Hiphop als politiek strijdtoneel

De laatste paar dagen waren voor mij op z’n zachtst gezegd emotioneel en mentaal uitputtend, met de demonstratie van woensdag 3 juni als hoogtepunt. Deze demonstratie was nodig. Het is een nieuwe bladzijde in het boek over een ellenlange strijd tegen racisme. Ons ongenoegen uiten over de maatschappij en politiek doen wij op verschillende manieren. Waar er op de brug werd gegrepen naar borden, spandoeken en megafoons, zijn er anderen die grijpen naar pen en papier.

Pen als wapen

Hiphop en politiek zijn al sinds hiphop’s geboorte nauw verbonden. Hiphop wordt vaak als medium gebruikt om politieke ideeën ten gehore te brengen en om maatschappelijk commentaar te leveren in een poging om mensenmassa’s te bewegen. Eén van de eerste voorbeelden hiervan is The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five dat sociaal-maatschappelijke tekortkomingen zoals armoede in wijken belicht.

Een meer recent voorbeeld is Childish Gambino’s This Is America. In een video van 245 seconden worden de onderwerpen gun violence, mass shootings, racisme en discriminatie in de Verenigde Staten in beeld gebracht en wordt ons een maatschappelijke spiegel voorgehouden. Ook Kendrick Lamar’s Alright wordt gerekend tot een sociaal-maatschappelijk nummer. Een nummer dat vaak wordt gescandeerd door demonstranten en nu fungeert als de soundtrack van hoop: ondanks alle tegenslagen, komt het goed met ons.

 

We gon’ be alright

Hiphop is een politiek strijdtoneel. Ergens ironisch, de relatie tussen hiphop en politiek. Waar enerzijds debatten worden gevoerd over het effect van hiphop op de jeugd, wordt anderzijds hiphop gebruikt in campagnes met als doel de jeugd te bereiken.

Ik heb het al eerder gehad over traditionele media die ons een eenzijdig beeld toont van een cultuur dat eerder geroemd wordt voor haar veelzijdigheid – mocht je dit gemist hebben, lees het hier. Ons wordt voorgeschoteld dat hiphop vooral om materialisme en geweld gaat, maar het is dieper dan dat. Hiphop is een weerspiegeling van idealen en maatschappelijke misstanden. Het creëert een bewustzijn. Hiphop vindt haar oorsprong als toevluchtsoord voor hen die zich in erbarmelijke situaties bevonden waar de politiek en maatschappij ze gefaald hadden. Hiphop door de jaren heen vangt de tijdsgeest van de dan huidige maatschappelijke en politieke situatie.

Hiphop biedt een podium aan hen die niet gehoord worden. Een podium waar men zich kan uiten in manieren die ze voorheen als onmogelijk zagen. Een podium dat kansen biedt. Een podium dat ongelijkheden aan het licht brengt. Een podium dat de revolutie een stem geeft.

“We gon’ be alright”

Imani Sigourney is cultural commentator, hiphopjournalist en storyteller. Opgegroeid met haar moeder die elke zondagochtend het huis schoonmaakte met Al Green en The Temptations en haar broer die het huis wakker hield met producties van The Neptunes en Timbaland, heeft ze haar liefde voor muziek gevonden. Met haar platform geeft ze haar ongezouten mening over alles betreffende the culture.

Volg Imani op Facebook of Instagram.

De muzieksector in de coronacrisis: een aantal tips #7

Het kabinet heeft logischerwijs een aantal maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Naast de grote impact op het openbare leven staat ook de muzieksector voor langere tijd zo goed als stil.

Maar wat kan er weer wel en waar kan je terecht als je in de muzieksector zit? Na de tips in de zes eerdere delen hebben wij weer een aantal actuele initiatieven, updates en reminders voor je op een rij gezet.

Prins Bernhard Cultuurfonds – Cultuurmakers Fonds
Professionele makers (stichtingen of collectieven) in de beeldende kunst, theater, film, dans, muziek en letteren (performance, lezing) die géén meerjarige subsidies van overheden of overheidsfondsen ontvangen, kunnen een aanvraag indienen via de website van het Cultuurfonds.

Het Cultuurmakersfonds biedt makers steun om een nieuw project te starten en een impuls te geven aan het huidige culturele aanbod zodat de kunst ondanks de coronacrisis in beeld en in ontwikkeling blijft. Hiervoor is op dit moment €2 miljoen beschikbaar dankzij de voorlopige opbrengst van het burgerinitiatief #Doemeemetjeaow en een anonieme schenking.

