Luka

Luka-Change-of-SeasonsChange Of Seasons
cd-ep / download-ep
singer-songwriter / indie
Carrot Cake Records

Onlangs bracht de Rotterdamse singer/songwriter Lisa Lukaszczyk onder de naam Luka haar eerste ep Change Of Seasons uit. De ep, bestaande uit zes prachtige liedjes, werd in maar liefst zes maanden opgenomen. En dat is goed te horen want dit heeft namelijk geresulteerd in een sfeervol, dynamisch en helder palet aan kleine kunstwerkjes.

Kenmerkend aan de liedjes is dat ze stuk voor stuk hun eigen sfeer hebben, maar ook een aantal dingen gemeen hebben. Tijdens het luisteren valt op dat de ep heerlijk rustig voortkabbelt, waarbij rustige ballads afgewisseld worden door heftigere passages, zonder dat dit storend werkt. Blij vlagen doet de sound van het Rotterdamse viertal denken aan artiesten als Bon Iver, Fink, Rose Cousins en Daughter. Vooral de laatstgenoemde is geen verrassing, aangezien Luka deze zelf als inspiratiebron noemt op haar website en in haar biografie.

Niet alleen zijn de teksten en melodielijnen fantastisch geschreven, ook is goed nagedacht over de arrangementen. De ep bevat alles wat je anno 2014 van een indieplaat mag en kunt verwachten; sferische geluidseffecten, blazers, chromatische percussie, handclaps, een warme slide-guitar, robuuste doch subtiele drumpartijen (ingespeeld door topdrummer Henri van den Berg) en als kers op de taart het warme, transparante stemgeluid van mastermind Lisa zelf.

Het hoogtepunt op deze plaat is het nummer Before I Leave My Key. Wat begint met een mooie pianopartij breekt uiteindelijk open in een verrassend stukje hitpotentie met subtiele blazers, strijkers en een verbluffende melodie. Als ik in mijn kennissenkring één nummer zou moeten laten horen dat de sfeer van Luka perfect weerspiegelt, zou het deze zijn. Niets ten nadele van de andere vijf liedjes, uiteraard. Voor de complete beleving kun je de ep het best in zijn geheel luisteren. Tijdens de afwas bijvoorbeeld. Ja, ik ben schuldig…

Maar waar zou een prachtplaat als deze zijn zonder de gouden hand van de producer? Wannes Salomé (tevens bandlid) heeft zich van zijn beste kant laten zien met het produceren van Change Of Seasons. Een heldere mix, die verbazingwekkend subtiel en professioneel klinkt. Niet geheel onbelangrijk.

Het gebeurt niet vaak dat het debuut van een mij (nog) onbekende artiest me direct weet te pakken. Change Of Seasons bleek de uitzondering; van de duistere accordeon-tonen in de instrumentale openingstrack Villagestreet tot aan het muzikale geweld van de afsluiter Fades Away sleept Luka mij mee door een hele andere wereld die helaas maar 29 minuten duurt.

Een kritische noot? Ja, die heb ik wel; hoe gaat Luka dit met vlag en wimpel geslaagde debuut ooit evenaren in de toekomst?

Download Change Of Seasons via iTunes.

Voor meer informatie bezoek je de website van Luka.

Thomas Florusse

Deformer brengt echte mixtape uit

Killer Jungle promoHet is druk rondom de herrieschoppers Deformer. Onlangs brachten ze nog het onheilspellende Repossessor op vinyl uit en ook hun samenwerking met de Amerikaanse horrorfilm studio Full Moon Features zag onder de titel Full Moon Deformed het licht. Nog geen maand later verrast Deformer opnieuw met dit keer een ode aan de oldschool jungle liefhebber… Op cassettebandje!

Time flies when you’re having fun” is de uitdrukking. Dit geldt ook voor Deformer, die in de jaren negentig aan de wieg stond van de toen nieuwe muziekstroming jungle, die vers was overgewaaid vanuit Engeland. Ze produceerden veel tracks waarvan er slechts een aantal op geluidsdrager terecht zijn gekomen in deze periode. Ondanks dit was het underground clubcircuit al op de hoogte van de artiest en werden er voornamelijk tapes uitgewisseld, het fysiek ‘sharen’ van de vroege jaren negentig.

Deformer gaat mee met zijn tijd en mengt zich tegenwoordig in de digitale mierenhoop, (sinds een aantal weken hebben ze een Facebook pagina), maar kan zich soms storen aan het gebrek aan nieuwsgierigheid. “Iedereen gaat ervan uit dat alles continu voor handen is en lijkt nog maar zelden benieuwd te zijn naar iets wat zich niet online bevindt. Hierdoor ontstond automatisch het idee om de nieuwe release op een zeer gelimiteerde oplage op neon-groene cassette tape uit te brengen. Omdat er veel onuitgebrachte tracks vanaf 1994 op te horen zijn sluit het aan op de hardcore junglefans die vaak bereid zijn om net iets meer energie in iets spannends te steken.”

De Killer Jungle mixtape komt dan ook alleen op cassette uit. “We hadden zoiets van: of de liefhebber springt erop, of het is een flop en we blijven met de tapes zitten… hoe dan ook kan het ons plezier in het maken ervan niet bederven.” Echter, na de dag van de release zijn er nog slechts een tiental tapes over. De nostalgie blijkt dus wel degelijk te leven. In het hoesje van de tape staat treffend: “If you don’t find it online, it simply doesn’t exist right? Well, surprise! We’re here and you are actually holding a physical cassette tape in your hand! Enjoy and…Reeeewind!

Killer Jungle is online verkrijgbaar op Bandcamp.

Deformer treedt op tijdens het RVLT Festival op 29 en 30 Augustus in WORM.