Investeer in Talent: Gelukzoekers

De muzikanten van reggae/pop formatie Gelukzoekers zijn van plan om hun allereerste album genaamd De Reis te releasen. Gelukzoekers maakt Nederlandstalige deuntjes met maatschappijkritische teksten in een vrolijke noot. Meezingers en festivalklappers met als doel, het promoten van geborgenheid, gezelligheid, wijsheid en veiligheid. Om deze droom te realiseren hebben ze jullie hulp nodig!

De Reis
”Help ons op weg naar ons debuut-album! De eerste stappen van onze reis zetten we samen, nooit alleen. Op dit moment hebben we 5 toffe clips online en hebben we nog veel meer toffe muziek afgemaakt op de plank liggen! Magnifieke, muzikale, toekomstige klassiekers die we dolgraag met jullie en de rest van Nederland willen delen op loeizwaar, oerdegelijk, pekzwart, Oud Hollands vinyl. Zo’n mooie plaat die je kunt openklappen zoals vroeger. Een strikt gelimiteerde uitgave met prachtig artwork van Rotterdams finest; Nathan vd Veer. Met alle teksten op de binnenhoes en een mooie poster en stickers er in,” is wat ze er op hun VoorDeKunst-pagina over te zeggen hebben.

 

Crowdfunding
Het doel is dus om genoeg geld op te halen om de muziek professioneel te laten masteren, op vinyl te laten persen, alle artwork laten ontwerpen en drukken en de bijbehorende merchandise te produceren. Daar hoort natuurlijk ook een knallende releaseparty bij in een van Rotterdams tofste locaties en iedere sponsor krijgt sowieso een gratis ticket!

Steun Gelukzoekers via hun VoorDeKunst-pagina

Meer over Gelukzoekers kun je hier vinden:
Instagram
Facebook
Website

Verschillen tussen masteraars

Er zijn in Nederland best wat masteraars en naast al die mastering engineers zijn er ook best een hoop muziekstijlen. Specialiseren verschillende masteraars zich in bepaalde soorten muziek? En op welke manier projecteren masteraars hun eigen visie op de masters die ze afleveren?

Deze vragen kunnen maar moeilijk los van elkaar beantwoord worden. De (klankmatige) visie van een masteraar zegt namelijk ook iets over zijn of haar profiel. En het profiel spreekt vervolgens een bepaalde groep muzikanten en/of producers en mixers aan die zich op hun beurt bezighouden met een bepaalde muziekstijl.

Op deze manier ontstaat er een soort marktwerking. Verschillende ME’s (Mastering Engineers) bedienen elk een deel van de markt. Een markt op basis van netwerk en promotie, maar vooral ook een markt gebaseerd op visie, uitstraling en/of imago.

Die uitstraling begint (voor de klanten die je kunsten nog niet kennen) op internet. Google is je beste vriend en na wat speurwerk hebben mensen keuze uit een aantal ME’s die ze bij hun muziek vinden passen. Even de website bezoeken, wellicht her en der wat rondvragen en vooral -luisteren en de definitieve keuze voor de mastering studio kan gemaakt worden!

Marktwerking dus. Een markt op basis van de visie van een masteraar en daaraan gekoppeld zijn of haar track record. Op deze manier ontstaan er automatisch verschillen tussen ME’s.

Een masteraar die sterk uitgaat van de oorspronkelijke sound van de mix zal sneller voor een zo natuurlijk mogelijk klinkende jazzplaat gevraagd worden. Een ME die als visie heeft om te kleuren om zo mixen een bepaalde vetheid of een bepaald karakter mee te geven zal meer floreren in dik klinkende hiphop-producties. Ieder zijn of haar ding.

Het is dan wel zo dat ME’s zich behoorlijk breed zullen moeten profileren. De ene mix is de andere niet en hetzelfde geldt voor muziekstijlen. En een engineer kan het zich simpelweg niet permitteren om al te vaak nee te verkopen, je wilt je business toch levend(ig) houden.

Wat ik wel heel duidelijk zie is dat hoe meer de muziekstijl in een bepaalde niche valt, hoe meer specialisatie er gevraagd wordt van een engineer. De keuze voor een bepaalde mastering studio wordt dan ook vooral gemaakt op basis van ervaring met het specifieke genre. Ook dit is weer een stukje profilering vanuit de masteraar.

Die marktwerking werkt eigenlijk vrij simpel. Lever je als engineer 10 jazzalbums per maand af, dan zul je automatisch vaker gevraagd worden om meer jazzopnames te masteren. Het begint toch op te vallen in de (niche) jazzscene dat je naam op steeds meer releases prijkt. Zo wordt je door al je ervaring ook nog ’ns specialist op dat gebied.

Toch zul je als engineer moeten blijven groeien. Vooral het verbreden van je capaciteiten en het kunnen inleven in meerdere muziekstijlen zijn belangrijk om je bestaan als engineer eer aan te doen. En daarnaast staat de techniek binnen het wereldje niet bepaald stil.

Wat ons ME’s allemaal bindt is onze drang naar het zo goed mogelijk laten klinken van welke muziek dan ook. We’re all audio nerds, and we’re proud of it…