Investeer in Talent: Mikky Zomerdijk

mikkyMikky Zomerdijk studeert zang aan het conservatorium van Rotterdam. Dit jaar studeert ze af en is het moment daar om een eigen show in elkaar te zetten. Behalve zangeres, is Mikky ook tekstschrijver, songwriter en componist en al die elementen wil ze dan ook graag terug laten komen. Haar show One zal plaatsvinden in Theater Zuidplein op 8 juni, maar er moet nog veel gebeuren… Popunie sprak met haar over de crowdfundingsactie die ze voor dit project heeft opgezet.

Als thema voor de show, koos Mikky Connection & Disconnection. Ze wil de verhalen vertellen door middel van gezongen teksten, zelf gecomponeerde muziek, zelf geschreven gedichten, visuele aspecten in de vorm van geprojecteerde visuals en een lichtshow, vertelt ze op haar pagina op Voor de Kunst.

259021_233611933321092_5742670_oHet klinkt als een spectaculaire show op 8 juni! Kun je iets meer vertellen over het thema ‘Connection & Disconnection’?
De thema’s connection en disconnection doken elke keer weer op in mijn lyrics en gedichten. Ik verwerk het op verschillende manieren in de show. Zo gebruik ik de thema’s om persoonlijke verhalen en ervaringen te verwoorden, maar ook om bepaalde vragen te delen. De visuals en muziek bevatten daadwerkelijk storingen door ‘disconnection’, waardoor de thema’s extra ondersteunt worden.

‘One’ omvat nog al wat: muziek, dichtkunst, visuals… Ben jij zelf de maker van alles wat we op die avond zullen krijgen?
De show bestaat inderdaad uit vele elementen! “I believe we’ve always been one, let’s be alone together”, ik wil meerdere kunstdisciplines bij elkaar brengen, omdat ik denk dat verschillende kunstvormen elkaar kunnen ondersteunen en zelfs verrijken! In mijn show ondersteunen de visuals en gedichten mijn muziek en de thema’s in One. De muziek en gedichten zijn door mij gemaakt en de visuals door Jeroen Rijnart, student van de Willem de Kooning academie in Rotterdam.

3floH6U2ph8g9aJDWil je Mikky Zomerdijk helpen haar plan te realiseren? Dan kan! Kijk snel op haar pagina op Voor de Kunst hoe je dat kunt doen en uiteraard… wat je er voor terugkrijgt! Zoals we al schreven, ze is van veel markten thuis en ze heeft veel te bieden: zo biedt ze aan om in je huiskamer live te komen spelen, een persoonlijk gedicht voor jou te schrijven en je kunt zelfs singer/songwriterlessen van haar krijgen.

Houd Mikky’s Facebookpagina en website in de gaten voor het laatste nieuws over haar muziek en shows.

Interview: Djoeke Boomsma en Aniek de Rooij (DOOXS)

13081652_1278556115492231_1317902791_n DOOXS won de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie singer/songwriter. Binnen deze categorie was het duo geen alledaagse kost. Door een mix te gebruiken van electronica, piano en zang combineert DOOXS moderne elementen met ‘traditionele singer/songwriting’. Na het winnen van de GPR in november stonden zij in januari op Eurosonic/Noorderslag. Het jaar begon dus al goed voor het duo. Begin deze maand brachten ze hun eerste videoclip uit en momenteel bereiden ze zich voor op de release van hun debuut-ep. Popunie sprak met Djoeke Boomsma en Aniek de Rooij over de Grote Prijs, Eurosonic en hun aankomende ep.

Het gaat goed met jullie he? Hoe was het op Eurosonic?
Djoeke: Eurosonic was echt een buitenkansje voor ons aangezien we nog niet zo lang bezig zijn. Heel Groningen staat in het teken van de muziek en het is natuurlijk heel tof om daar deel van uit te maken. We hebben speciaal materiaal bijgemaakt om lang genoeg te kunnen spelen en we deden dit tijdens Eurosonic/Noorderslag voor het eerst live. Om te oefenen hebben we Aniek’s woonkamer omgebouwd en een concert voor vrienden gegeven op haar verjaardag. Uiteindelijk hebben we te gekke gigs gespeeld en veel positieve reacties ontvangen.

Jullie hebben inmiddels ook een officiële booker; Transmit Music. Hoe is de samenwerking met Job Smit en staan er al leuke gigs in de planning?
Aniek: Job (Smit) van Transmit is natuurlijk een topgast. Hij heeft een smaak die heel erg overeen komt met die van ons en hij is enthousiast. Bovendien laat hij duidelijk merken dat hij helemaal in ons gelooft en dat is heel belangrijk bij een samenwerking met een boeker natuurlijk. We staan in ieder geval dit jaar op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en er staan ook andere leuke gigs op de planning, maar daar kunnen we nog niets over zeggen. Houd vooral onze Facebookpagina in de gaten.

