Live-verslag: Halve Finales Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015

Zondag 18 oktober vonden de Halve Finales van de Sena Grote Prijs van Rotterdam plaats in Grounds. Als onderdeel van deze talentenjacht vult de Popunie de dag in als een ‘bootcamp’. Alle halve finalisten spelen en worden vervolgens onder de loep genomen door een professionele jury die hen feedback geeft. Vervolgens ontmoeten ze andere professionals uit het muziek-werkveld, die hen helpen bij het maken van hun stageplan, bij het schrijven van hun biografie en maken ze een promotiefoto met een professionele fotograaf. Ted van Aanholt schreef voor ons zijn indrukken op…

Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 mag trots zijn op haar unieke deelnemers tijdens Halve Finale!

Vaak vraag ik mezelf af wat het belang is van de enorme hoeveelheden muziekwedstrijden die ons land kent. De ‘Kleine Prijs van Heiloo’ of ‘De Beste van De Bilt’ is nou niet iets wat heel bijzonder op je Facebook staat als artiest/band en inmiddels heeft elke band op z’n minst 3 microfoons gewonnen door aan alle bandwedstrijden in de buurt mee te doen.

De Grote Prijs van Rotterdam onderscheidt zich echter van de grijze massa die muziekwedstrijden tegenwoordig is. Zondag 18 oktober was hier de halve finale van. Eigenlijk is ‘halve finale’ niet het goede woord; alle dertig bands, singer/songwriters en rappers die meededen, ondergingen als het ware een bootcamp.

In Grounds aan de Pieter de Hoochweg werd afgelopen zondag door alle dertig acts een optreden van een kwartier gegeven, waarna een uitgebreid gesprek met de jury volgde over performance, songwriting, ontwikkeling en motivatie.

Verder werd er op de dag samen met professionals kritisch gekeken naar het stageplan en de biografieën van de muzikanten. Tevens kregen ze allemaal een professionele fotoshoot. Dit alles cumuleerde in een tien uur durend ‘feest van de muziek’.

Dit is niet het enige waar Rotterdam zich mee onderscheidt met haar muziekwedstrijd. Want ook mag de Sena Grote Prijs van Rotterdam trots zijn op haar deelnemers. Deze dag geen slappe aftreksels van populaire bands; elke band, muzikant of rapper weet wel iets unieks in zijn of haar optreden aan te brengen. Zo was er de percussioniste van The Maybellenes die gebruik maakt van body percussion, of de DJ van Le Seton die af en toe de gitaar oppakt.

Het feit dat je weg kan dromen op de lichte klanken van een singer/songwriter die nog geen half jaar bezig is, zegt ook genoeg over het hoge niveau van de halve finalisten. Hier zou daadwerkelijk wel eens de nieuwe Roosbeef, The Deaf of Blaudzun kunnen staan, of misschien wel de nieuwe koning van de Nederlandse hiphop.

De Sena Grote Prijs van Rotterdam is opgedeeld in vier categorieën, waarvan er op deze dag drie aan bod komen, Bands, Singer/Songwriters en Urban. Toch is er in de Rotterdamse muziekscène moeilijk een dergelijke indeling te maken, wat het alleen maar interessanter maakt; singer/songwriters rappen, mc’s rocken en bands spelen de mooiste liedjes.

De hele dag hangt er een sfeer van een soort familiereünie, want ondanks de zeshonderdduizend inwoners die Rotterdam kent, lijken veel muzikanten elkaar te kennen. Naar elkaar toe was er veel support, of ze elkaar nu kenden of niet. Dit was nog het best te merken tijdens een jamsessie aan het eind van de dag, waar alle muzikale krachten gebundeld werden tot een esthetische extase.

De halve finale is een besloten evenement, om de dag zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Dertig acts op een dag laten optreden lukt niet zomaar. Het is ook echt een topprestatie dat de dag zonder ook maar een minuutje vertraging wordt afgesloten.

