Record aantal inschrijvingen voor Sena Grote Prijs van Rotterdam 2014!

POPUNIE_GPR_2014_KAARTJE-VOOR-WEBDe afgelopen zes weken konden bands en acts zich inschrijven voor de Sena Grote Prijs van Rotterdam (GPR).  Dit is dé competitie voor alle Rotterdamse Bands, Singer/Songwriters, Urban en Electronic acts. Vele Rotterdamse bands en acts schreven zich in voor de GPR. In totaal ruim 350 individuele muzikanten, verdeeld over 125 acts. Dit betekent een stijging van 10% ten opzichte van de editie in 2013.

Meedoen aan de GPR betekent een enorme boost voor je band of act, want er is van alles te winnen, zoals gages voor alle finalisten en voor de winnaars in de diverse categorieën: prijzengeld, optredens, promotie en een uitgebreid, educatief natraject. Het totale prijzenpakket vertegenwoordigt een waarde van ruim 20.000 euro mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Sena.

De halve finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam vindt plaats op zondag 12 oktober in WORM in Rotterdam. Voor meer info over de Sena Grote Prijs van Rotterdam ga je naar de website.

Luka

Luka-Change-of-SeasonsChange Of Seasons
cd-ep / download-ep
singer-songwriter / indie
Carrot Cake Records

Onlangs bracht de Rotterdamse singer/songwriter Lisa Lukaszczyk onder de naam Luka haar eerste ep Change Of Seasons uit. De ep, bestaande uit zes prachtige liedjes, werd in maar liefst zes maanden opgenomen. En dat is goed te horen want dit heeft namelijk geresulteerd in een sfeervol, dynamisch en helder palet aan kleine kunstwerkjes.

Kenmerkend aan de liedjes is dat ze stuk voor stuk hun eigen sfeer hebben, maar ook een aantal dingen gemeen hebben. Tijdens het luisteren valt op dat de ep heerlijk rustig voortkabbelt, waarbij rustige ballads afgewisseld worden door heftigere passages, zonder dat dit storend werkt. Blij vlagen doet de sound van het Rotterdamse viertal denken aan artiesten als Bon Iver, Fink, Rose Cousins en Daughter. Vooral de laatstgenoemde is geen verrassing, aangezien Luka deze zelf als inspiratiebron noemt op haar website en in haar biografie.

Niet alleen zijn de teksten en melodielijnen fantastisch geschreven, ook is goed nagedacht over de arrangementen. De ep bevat alles wat je anno 2014 van een indieplaat mag en kunt verwachten; sferische geluidseffecten, blazers, chromatische percussie, handclaps, een warme slide-guitar, robuuste doch subtiele drumpartijen (ingespeeld door topdrummer Henri van den Berg) en als kers op de taart het warme, transparante stemgeluid van mastermind Lisa zelf.

Het hoogtepunt op deze plaat is het nummer Before I Leave My Key. Wat begint met een mooie pianopartij breekt uiteindelijk open in een verrassend stukje hitpotentie met subtiele blazers, strijkers en een verbluffende melodie. Als ik in mijn kennissenkring één nummer zou moeten laten horen dat de sfeer van Luka perfect weerspiegelt, zou het deze zijn. Niets ten nadele van de andere vijf liedjes, uiteraard. Voor de complete beleving kun je de ep het best in zijn geheel luisteren. Tijdens de afwas bijvoorbeeld. Ja, ik ben schuldig…

Maar waar zou een prachtplaat als deze zijn zonder de gouden hand van de producer? Wannes Salomé (tevens bandlid) heeft zich van zijn beste kant laten zien met het produceren van Change Of Seasons. Een heldere mix, die verbazingwekkend subtiel en professioneel klinkt. Niet geheel onbelangrijk.

Het gebeurt niet vaak dat het debuut van een mij (nog) onbekende artiest me direct weet te pakken. Change Of Seasons bleek de uitzondering; van de duistere accordeon-tonen in de instrumentale openingstrack Villagestreet tot aan het muzikale geweld van de afsluiter Fades Away sleept Luka mij mee door een hele andere wereld die helaas maar 29 minuten duurt.

Een kritische noot? Ja, die heb ik wel; hoe gaat Luka dit met vlag en wimpel geslaagde debuut ooit evenaren in de toekomst?

Download Change Of Seasons via iTunes.

Voor meer informatie bezoek je de website van Luka.

Thomas Florusse