Rotterdam Unlimited Open Talent Contest van start

Rotterdam Unlimited en OPEN Rotterdam slaan voor de tweede keer de handen ineen voor de RU OPEN Talent Contest en gaan op zoek naar nieuw muzikaal talent. Ondanks de coronacrisis vinden OPEN Rotterdam en Rotterdam Unlimited juist nu de ruimte om op zoek te gaan naar het nieuwe talent van de stad. Acts kunnen zich tot 30 juni aanmelden om mee te dingen naar het prijzenpakket, waaronder een optreden op Rotterdam Unlimited 2021.

Rotterdam Unlimited Open Talent Contest
Aspirant artiesten wordt gevraagd met de telefoon een filmpje te maken waarop de act gepresenteerd wordt. Een deskundige jury zal tussen 30 juni en 7 juli de toegezonden video’s beoordelen. Vervolgens zullen de juryleden alle deelnemers van feedback voorzien in een door hen zelf opgenomen filmpje.

Vijf talenten gaan door naar de finale op 16 juli. Daar zullen zij tijdens een live uitzending optreden voor de jury, die vervolgens de winnaar zal aanwijzen. De finale is live te zien op OPEN Rotterdam TV en wordt live gestreamd op de Facebook pagina’s van OPEN Rotterdam en Rotterdam Unlimited.

Wat kan je winnen?
De winnaar van de contest ontvangt 1.000,- euro en mag een live optreden van 20 minuten verzorgen op een van de podia van Rotterdam Unlimited 2021. Tevens verzorgt de winnaar een optreden voor de Rotterdam Unlimited FESTIVAL TV uitzending op 25 juli en mag zich de ambassadeur noemen van Rotterdam Unlimited 2021.

Eerste editie
De eerste editie van de RU Open Talent contest werd gewonnen door de Rotterdamse rapper Lii. Benieuwd naar zijn ervaring? Check het filmpje

OPEN Rotterdam is de onafhankelijke lokale publieke omroep van Rotterdam en zendt uit op tv, online en via social. OPEN Rotterdam werkt hyperlokaal en samen met alle Rotterdammers, Rotterdamse organisaties en initiatieven.

Rotterdam Unlimited is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals.

Hiphop als politiek strijdtoneel

De laatste paar dagen waren voor mij op z’n zachtst gezegd emotioneel en mentaal uitputtend, met de demonstratie van woensdag 3 juni als hoogtepunt. Deze demonstratie was nodig. Het is een nieuwe bladzijde in het boek over een ellenlange strijd tegen racisme. Ons ongenoegen uiten over de maatschappij en politiek doen wij op verschillende manieren. Waar er op de brug werd gegrepen naar borden, spandoeken en megafoons, zijn er anderen die grijpen naar pen en papier.

Pen als wapen

Hiphop en politiek zijn al sinds hiphop’s geboorte nauw verbonden. Hiphop wordt vaak als medium gebruikt om politieke ideeën ten gehore te brengen en om maatschappelijk commentaar te leveren in een poging om mensenmassa’s te bewegen. Eén van de eerste voorbeelden hiervan is The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five dat sociaal-maatschappelijke tekortkomingen zoals armoede in wijken belicht.

Een meer recent voorbeeld is Childish Gambino’s This Is America. In een video van 245 seconden worden de onderwerpen gun violence, mass shootings, racisme en discriminatie in de Verenigde Staten in beeld gebracht en wordt ons een maatschappelijke spiegel voorgehouden. Ook Kendrick Lamar’s Alright wordt gerekend tot een sociaal-maatschappelijk nummer. Een nummer dat vaak wordt gescandeerd door demonstranten en nu fungeert als de soundtrack van hoop: ondanks alle tegenslagen, komt het goed met ons.

 

We gon’ be alright

Hiphop is een politiek strijdtoneel. Ergens ironisch, de relatie tussen hiphop en politiek. Waar enerzijds debatten worden gevoerd over het effect van hiphop op de jeugd, wordt anderzijds hiphop gebruikt in campagnes met als doel de jeugd te bereiken.

Ik heb het al eerder gehad over traditionele media die ons een eenzijdig beeld toont van een cultuur dat eerder geroemd wordt voor haar veelzijdigheid – mocht je dit gemist hebben, lees het hier. Ons wordt voorgeschoteld dat hiphop vooral om materialisme en geweld gaat, maar het is dieper dan dat. Hiphop is een weerspiegeling van idealen en maatschappelijke misstanden. Het creëert een bewustzijn. Hiphop vindt haar oorsprong als toevluchtsoord voor hen die zich in erbarmelijke situaties bevonden waar de politiek en maatschappij ze gefaald hadden. Hiphop door de jaren heen vangt de tijdsgeest van de dan huidige maatschappelijke en politieke situatie.

Hiphop biedt een podium aan hen die niet gehoord worden. Een podium waar men zich kan uiten in manieren die ze voorheen als onmogelijk zagen. Een podium dat kansen biedt. Een podium dat ongelijkheden aan het licht brengt. Een podium dat de revolutie een stem geeft.

“We gon’ be alright”