Aanvragen kunnen worden gedaan via de reguliere aanvraag-methode van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Let daarbij op een aantal specifieke aanwijzingen:
Aanvragen kan vanaf donderdag 11 juni 2020 om 09.00 uur. De procedure sluit zodra de capaciteit van het budget is bereikt. Begin juli 2020 is bekend welke projecten worden gehonoreerd.

Alles over de voorwaarden en de procedure lees je hier.

Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom – in juni kun je gratis i-DEPOTS indienen!
Het indienen van een i-DEPOT gaat eenvoudig en snel. Binnen een paar minuten heb je een officieel i-DEPOT bewijs in handen: een wettelijk bewijs met een datumstempel. Zo kunt je aantonen dat jij dit idee op een bepaalde datum had. En dus veilig verder met de ontwikkeling van je idee. Over het registreren van muziektracks via i-DEPOT schreven wij eerder dit artikel.

In juni 2020 kan iedereen gratis i-DEPOTs indienen. Niet één idee en niet één keer, maar zo vaak en zo veel als je wilt.

Tips om te livestreamen
Nu we inmiddels telkens meer gewend raken aan livestreams en het livestreamen van muziek, is het natuurlijk ook handig om dit goed op te pakken en te ontdekken hoe je dit voor jezelf naar een hoger niveau kan tillen. Hieronder een aantal linkjes met handige tips.

Corona Concerten – 10 essentiële tips voor een effectief livestream-concert
Sinds het begin van de coronacrisis heeft het fenomeen van livestream-concerten een enorme vlucht genomen. Om nog enigszins in hun levensonderhoud te voorzien en tegelijk te beantwoorden aan de vraag naar muziekoptredens, kiezen artiesten dikwijls voor concerten via internet. Voor velen is het een nieuwe discipline, die andere (of juist precies dezelfde) vaardigheden vereist vergeleken met een gewoon concert.

Peter van Vleuten, oprichter van het platform Corona Concerten kon via dit platform de ontwikkelingen sinds half maart goed volgen. Hij geeft 10 essentiële weetjes voor zangers, zangeressen en muzikanten die hun publiek via live videostreams willen bereiken. Doe er je voordeel mee!

Fanstream – Als Artiest Eenvoudig Donaties Ontvangen En Inkomsten Genereren
Donaties vragen aan je fans lijkt misschien raar. Misschien schaam je je ervoor? Of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Door gebruik te maken van het Fanstream platform kunnen fans eenvoudig een kleine bijdrage doneren om hun favoriete artiest te steunen.

Fanstream is een oplossing die je helpt om eenvoudig donaties te ontvangen van jouw fans. Je vraagt een account aan. Je ontvangt een link & QR code die je vervolgens kunt delen op social media, je website, bij je live stream, etc. Deze link brengt je fans eenvoudig naar een betaalpagina waar ze zelf hun donatie kunnen bepalen. De kosten bedragen €99 per jaar dus dat kan je snel terugverdiend hebben.

LaatBloeien Rotterdam – Broadcast Studio
Op hun locatie aan het Hofplein heeft LaatBloeien, facilitator van werk- en vergaderruimtes, haar evenementenruimte omgebouwd tot een professionele broadcast studio. Hier verzorgen ze samen met het Rotterdamse Valomedia (die voor ons wel eens de Grote Prijs van Rotterdam livestream mogelijk maakte) uiteenlopende producties, waarbij volledige ontzorging en een unieke online-ervaring centraal staan.

Denk je aan een full HD webinar of livestream van jouw evenementen, bijeenkomsten, congressen, boekpresentaties, debatten of talks? Zonder publiek, maar met een ongekend bereik en geweldige impact? Kijk dan een wat de mogelijkheden zijn.

Quarantainstream the virus away
De vele livestreams blijven doorgaan zodat we kunnen blijven genieten van muziek. Een aantal initiatieven die live muziek rechtstreeks naar je woonkamer brengen vindt je in de Popunie agenda.

Livestream tip: 


Gârden Music
gaat vanaf deze week twee keer per week uitzenden. Daarvoor werken ze samen met Margarita Kouvatsou, bekend van haar mooie video-project Re:VERSION.

Gisteren werd al een sessie van Willie Darktrousers uitgezonden. Morgen,  zaterdag 13 juni om 19:45 uur, staat er een sessie met Dragonfruit op de planning. Vergeet niet om je te abonneren op het YouTube-kanaal van Gârden Music om zo op de hoogte te blijven!


Levels Music Championships
Levels en Grounds hebben de handen ineengeslagen voor de tweede editie van de Levels Music Championships! Tijdens de wedstrijd, die vanuit Music Support Rotterdam ondersteund wordt, zullen vier artiesten met elkaar de strijd aan gaan. Zaterdag 13 juni om 19:00 vindt deze tweede editie plaats. Meer info lees je hier.