Jaskelis op Rotterdam Unlimited!

Aanstormend talent en Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016 winnaar Jaskelis vervangt Monta op Rotterdam Unlimited.

Vrijdagavond 28 juli om 18.00 uur op het Schouwburgplein zal Jaskelis het podium betreden.  Heerlijke hiphop beats en loungy, latin sferen, met daarbovenop Jaskelis’ heerlijke stem, de ultíeme wijze om je Rotterdam Unlimited-avond af te trappen.

Winnaar Sena Grote Prijs van Rotterdam

Een strak en swingend optreden van Jaskelis bij de Sena Grote Prijs van Rotterdam vorig jaar, leidde tot een verdiende winst van zowel de hoofd- als publieksprijs in de categorie Urban.

Daarnaast viel ze in de smaak bij de Music Matters Awards waar óók de publieksprijs werd binnengesleept.

Beluister de debuut-ep van Jaskelis op Spotify.

Rotterdam Unlimited vindt plaats van 25-29 juli.
Volg Rotterdam Unlimited op Facebook.
Volg Jaskelis op Facebook.

Copyright foto: Bart Notermans

Juist de liedjes waar ik onzeker over was, worden fantastisch ontvangen

Toen ik vorige zomer aan dit project – Morgen Zal Ik Thuis Zijn – begon, had ik één gouden regel: ik zou niet schrijven over mijn dochter, die eerder dat jaar geboren is. Het leek me cliché, zoetsappig en ik was als de dood dat mijn muziek zijn scherpe kantjes zou verliezen. Het voornemen bleek een lege huls (net als dat van de sportschool – binnenkort ga ik écht).

Onlangs ging hier, op de – erg fijn geworden – nieuwe website van Popunie, de single Kind Van De Wind in première; een lied voor mijn dochter. Ik ben blij dat ik mezelf dat heb toegestaan, al had ik daar een beetje hulp bij nodig.

Zo doen we dat al jaren

Een voorstelling of een album moest het worden, bedacht ik. Dat is wat ik al jaren doe, ik ben immers liedjesschrijver. Gewoon: wat onderwerpen kiezen en twaalf nieuwe liedjes schrijven. Een paar melancholische en een paar luchtige. Dan zorgen dat er nog wat samenhang in de teksten zit en voilà: we kunnen weer zalen gaan aanschrijven of we alsjeblieft mogen komen spelen en journalisten op bier trakteren om een interview of een recensie los te peuteren. Opdat we geluisterd worden en weer wat shows kunnen spelen. Want: zo doen we dat al jaren, dat is hoe het werkt.

Maar waarom?

‘Waarom ga je nu al uit van díe vorm?’ vroeg Lucas de Man tijdens onze eerste meeting voor dit project op een terras in Amsterdam. De tv-presentator en theatermaker begeleidde me bij het schrijfproces en raakte met deze vraag de kern. Omdat ik anders bang ben dat ik het niet krijg weggezet? Omdat de infrastructuur bij de festivals en theaters die ons moeten boeken zo gekaderd is? Omdat ik een verwachting heb van wat ons publiek van ons verwacht? ‘Ga maar gewoon eens schrijven over wat je bezighoudt’, zei Lucas. ‘En durf ook de lelijke kant van jezelf te laten zien.’

Nieuwe inspiratie

Ik schreef, ik onderzocht en liet mijn kader los. Het werd een project in plaats van een album of een voorstelling. Met andere kunstenaars ging ik in gesprek over het vaderschap. Dàt is wat me momenteel bezighoudt. Doe ik het goed als papa? Hoe combineer ik het met mijn werk? Hoe doen anderen dat? Het thema dat ik vooraf zo schuwde, bleek de katalysator voor nieuwe inspiratie.

Podcast

Het leverde een podcastserie en zeven liedjes op; allemaal gebaseerd op dat ene verboden onderwerp. ‘Herkenbaar’, is de meest gehoorde reactie op welke van de uitingen ook. Ik stelde me open op en hield het werk dicht bij mezelf (en ik bofte met twee fantastische muzikanten: Michiel van Iersel en Joris Sedee). Het leerde me wat ik al wist: er zijn geen verboden onderwerpen. De output als startpunt nemen; dàt levert lullige liedjes op. Juist de liedjes waar ik onzeker over was – te dicht bij mezelf misschien – worden fantastisch ontvangen. Dank, Lucas, ik kan weer een tijdje vooruit.