Investeer In Talent: Saman Krielaart

De 25-jarige Saman Krielaart studeert piano aan het conservatorium te Rotterdam. Naast dat hij pianist is, is hij ook componist. Zijn doel is om zijn gedachten en ideeën te vertalen naar muziek en daardoor mensen te inspireren. Om dit te kunnen realiseren roept hij de hulp in van het publiek door middel van een crowdfundingcampagne op VoorDeKunst. Saman omschrijft zijn plannen als volgt:

Mijn tijd op het conservatorium komt langzaam maar zeker ten einde. Ik heb ontzettend veel geleerd en gestudeerd de afgelopen jaren. Dit wil ik afsluiten met mijn eindexamenconcert piano op dinsdag 13 juni in LantarenVenster te Rotterdam. Het is een show waarin ik alles zelf heb geschreven.

Eindexamenconcert Codarts
De show is een mix tussen jazz en klassiek, met elektronische invloeden. De composities zijn geïnspireerd op natuurkunde en wiskunde. Daarnaast zullen alle composities worden bijgestaan door visuals die de zaal vullen.

In Entropy zijn al mijn composities geïnspireerd op wis- en natuurkundige principes. De manier waarop onze omgeving in elkaar zit, van grote sterrenstelsels tot aan de kleinste deeltjes, hebben mij van jongs af aan al geïnteresseerd en hebben ook een esthetische waarde voor mij. Deze schoonheid probeer ik te vertalen in mijn muziek zodat ik dat met iedereen kan delen.

Naast muziek zullen er ook prachtige visuals te zien zijn, deze zijn speciaal gemaakt door Gitta Reitsema. De muziek en visuals zullen samensmelten tot een filmisch geheel in een prachtige zaal.




 

Crowdfunding
Om deze show te kunnen realiseren komen er een hoop kosten bij kijken, zoals de zaalhuur, visuals, technisch team etc. Hiervoor heb ik jullie hulp nodig. Dit kan door een bedrag te doneren via VoorDeKunst of een kaartje te kopen via de website van Lantaren Venster.

Extra informatie
Datum: dinsdag 13 juni
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996
Aanvang: 20.00 uur
Entree: €7,50
Facebookevent

Blijf op de hoogte en volg Saman via zijn Facebook page. Voor meer informatie over de crowdfundingactie kijk je op de website van VoorDeKunst.

Muziekkeuze

Van de week bij de dj-workshops kwam het ter sprake: de dj die het gekozen liedje zo mooi vindt en daarom het moment mist om een overgang te maken naar een volgende track. Een echte liefhebber van muziek ontdekt een song. Alles er op en er aan, helemaal af. Bijna niet te doen om het lied voor het einde over te draaien naar de volgende plaat. Het muziekhart is gestolen. Een bekend verhaal voor dj’s.

Echter… de bezoeker van de gelegenheid waar je draait hoeft deze mening niet per sé te delen. Is ook niet verplicht natuurlijk. Als professional is het zaak dat je deze twee zaken gescheiden kan houden. Gewoon voor de break er uit met plaat één, of uiterlijk na het volgende couplet. Het breekt je hart.

Toch is dit een goed vertrekpunt naar het maken van een knalset. Erken de klasse van de track en zet deze in. Breek ‘m ook weer af, net als andere tracks van je set. Met een beetje geluk krijg je de erkenning van je publiek. Phones in de Shazam/ Soundhound stand, duimen omhoog. Soms is het jouw eigen momentje, meer niet.

Je kan je publiek wel ‘opvoeden’ maar niet je smaak opdringen. Af en toe een ‘off target’ plaat showt je kennis en lef en is waar je je kan onderscheiden. De hele avond je favoriete – en onbekende- collectie er doorheen rammen werkt niet. Wanneer je gearriveerd bent in de Top 100 van bekende dj’s kan je uiteraard meer je gang gaan maar dat krediet is ook weer niet oneindig.

De dj heeft een opdracht en dat is de mensen te vermaken. Daarom ben jij als die geweldige track op staat allang bezig met het volgende liedje uitkiezen, voorluisteren of inmixen. Je staat onder druk en dat is wat nodig is om het beste in je naar boven te halen.

Er zijn enkele liedjes die ik, zelfs als coverversie, niet kan horen in een normale omgeving zonder dat de tranen in mijn ogen springen. Ik zeg niet welke anders word ik nog getest haha! Als ik draai voor publiek kan ik deze songs gewoon opzetten. Je sluit je af.

Voorbeeld: muziekvrienden speelden een lied, akoestische gitaar en onversterkt, op een uitvaart van een bekende van ons. Mijn vraag achteraf was “hoe kan je nou spelen zonder in elkaar te storten?” Het antwoord was simpel: “We spelen en denken niet verder, dit lied willen we spelen zonder te breken”. Respect daarvoor.

Je wordt dj omdat je van muziek houdt, dat is het begin. Je wordt een betere dj als je liedjeskeuze bij het publiek aanslaat. Wanneer je nieuwe of juist onbekende releases herkent als bruikbare en onderscheidende tracks ben je weer een stap verder. Ook afwijkende versies van bekende liedjes brengen je dichterbij je doel: je ontwikkelen en een carrière bouwen als diskjockey.

Een dj kan privé van werk onderscheiden maar is wel altijd bezig met zijn of haar muziek. Er rijdt een auto voorbij met muziek aan. Een vriend heeft een track gemaakt en speelt het af op de smartphone. De meesterlijke track kan overal vandaan komen.