Tourverslag: Mayra Orchestra in Engeland

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Mayra Orchestra ging op tour naar Engeland. Hieronder lees je hun tourverslag.

We komen aan bij de perfecte Engelse pub; een zwart gotische gevel, gouden letters, afgebladderde verf en glas-in-lood. De binnenplaats lijkt een klein circus met lampenslingers, gekke versierde karren, houten stoelen en een veelbelovende geur die uit het keukenraam komt. We lopen binnen in een victoriaans pand met een prachtige zwarte bar met tientallen flessen drank verlicht op de planken er achter. Schilderingen aan de muur, een gender neutraal toilet, mensen met vreemde kleren en idealistische slogans. Gaaf!

Al duurt het even tot dit tot me doordringt. We hebben deze dag de zon op zien komen in de tourbus, toen we van Rotterdam via de tunnel in Calais naar Southend-On-Sea reden. Sinds gisteren is het een lange roes van werk, laatste voorbereidingen, inpakken en kleine beetjes slaap geweest. Maar nu zijn we er opeens!

We proppen onszelf met zeven muzikanten op het kleine podium, schrappen zo veel mogelijk stands en instrumenten en wachten gespannen af tot de geluidsman komt, uitkijkend op één enkele monitor. Het blijkt, net als het andere personeel, een enorm vriendelijke en ervaren man die ons in mum van tijd helemaal heeft uitversterkt. De enkele monitor werkt prima!

Er zijn meerdere optredens in de pub vanavond, wij spelen beneden bij de bar en boven zijn nog twee kleine zalen waar andere bands spelen. Na een verse pizza kunnen we beginnen.

Er zijn mensen die van ver zijn gekomen speciaal om ons te kunnen zien en er zijn mensen die eigenlijk naar een optreden boven gingen, maar bij ons bleven hangen (ondanks dat de mensen kaartjes hadden gekocht voor de optredens boven). We zijn vereerd!

Na het hele circus weer te hebben ingepakt slapen we in een oud hostel met krappe, kleine kamertjes en een laag plafond. Het was een lange dag. De instrumenten blijven op hoop van zegen voor een groot deel in de bus op straat.

De dag erna ontbijten we aan de kust in Southend-on-Sea en rijden dan door naar London, waar we in het geweldige Zigfried von Underbelly spelen (nu Underbelly Hoxton). Aan een klein parkje ligt de moderne pub met een sfeervol zaaltje in de kelder. Een rond podium in de hoek met rode velours gordijnen en mooie oude bartafels en krukken in de zaal.

Hier ontmoeten we Carola Baer, de singer/songwriter die voor ons zou openen die avond. We zijn beide wat ontzet. Kort voor het optreden zijn er er achter gekomen dat er nog drie extra bands gepland zijn op dezelfde avond. De speeltijd is hierdoor flink korter geworden. Carola vertelt dat het wel vaker gebeurt in London en dat het een manier is voor zalen om meer publiek te trekken.

De zaal is mooi, de organisatie chaotisch en de geluidsvrouw werkt zich voor ons uit de naad. Uiteindelijk kort Carola haar eigen set flink in, om ons langer te laten spelen. We hebben weer een fijne avond met enthousiaste reacties van het publiek en we zijn erg blij als we ’s nachts onze tourbus veilig op een besloten binnenplaats kunnen parkeren bij het hotel.

Op de derde dag trekken we nog snel even London in en rijden dan met een kleine omweg binnendoor richting Wales, waar we in de avond aankomen bij het geweldige Chepstow en de Drill Hall waar het Summer’s End Festival al in volle gang is. De sfeer is er ontspannen, de organisator ook weer enorm vriendelijk, al zijn de Summer’s End t-shirts (met onze naam er op) helaas al helemaal uitverkocht!

We krijgen lekker te eten in een bloedhete keuken en rijden dan verder naar het knusse hostel waar we die nacht zullen slapen. Het hostel ligt in het centrum van Chepstow, tussen de oude Engelse pandjes en heeft een pub vol foto’s van de lokale feesten waar de eigenaar en zijn vrouw met veel enthousiasme aan mee doen.

