Investeer in Talent: BÄSN

Sjoerd en Tim, ook wel bekend als BÄSN, willen graag een tweede ep maken. In de tussentijd zijn hun tools (waaronder een computer en opname interface) kapot gegaan bij een ongeval. Hierdoor zitten ze helaas vast en kunnen op dit moment bijvoorbeeld niet meer live spelen. Vol goede moed willen ze nu de studio in om de ep af te maken en met jullie hulp kunnen we straks allemaal dansen!

Depression Disco
“We zijn sinds kort klaar met onze demo’s, willen verder en we willen graag onze fans laten bijdragen. Onze ep Depression Disco zal een creatie vol upbeat muziek met catchy melodieën zijn met pakkende Engelse millennial teksten over anxiety en depressie. We willen hiermee aandacht geven aan de verslechterde situatie in de GGZ binnen Nederland. Maar natuurlijk niet zonder de klassieke BÄSN humor. De ep zal invloeden van Soulwax, LCD Soundsystem, LeLe en Borokov Borokov kennen.” is wat ze er op hun VoorDeKunst-pagina over zeggen.

 

Crowdfunding
Het doel is dus voornamelijk om de ep af te maken in een studio en een release party te geven in Rotterdam in de vroege zomer. Hier zullen ze ook alle donateurs bedanken die hen hierbij hebben ondersteund. Verder kunnen de donateurs flink wat goodies en een documentaire over de creatie van de ep verwachten.

Steun ze via hun speciale VoorDeKunst-pagina!

Meer over BÄSN vind je op hun Facebook-pagina of Instagram.

Tourverslag: Mayra Orchestra in Engeland

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Mayra Orchestra ging op tour naar Engeland. Hieronder lees je hun tourverslag.

We komen aan bij de perfecte Engelse pub; een zwart gotische gevel, gouden letters, afgebladderde verf en glas-in-lood. De binnenplaats lijkt een klein circus met lampenslingers, gekke versierde karren, houten stoelen en een veelbelovende geur die uit het keukenraam komt. We lopen binnen in een victoriaans pand met een prachtige zwarte bar met tientallen flessen drank verlicht op de planken er achter. Schilderingen aan de muur, een gender neutraal toilet, mensen met vreemde kleren en idealistische slogans. Gaaf!

Al duurt het even tot dit tot me doordringt. We hebben deze dag de zon op zien komen in de tourbus, toen we van Rotterdam via de tunnel in Calais naar Southend-On-Sea reden. Sinds gisteren is het een lange roes van werk, laatste voorbereidingen, inpakken en kleine beetjes slaap geweest. Maar nu zijn we er opeens!

We proppen onszelf met zeven muzikanten op het kleine podium, schrappen zo veel mogelijk stands en instrumenten en wachten gespannen af tot de geluidsman komt, uitkijkend op één enkele monitor. Het blijkt, net als het andere personeel, een enorm vriendelijke en ervaren man die ons in mum van tijd helemaal heeft uitversterkt. De enkele monitor werkt prima!

Er zijn meerdere optredens in de pub vanavond, wij spelen beneden bij de bar en boven zijn nog twee kleine zalen waar andere bands spelen. Na een verse pizza kunnen we beginnen.

Er zijn mensen die van ver zijn gekomen speciaal om ons te kunnen zien en er zijn mensen die eigenlijk naar een optreden boven gingen, maar bij ons bleven hangen (ondanks dat de mensen kaartjes hadden gekocht voor de optredens boven). We zijn vereerd!

Na het hele circus weer te hebben ingepakt slapen we in een oud hostel met krappe, kleine kamertjes en een laag plafond. Het was een lange dag. De instrumenten blijven op hoop van zegen voor een groot deel in de bus op straat.

De dag erna ontbijten we aan de kust in Southend-on-Sea en rijden dan door naar London, waar we in het geweldige Zigfried von Underbelly spelen (nu Underbelly Hoxton). Aan een klein parkje ligt de moderne pub met een sfeervol zaaltje in de kelder. Een rond podium in de hoek met rode velours gordijnen en mooie oude bartafels en krukken in de zaal.

Hier ontmoeten we Carola Baer, de singer/songwriter die voor ons zou openen die avond. We zijn beide wat ontzet. Kort voor het optreden zijn er er achter gekomen dat er nog drie extra bands gepland zijn op dezelfde avond. De speeltijd is hierdoor flink korter geworden. Carola vertelt dat het wel vaker gebeurt in London en dat het een manier is voor zalen om meer publiek te trekken.

De zaal is mooi, de organisatie chaotisch en de geluidsvrouw werkt zich voor ons uit de naad. Uiteindelijk kort Carola haar eigen set flink in, om ons langer te laten spelen. We hebben weer een fijne avond met enthousiaste reacties van het publiek en we zijn erg blij als we ’s nachts onze tourbus veilig op een besloten binnenplaats kunnen parkeren bij het hotel.

Op de derde dag trekken we nog snel even London in en rijden dan met een kleine omweg binnendoor richting Wales, waar we in de avond aankomen bij het geweldige Chepstow en de Drill Hall waar het Summer’s End Festival al in volle gang is. De sfeer is er ontspannen, de organisator ook weer enorm vriendelijk, al zijn de Summer’s End t-shirts (met onze naam er op) helaas al helemaal uitverkocht!

We krijgen lekker te eten in een bloedhete keuken en rijden dan verder naar het knusse hostel waar we die nacht zullen slapen. Het hostel ligt in het centrum van Chepstow, tussen de oude Engelse pandjes en heeft een pub vol foto’s van de lokale feesten waar de eigenaar en zijn vrouw met veel enthousiasme aan mee doen.

De volgende ochtend soundchecken we als eerste, dus we zijn al vroeg bij het festival. Heerlijk is het om weer ruim op het podium te passen. De geluidsman en de andere crew is alweer heel vriendelijk en behulpzaam, en we kijken erg uit naar ons optreden later die dag.

We spelen fijn, het publiek is bijzonder stil en we worden enorm warm ontvangen door wat bijna de familie van Chepstow voelt. Na het optreden worden we overspoeld door de meest overweldigende reacties. Een mooie afsluiter van de trip!


We genieten de rest van de dag na en rijden de volgende ochtend terug naar Nederland, waar we terugkijken op een aantal hele mooie dagen. We hebben enorm veel gelachen, contacten gelegd en vooral veel mensen ontmoet. We kunnen niet wachten tot de volgende keer!

Live foto’s: Stan Siarkiewicz