Tourverslag: Beach Coma in Engeland

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Beach Coma reisde af naar Engeland.

 

Dag 1:  Rotterdam – Hull
Nu we als band zonder toetsenist of tweede gitarist door het leven gaan is er beduidend meer ruimte in de auto. Het voelt bijna zonde dat het maar zo’n kort stukje is naar de boot die ons naar Hull zal brengen. Maar voor we echt gaan rijden stoppen we eerst nog even bij de Lidl, want we zijn eerder naar Engeland geweest en weten: alles is daar schijtduur.

Na de boodschappen voelen we ons erg voorbereid en rijden we richting Hoek van Holland om de boot nemen. Als we daar aankomen blijkt de boot echter helemaal niet vanuit Hoek van Holland te vertrekken maar vanuit Europoort… Hemelsbreed niet zo ver, maar wel veertig minuten rijden. Als debielen dat gaspedaal intrappen dan maar, en met resultaat: als allerlaatste rijden we de boot op. De steward (hoe heet zo iemand op een boot?) vraagt of we morgen wel op tijd bij de auto willen zijn, omdat we vooraan bij het luik staan kan er anders niemand van de boot af.

Als we uit de auto stappen valt van de stress Diego’s dure fles port, die hij speciaal gekocht had voor de bootreis, meteen kapot op de grond en Steffan verliest als hij het dek oploopt meteen zijn nieuwe muts door een stevige rukwind. Maar, als we vannacht niet vergaan hebben we in ieder geval Engeland gehaald.

Dag 2: Hull – York
De nacht verloopt tamelijk rustig, naast een paar pints met de scheepsmuzikant en een bijna-ruzie met een oorlogs re-enactment groep gebeurt er weinig opzienbarends. We blijken ook allemaal niet zeeziek te zijn dus we zijn ’s-ochtends nog redelijk uitgerust ook. We zijn uiteraard wel vergeten op welk dek we de auto hebben gezet. Na het hele schip te hebben doorzocht vindt Sigrun dan toch eindelijk onze auto. Als we uiteindelijk de boot af rijden zitten er 100 kwaad toeterende truckers achter ons aan.

Wegwezen! Op naar York. Het links rijden is even wennen, maar het is maar een klein stukje. We zijn erg vroeg in Engeland gearriveerd dus moeten we lang in de lobby van het hotel wachten voor we de hotelkamer in mogen. Als we er dan eindelijk in mogen rusten we wat uit en drinken we een paar pilsjes. En dan gaan we richting The Fulford Arms.

We hebben er zin in, dit wordt een thuiswedstrijd. Twee jaar geleden speelden we hier het dak eraf (invaldrummer Bart Hoogvliet, nergens van bekend, eindigde toen zelfs naakt in het publiek) en organisator Dan is een goede vriend van ons. Met zijn band Snakerattlers supporte hij ons eerder dit jaar nog in de Pink Pank in ons eigen Rotterdam, Winston Kingdom in Amsterdam en Vera in Groningen.

Met ons spelen er maar liefst vier bands vanavond: Snakerattlers, The Black Lagoons, Dead Drummer en Twin Guns. De drummer van de laatstgenoemde band is nog drummer van The Cramps geweest, niet de minste dus. De tent staat vol en we spelen een goede show, en om het publiek nog iets van het naakt te geven waar ze op zitten te wachten (de show werd er mee gepromoot) trekt Steffan na het laatste nummer nog even zijn broek naar beneden om het publiek een betere blik op wat pikzwarte Rotterdamse cultuur te geven. We gaan onder luid gejoel het podium af.

Na de show verkopen we nog zo een vijftien platen, krijgen we meer dan verwacht betaald (opgehaald met de hoed) en maken we vrienden met een hoop mensen, maar vooral met Twin Guns, die ons komen complimenteren met de show. Superaardige gasten (en chick). En als iemand die met Lux & Ivy tourde je uit zichzelf komt vertellen dat hij de show te gek vond dan moet het wel waar zijn, toch? Het wordt in ieder geval heel gezellig, en er worden door de bands onderling ook nog wat platen geruild.

Een geweldig begin van deze minitour dus. En veel te laat gaan we naar bed.