De volgende ochtend soundchecken we als eerste, dus we zijn al vroeg bij het festival. Heerlijk is het om weer ruim op het podium te passen. De geluidsman en de andere crew is alweer heel vriendelijk en behulpzaam, en we kijken erg uit naar ons optreden later die dag.

We spelen fijn, het publiek is bijzonder stil en we worden enorm warm ontvangen door wat bijna de familie van Chepstow voelt. Na het optreden worden we overspoeld door de meest overweldigende reacties. Een mooie afsluiter van de trip!


We genieten de rest van de dag na en rijden de volgende ochtend terug naar Nederland, waar we terugkijken op een aantal hele mooie dagen. We hebben enorm veel gelachen, contacten gelegd en vooral veel mensen ontmoet. We kunnen niet wachten tot de volgende keer!

Live foto’s: Stan Siarkiewicz

Meer over Mayra Orchestra vind je op hun website of Facebook-pagina.
Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Schrijf je in voor Kunstbende 2020!

Ook dit jaar organiseert Popunie weer de voorrondes van Kunstbende Zuid-Holland! Ben jij jong (13-18), origineel en vind je Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater leuk? Of wil je groeien als influencer? Schrijf je dan (alleen of met een groep) in voor Kunstbende! Wie weet eindig jij als winnaar op een van de grote podia van Nederland en de What’s Happening-area van Lowlands!

Via selectie- en voorrondes in elke provincie kunnen jongeren bij Kunstbende hun eerste podiumervaring opdoen en worden ze beoordeeld door een professionele jury. Daarnaast biedt Kunstbende dit jaar extra veel workshops in het hele land aan, zodat jongeren zich nog meer kunnen ontwikkelen. Aanmelden voor de wedstrijd en workshops gaat via kunstbende.nl.

 

Het traject is simpel: eerst doe je mee met een workshop (maar dat hoeft niet) en daarna ga je naar de voorronde bij jou in de buurt. Win je de voorronde, dan ga je naar de finale op het Kunstbende Young Creators Festival. Win je de finale, dan treed je op in de What’s Happening-area van Kunstbende en Rabobank en op een mainstage die binnen je eigen categorie valt, van Mysteryland tot International Film Festival Rotterdam!

Workshops
Doe je voor het eerst mee en wil je weten wat je te wachten staat? Of heb je al vaker meegedaan en wil je extra inspiratie opdoen voor je act? Doe dan mee aan de gratis workshops die in het gehele land worden gegeven. Houd de agenda in de gaten voor nieuwe workshops!

Masterclasses
Alle finalisten worden uitgenodigd voor een finalistenweekend. Hier kun je jouw act nog meer aanscherpen voor de finale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival.

Kunstbende Young Creators Festival

Win je de voorronde, dan ga je door naar Kunstbende Young Creators Festival. Een topjury gaat je beoordelen. Als je wint, word je overladen met stimuleringsprijzen, zoals coaching, studiotijd en een groots optreden.

What’s Happening Area op Lowlands

Kunstbende heeft samen met de Rabobank een plek op Lowlands voor de nummers 1. Geen standaard podium met optredens, maar een eigen area waar de grenzen tussen kunstdisciplines vervagen. Deze area heet What’s Happening en is ook een hele happening; naast optredens van de winnaars kun je als bezoeker in allerlei workshops duiken. Of zelfs optreden! Wie weet sta je dan opeens naast een artiest die je net in de Alpha of Charlie hebt gezien… Everybody is an artist. Let’s go!

Mainstage

Die mainstage, daar doe je het voor toch? Als je de finale wint, krijg je een optreden op een prestigieus festival. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op dit optreden, word je bijgestaan door verschillende coaches en organisaties. Zo kan er niets misgaan en sta jij zelfverzekerd op de mainstage.

Waar wacht je nog op? Geef je hier op voor Kunstbende 2020!