Ik vond het toch jammer dat niet meer publiek kon genieten van deze geweldige dag;  wegdromen op singer/songwriters in de spiegelzaal of uit je plaat gaan in het café op een urban act terwijl er eerst koffie, vervolgens ice-tea en uiteindelijk flink wat bier aan de bar wordt besteld.

Constant wordt overal de liefde bezongen, wordt het verdriet gevierd en wordt verlangen gekoesterd in liedjes die door de beste muzikanten wordt begeleid.

Rotterdam is een samenkomst van mensen, culturen, overtuigingen en smaken en de Rotterdamse muziekscène en De Grote Prijs zijn daar geen uitzondering in. Deze samenkomst creëert een kweekvijver van talent én van originele ideeën.

Deze dag belooft heel veel goeds voor de muziek in Rotterdam want of de muzikanten die deze dag opgetreden hebben nu met een ticket voor de finale naar huis gaan of niet, ze hebben in ieder geval genoeg bagage meegekregen om de volgende stap te maken.

Eigenlijk zijn de enige mensen die een moeilijke dag hebben de juryleden, want die moeten uit al deze geweldenaars de besten kiezen, en dat zal een flinke en uitdagende klus zijn geweest. Op de poster hiernaast zie je wie uiteindelijk de finale hebben gehaald.

finale posterInformatie over de Finale
Datum: zaterdag 7 november
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg
Aanvang: 18 uur (eerste band start om 18.30)
Entree: €10,-

Finalisten maken kans op een publieksprijs van €250,-. Stem op jouw favoriete finalist door op ‘aanwezig’ te klikken in hun Facebook-event.
De Facebook-events van alle 25 finalisten vind je hier. Ook op de avond zelf kun je middels een stemformulier je stem uitbrengen.

 

 

Ted van Aanholt
foto’s: Bart Notermans

Ted van Aanholt (19) volgt al sinds zijn 16e veel concerten van popbands in Poppodium Bibelot en ‘t Dolhuis en zet zijn ervaringen op zijn eigen blog The Sound Of Dordt. Hij heeft een eigen publiek opgebouwd en dat groeit nog steeds.

Vacature: Stagiaire Marketing & Communicatie bij MM16

01MM_documentatie_schouwburg_x-1050x648Motel Mozaïque zoekt per 1 december 2015 een enthousiaste, leergierige en creatieve stagiair(e) voor de afdeling Marketing & Communicatie t.b.v. het Motel Mozaïque Festival dat op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016 plaatsvindt.

Het festival biedt een organische mix van vernieuwende muziek, indringende theater- en dansperformances en opvallende beeldende kunst. Gastvrijheid is een belangrijk ingrediënt van het festival, vandaar ook dat de bezoekers gedurende het festival op bijzondere wijze kunnen overnachten en gidsen (ver)leiden ze langs bijzondere plekken in de stad. In april 2016 vindt het typisch Rotterdamse festival alweer voor de 16de opeenvolgende keer plaats.

Naast het festival organiseert Motel Mozaïque ook popconcerten in Rotterdam, zoals binnenkort Balthazar, Ane Brun, dEUS, K’s Choice, Tindersticks, De Staat en #OpgezwolleTotNu. Deze shows organiseert Motel Mozaïque in nauwe samenwerking met o.a. Rotown, Rotterdamse Schouwburg, de Doelen, Annabel, LantarenVenster, BIRD en de Maassilo.

httv://youtu.be/t-hxU0Is-ts

Stage in een notendop

De Stichting Motel Mozaïque is een kleine, dynamische, informele organisatie gevestigd in het centrum van Rotterdam. Motel Mozaïque zoekt per 1 december 2015 voor 4,5 maand een stagiair(e) die de communicatiemedewerker assisteert met het plannen en uitvoeren van promotieactiviteiten rond het Motel Mozaïque 2016 Festival. De belangrijkste middelen daarbij zijn de eigen website en social media. Ervaring met het schrijven van promotionele teksten (leuke nieuwtjes over het programma) en affiniteit met social media is dan ook zeer welkom. Ook woon je regelmatig de programmavergadering bij dus nieuwe namen voor het festival hoor jij het eerst!

Klik hier voor meer informatie over de vacature.