Dag 3: York – Sheffield
Dit is onze eerste tour waar we in hotels overnachten en niet bij mensen op de bank/vloer. Superrelaxed, maar wel met één nadeel: de uitcheck-tijden. Om tien uur moeten we er uit zijn, niet zo fijn na gisteravond; maar het moet maar. We zijn in ieder geval op tijd in het volgende hotel, waar we wat bij kunnen slapen.

Volgende stop is The Washington, een grote kroeg met een tuin erbij. De bands spelen in een soort klein open zaaltje dat aan de kroeg vastzit. De kroegbezoekers kunnen dus echt kiezen of ze zin hebben om de bands te gaan bekijken of niet. Deze avond spelen we met …And The Hangnails en Abominable Soul. Allemaal aardige gasten blijkt, waar we voor de shows gezellig mee zitten te ouwehoeren en bier te drinken.

En al zeggen we het zelf, ook nu geven we weer een ontzettend goede show weg. Het publiek loopt niet weg, ze zijn zelfs enthousiast! Zo met zijn drietjes spelen is dus geen miskleun geweest. We ronden de show af en verkopen ook nu weer redelijk wat platen en krijgen gewoon betaald (oh gloria!).

Wat ook even gezegd moet worden: Abominable Soul en …And The Hangnails, zijn echt retegoede bands. Van de tweede zijn we eigenlijk zelfs verbaasd dat ze nog niet doorgebroken zijn. Echt zo ontzettend goed! We ruilen weer platen met de andere bands en blijven te lang hangen, maar het is dan ook erg gezellig.

Dag 4: Sheffield – Middlesbrough
Drie goede shows op een rij op tour, dat hebben we nog nooit meegemaakt. We zijn dan ook erg benieuwd wat er vanavond gaat gebeuren. In Middlesbrough checken we in bij een verschrikkelijk motel tussen de bouwmarkten. Het is klein en het stinkt. Omdat er niets in de buurt is behalve nog meer bouwmarkten en woonboulevards blijven we toch maar hangen tot we naar ons optreden moeten. Gezellig. Dan krijgen we ook nog te horen dat een van de drie bands, Fire (the Unstoppable Force), toch niet zo unstoppable is, ze hebben afgezegd. Ondanks dat ze niet komen spelen winnen ze, wat ons betreft, overigens wel de hoofdprijs voor de allerkutste bandnaam ooit.

Al onze vermoedens blijken die avond helaas waarheid te worden. Bij de Westgarth Social Club aangekomen blijkt er geen publiek en geen geluidsman aanwezig te zijn. We spelen met Fleckt Pets. Met die gasten is het best gezellig maar verder valt hier weinig over te zeggen. Uiteindelijk komen er nog een man of tien kijken, maar na de twee shows van gisteren is dat natuurlijk een beetje een domper. Het geluid is slecht en we spelen ook niet al te best, gelukkig is er toch bijna niemand. Dahag!

Dag 5: Sheffield – Hull – Rotterdam
Al met al een mooi bliksembezoek aan Engeland. Middlesbrough was een beetje een domper, maar York en Sheffield maakten dat meer dan goed. We hebben veel platen verkocht voor zo’n korte tour en veel geweldige muzikanten ontmoet. De boot gaat op deze maandag pas om half negen terug. We hebben dus nog een hele dag om Hull te bekijken; we eten pie en trekken ons dan terug in een Wetherspoon’s.

Het is maandag overdag en dat maakt ons trotse leden van ‘The Monday Club’. Speciaal voor deze club is een pint bier op maandagen slechts anderhalve euro. Wat een eer! Op de boot vallen we snel in slaap en merken we bijna niets van de gigantische storm waar we doorheen varen. Terug naar Rotterdam!

Volg Beach Coma op Facebook.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

 

 

Nog 1 dag om te stemmen!

Morgen om 12:00 sluiten de stembussen van de Rotterdam Music Awards 2017. Dat betekent dat je nog één dag hebt om te zorgen dat jouw favoriete act wint! Ga daarom snel naar popunie.nl/awards2017.

Ben je er nog niet over uit op wie je gaat stemmen? Luister dan nog even naar onze Spotify playlists van de categorieën ‘Beste Track’ en ‘Beste Album’:

Beste Track

 

Beste Album