van Vollenhovenstraat 62. De aanvang is om 21.00u en de toegang is gratis.

 4. Certain Animals – Image

  De nieuwe single Image van vuige rockers Certain Animals is al volop in het nieuws geweest, vanwege de 130 bekende en minder bekende Rotterdammers in de clip. Het officiële startschot vindt echter pas plaats op donderdag 7 september in V11. Verwacht op deze avond ook speciale mystery guests en DJ Mitch Rivers, die zijn koffer vol soul-, rock- en bluesplaten meebrengt. Kaarten kosten €5 excl. servicekosten en de aanvang is om 21.00u.

 5. Carmen Forbes – Older

  Ook kun je op 7 september genieten van Carmen Forbes tijdens Homegrown, mede mogelijk gemaakt door Music Matters! Tijdens Homegrown maak je kennis met veelbelovende artiesten in het café van BIRD. Carmen Forbes heeft al optredens mogen verzorgen op North Sea Jazz en het Interplay Festival in het Engelse Manchester. Nu is de beurt dus aan BIRD! De aanvang is om 22.00u en het optreden is gratis bij te wonen.

 6. Iguana Death Cult – Sad White Dreams

  Op vrijdag 8 september kun je naar Tenniscentrum Blijdorp voor The Gravel Pit. Een avond vol beukende muziek, smeulend vlees (of vegaburgers), knisperende groenten en oerkreten vanaf de tennisbaan. De bands Charlie & the lesbians, Steve French, Tusky, SONNDR, Honey Lung uit de UK en Iguana Death Cult passeren allemaal de revue, met DJ Collectief Dave Grohl & The Topless DJ’s als ketchup op de burger. Een ticket kost €20 in de voorverkoop. Dit is exclusief servicekosten, maar inclusief BBQ!

 7. Drunken Dolly – No Regrets

  Zaterdag 9 september is het weer tijd voor Baroeg Open Air! Dit alternatieve festival is naar eigen zeggen het hardste gratis festival van Nederland. Op alweer de 10e editie (gefeliciteerd Baroeg!) speelt onder andere industrial legende GRENDEL, gaan we terug naar de jaren 90 met Dog Eat Dog, kun je ouwerwets uit je plaat gaan bij Dieselboy en komen kijken naar Popunie Live acts DOOL, Cenobites, Deformer en Drunken Dolly! Baroeg Open Air is gratis te bezoeken en gaat van start om 12.00u!

 8. Lone Wolf – Haunted Ways

  Op zaterdag 9 september kun je ook nog naar een nieuwe editie van Riot at Worm, voor het eerste optreden op Rotterdamse grond van punkrock all-star band Lone Wolf. Het belooft nu al een legendarische avond te worden in WORM, aangezien Riot Rotterdam aan de Rotterdamse punkrockers heeft gevraagd om hun favoriete bands uit te nodigen. Zowel het eerder genoemde Drunken Dolly als Zatopeks presenteren een nieuw album en ook kun je op deze avond Not Scientists, SUPERMUNK en Forbidden Wizards komen supporten! Tickets kosten €15 in de vvk of €17,50 aan de deur. Aanvang is om 18.00u!

 9. Los Paja Brava – Naiden

  Het achtkoppige party ensemble Los Paja Brava speelt op zondag 10 september op de tweede dag van Rotterdam Uitdagen! Gewoon lekker cumbia, met een klein randje rock op het Schouwburgplein! Dit is niet het enige leuke wat er in het hart van de stad te doen is! Twee dagen lang geven de grote namen én culturele talenten van Rotterdam je een sneak peek van hun nieuwe voorstellingen, exposities en performances. Rotterdam Uitdagen is gratis bij te wonen! Voor een volledig overzicht kun je terecht op de website van Rotterdam Uitdagen.

 10. Stöma – Dat Geeft Niet

  Op donderdag 14 september viert Bar3 aan de Nieuwe Binnenweg haar 5-jarig bestaan met een bijzonder optreden van Stöma. Deze Rotterdamse noize- en funkband zal zeker geen onbekende zijn voor de avontuurlijke muziekliefhebbers. Geen grens is te ver voor dit virtuoze duo, die maar al te graag experimenteren met stijlen zowel binnen het genre als daarbuiten! Tijdens hun gig bij Bar3 zullen ze nummers spelen van funkrock/crossover-legende Rage Against The Machine! De toegang is gratis en de aanvang is om 22.00u!

 11. SONNDR – Don’t Go To Riga

  Met ‘Herman presenteert’ presenteert Herman een reeks avonden waarop muziek, performance en poëzie uit het ondergrondse centraal staan. Op dinsdag 19 september vind de eerste editie plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Bovenaan het affiche staan de Poolse zussen van experimenteel elektronisch project WIDT, gevolgd door de Rotterdamse producer Das Ding en de (ook Rotterdamse) postpunk band SONNDR. Verwacht abstracte opera, psychedelische beelden, noisy postpunk, amateuristisch barpersoneel en bijzondere biertjes. Kaarten zijn te koop aan de deur voor €6.

 12. Red Herring – Uphill Climb

  Met de release tour van het nieuwe album Here To Distract You gaat Red Herring het hele land door. Op vrijdag 22 september is thuisstad Rotterdam aan de beurt. Zonder dat het album uit is, schreven verschillende media al lovende woorden over de muziek waarbij een arsenaal aan instrumenten langskomt. Mandoline, bouzouki, een vijfsnarige banjo, viool, contrabas, een dobro-gitaar en een Ierse doedelzak. Benieuwd of al deze instrumenten ook langskomen tijdens het optreden in Theater Walhalla? Zorg dan dat je niet achter het net vist en bestel op tijd je kaarten! Kaarten kosten €15. Met album erbij betaal je €27,50. Voor € 42,50 heb een ticket én alle drie de albums van Red Herring!

 13. Kevtendencies – Jutsus

  Op 24 augustus bracht rapper Kevtendencies, getekend bij hiphop-label HardHeaderz, zijn debuutalbum God(S) & Gold uit in BIRD. Op zaterdag 23 september is Kevtendencies te zien tijdens WHO IS YOU in RAAF! Tijdens deze middag kun je ook gaan genieten van Gwen Lopes, Le Seton en WHAT! Bepaal zelf wat je betaalt, volgens het ‘pay what you want’ principe. Ja, je hoort het goed, alleen wel even contact geld meenemen.