Muziekkeuze

Van de week bij de dj-workshops kwam het ter sprake: de dj die het gekozen liedje zo mooi vindt en daarom het moment mist om een overgang te maken naar een volgende track. Een echte liefhebber van muziek ontdekt een song. Alles er op en er aan, helemaal af. Bijna niet te doen om het lied voor het einde over te draaien naar de volgende plaat. Het muziekhart is gestolen. Een bekend verhaal voor dj’s.

Echter… de bezoeker van de gelegenheid waar je draait hoeft deze mening niet per sé te delen. Is ook niet verplicht natuurlijk. Als professional is het zaak dat je deze twee zaken gescheiden kan houden. Gewoon voor de break er uit met plaat één, of uiterlijk na het volgende couplet. Het breekt je hart.

Toch is dit een goed vertrekpunt naar het maken van een knalset. Erken de klasse van de track en zet deze in. Breek ‘m ook weer af, net als andere tracks van je set. Met een beetje geluk krijg je de erkenning van je publiek. Phones in de Shazam/ Soundhound stand, duimen omhoog. Soms is het jouw eigen momentje, meer niet.

Je kan je publiek wel ‘opvoeden’ maar niet je smaak opdringen. Af en toe een ‘off target’ plaat showt je kennis en lef en is waar je je kan onderscheiden. De hele avond je favoriete – en onbekende- collectie er doorheen rammen werkt niet. Wanneer je gearriveerd bent in de Top 100 van bekende dj’s kan je uiteraard meer je gang gaan maar dat krediet is ook weer niet oneindig.

De dj heeft een opdracht en dat is de mensen te vermaken. Daarom ben jij als die geweldige track op staat allang bezig met het volgende liedje uitkiezen, voorluisteren of inmixen. Je staat onder druk en dat is wat nodig is om het beste in je naar boven te halen.

Er zijn enkele liedjes die ik, zelfs als coverversie, niet kan horen in een normale omgeving zonder dat de tranen in mijn ogen springen. Ik zeg niet welke anders word ik nog getest haha! Als ik draai voor publiek kan ik deze songs gewoon opzetten. Je sluit je af.

Voorbeeld: muziekvrienden speelden een lied, akoestische gitaar en onversterkt, op een uitvaart van een bekende van ons. Mijn vraag achteraf was “hoe kan je nou spelen zonder in elkaar te storten?” Het antwoord was simpel: “We spelen en denken niet verder, dit lied willen we spelen zonder te breken”. Respect daarvoor.

Je wordt dj omdat je van muziek houdt, dat is het begin. Je wordt een betere dj als je liedjeskeuze bij het publiek aanslaat. Wanneer je nieuwe of juist onbekende releases herkent als bruikbare en onderscheidende tracks ben je weer een stap verder. Ook afwijkende versies van bekende liedjes brengen je dichterbij je doel: je ontwikkelen en een carrière bouwen als diskjockey.

Een dj kan privé van werk onderscheiden maar is wel altijd bezig met zijn of haar muziek. Er rijdt een auto voorbij met muziek aan. Een vriend heeft een track gemaakt en speelt het af op de smartphone. De meesterlijke track kan overal vandaan komen.


Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

copyright foto: Jeroen Moerdijk

Veel Rotterdamse artiesten genomineerd voor FunX Music Awards

Alle genomineerden voor de FunX Music Awards zijn bekendgemaakt en de Rotterdamse artiesten domineren de lijst. Met nominaties voor onder anderen Broederliefde, Sevn Alias en Le Seton. Je kunt vanaf nu kunt stemmen op jouw favoriete album, videoclip, mc en nog veel meer!

Best Album
Ali B – Een Klein Beetje Geluk
Boef – Slaaptekort
Broederliefde – Hard Work Pays Off 2
Frenna – Geen Oog Dicht Gedaan
Rotterdam Airlines – Gate 16

Best Collabo
Cho Ft. Stefflon Don – Popalik
F1rstman x DJ Youss-F Ft. Boef – Overal
Frenna Ft. Jonna Fraser & Emms – My Love
Jairzinho Ft. Sevn Alias, BKO & Boef – Tempo
Mula B x Louis x 3robi – Domme Jongens

 

Best DJ
Dyna
Freddy Moreira
Johnny 500
Lady Bee
The Partysquad

Best FunX Talent
Amartey
Le Seton
Makkie
Nivi
Valsbezig

Best Group
Broederliefde
Equalz
SBMG
SFB
Valsbezig

Best Video
Boef – Habiba
Broederliefde – Jungle
Frenna Ft. Jandro – Away
Sevn Alias Ft. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho – Gass
Ronnie Flex Ft. Frenna – Energie

 

Best MC
Boef
Emms
Frenna
Mula B
Sevn Alias

Best Singer
F1rstman
Gio
Jayh
Jonna Fraser
Ronnie Flex

Best Song
Boef – Habiba
Broederliefde – Mi No Lob
Jonna Fraser Ft. Broederliefde – Do Or Die
Ronnie Flex Ft. Frenna – Energie
Sevn Alias Ft. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho – Gass

Best Producer
Esko
Iliassopdebeat
Jack Shiraq
Project Money
Spanker

Artist Of The Year
Boef
Broederliefde
Jonna Fraser
Frenna
Sevn Alias

Stemmen op je favoriete artiest kan via de website van FunX. Als je stemt, maak je ook nog eens kans op kaarten voor de uitreiking van de FunX Music Awards op dinsdag 23 mei in Paradiso Amsterdam.