Die moeten we geloof ik sowieso in de gaten houden… want jullie eerste ep komt eraan! Hebben jullie al een releasedatum?
Djoeke met glimlach: Nee, nog even geduld!

Kun je iets vertellen over de ep? Hoe werken jullie eraan? 
Djoeke: We doen alles met z’n tweeën, dat houdt het overzichtelijk qua artistieke meningen. In dit geval heeft Djoeke alle liedjes al geschreven en ingezongen, terwijl Aniek hierna haar producties eromheen heeft gemaakt. We zien elkaar meerdere malen per week om aan de nummers te werken. Het is een soort tweede relatie.

Aniek: Mijn vriendje klaagt altijd dat ik hem minder zie dan Djoeke en hij heeft daar mogelijk wel gelijk in.

Djoeke: Tussendoor vallen we onze vriendjes en vrienden lastig om te pochen met onze muziek en natuurlijk ook om feedback te vragen. Aniek’s vriendje is ook een goede producer (Shobba/Roomland) en is vaak die frisse blik die je nodig hebt als je er zelf te dicht op zit. We zijn beiden super kritisch en hebben er geen enkele moeite mee om elkaar de waarheid te vertellen. Misschien ook wel omdat aan de basis daarvan ligt dat we heel erg vertrouwen op elkaars kwaliteiten en de lat heel hoog leggen.

Aniek: Qua sound hebben we eigenlijk een aantal kernvoorwaarden waaraan we vinden dat onze muziek moet voldoen; mysterie, space, voldoende ballen en veel en diepe bas. Het moet beheerst en subtiel, maar dik klinken. Verder leent onze muziek uit de underground muziekstijlen die we tof vinden, met name: techno, IDM (Intelligent Dance Music), bass music en hiphop. Het leuke aan DOOXS is dat het door de spacey synth sounds en Djoeke’s songwriting en stem een overkoepelende sound heeft. We kunnen daardoor makkelijker experimenteren met het mixen van genres en wat gekker gaan qua sound. Misschien zijn we wat dat betreft ook juist nog wel wat op zoek, maar dat is allemaal onderdeel van het proces.

Dooxs-6411 colEven terug naar het begin: hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Djoeke: Nog geen jaar geleden zag ik Aniek spelen bij een optreden in WORM en toen was ik echt onder de indruk. Sowieso een vrouwelijke producer, wat je niet vaak ziet, maar Aniek kan ook zoveel space maken en ze heeft live skills. Ik wist dat dit perfect zou zijn als aanvulling op wat ik doe. We zijn een keertje samen gaan produceren en toen was daar in één middag Nude. Aniek, die daarvoor nog wat twijfelde, was toen ook om. Vanaf dat moment zijn we er gewoon voor gegaan.

Aniek: Ooit studeerde ik geneeskunde en speelde ik keyboard in allerlei studentenbandjes. Toen ontdekte ik Ableton en raakte daar zo verslaafd aan dat ik mijn tentamens niet meer kon maken; dus ben ik naar het conservatorium gegaan om muziekproductie te gaan studeren.

Als ik het zo hoor was er sprake van ‘liefde op het eerste gezicht’?
Djoeke: Ja, muzikaal zeker. We delen heel erg dezelfde visie. En Aniek d’r sounds passen heel goed bij de sfeer die ik opzoek in mijn songs. Daarom kunnen we gewoon allebei onze eigen gang gaan. Zo moet het eigenlijk ook zijn. Je kunt niet iets gaan forceren of te veel willen lijken op iets.

Aniek: Een eigen sound ontstaat als je beiden de ruimte krijgt om je eigenheid er in kwijt te kunnen. Ik denk dat het best uniek is om iemand te vinden met wie je eenzelfde visie hebt. Ik verbaas me er vaak over hoeveel frustratie er gepaard kan gaan met het hebben van een band.

We hebben misschien één keer een discussie gehad over of we wel of geen rechte hi-hat zouden gebruiken, verder zitten we bijna volledig op een lijn zowel muzikaal als visueel en qua ambities. Het is net als in een relatie, het moet op zoveel gebieden klikken. Als je dat vindt moet je dat direct omarmen. Wat dat betreft is dit wel echt liefde op het eerste gezicht!

Wat hopen jullie te bereiken met DOOXS?
Aniek: We willen graag iets nieuws doen met mijn muziek. Muziek staat altijd op de schouders van je inspiratiebronnen, maar je moet toch proberen je eigen twist eraan te geven. Djoeke: Het is niet als of we super-abstract of avant-garde bezig zijn, maar dat mensen je sound herkennen vind ik al heel wat. Verder hopen we de grens over te kunnen met onze muziek en op toffe plekken te mogen spelen.

Blijf op de hoogte van DOOXS via hun Facebookpagina.

tekst: Elma Plaisier
foto’s: Richard Beukelaar