Interview: Ongeregeld – Dutch Country Music In Goeree-Overflakkee

Ongeregeld 5Met een aantal optredens in Zuid-Holland presenteert de band Ongeregeld hun debuut cd INHOLLAND.  Zaterdag 21 maart is Rotterdam aan de beurt. Onze reporter Mark Ritsema bezocht de groep alvast tijdens een optreden in Middelharnis en sprak met de leden van dit illustere gezelschap rond zangeres/gitarist Janine Wegman.

Rotterdam evolueert en verandert voortdurend en daar zijn we trots op. Daartussen staat de betonnen kolos, het winkelcentrum en metro- en busstation Zuidplein al meer dan veertig jaar onverminderd grauw en desolaat te zijn. Ik sta hier te wachten op bus 136 naar Goeree-Overflakkee van tien voor twaalf. Op dit Zuid-Hollandse eiland ga ik kennismaken met de groep Ongeregeld, leverancier in ‘Dutch Country Music’.

Op Zuidplein tref je Arend en Bertha die je vergezellen. Bellen als je de Haringvlietbrug oprijdt. Eerste halte uitstappen,’ staat er in mijn telefoon, ‘Gr. Janine Ongeregeld‘.

Freakband
Hoewel hun eerste cd INHOLLAND niet per se nostalgisch klinkt – de onderwerpen zijn akelig actueel – doet Ongeregeld iets wat nog weinig wordt gedaan. In oud bruine country songs nemen zij het op voor de onderkant van de maatschappij – de verschoppelingen, mislukkelingen, uitkeringstrekkers en noeste werkers als de vuilnisman en de barman. Deze worden niet als slachtoffers afgeschilderd maar juist met een hoop (zelf)spot, satire en gezelligheid in het zonnetje gezet. De vier leden zijn de vijftig al ruim gepasseerd en namen uit de jaren zeventig het gevoel mee dat je anders mag zijn, een freak mag zijn en dat je daarmee niets minder waard bent dan iemand die in de pas loopt en maatschappelijk geslaagd is. Ongeregeld ís een freakband, links zoals links ooit bedoeld was.

Ongeregeld 4Vrolijkheid
Arend en Bertha vinden mij bij de bushalte (‘bent u journalist?‘) en brengen veel vrolijkheid in het donkere busstation. Ze verheugen zich op het optreden van Ongeregeld vanmiddag en vertellen honderduit over eerdere optredens. Ze kennen Frank Boerboom en zijn vrouwelijke alter ego Janine Wegman of Janine Ongeregeld van zijn werk bij Creatief Beheer op Zuid. Inmiddels verzorgt Bertha de cd-verkoop tijdens optredens en springt Arend bij als roadie. Ongemerkt zijn we op de bus gestapt en de stad uitgereden.

Tijgerprint
Janine gaat gekleed in een zwart mantelpakje met korte rok en een strak truitje met tijgerprint. Haar knokige benen zijn gestoken in een grijze panty, afgemaakt met kokette enkellaarsjes met bontkraagjes waar de tijgerprint op terugkeert. Ik zit naast haar in de auto met de hond Kliko aan mijn voeten. Haar slanke vingers met rood gelakte nagels aan het stuur worden ontsierd door donkere nicotinevlekken. We gaan eerst naar haar huis in Ooltgensplaat waar de band zich heeft verzameld. Het hoeft geen betoog dat Janine niet overal even populair is in dit christelijke dorpje.

Janine: ‘Ik heb hier wel vrienden maar er zijn ook mensen die mij echt haten. Mijn ruiten zijn al ingeslagen, mijn banden doorgeprikt en mijn bloembakken opgeblazen.’

Ongeregeld 2Scootmobiel
Naast Janine bestaat Ongeregeld uit accordeonist Martin van Bruggen, drummer/achtergrondzangeres Hetty van Wijk (De Het Een) en bassist Adrie van Kneefel (Vliegende Arend). Ze doen hun bandnaam eer aan als ik probeer iets meer over hun achtergrond te weten te komen. Er wordt geginnegapt en gekibbeld.

Martin: ‘Ik vind country eigenlijk klotemuziek maar bij Ongeregeld spelen houdt me van de straat. Ik ben ook geen muzikant.

Janine: ‘Even wat alcohol in Martin gieten en dan komt hij wel los over muziek en vrouwen.

Martin: ‘Ja, échte vrouwen.

Iedereen heeft ontzag voor Adrie die de 80 al is gepasseerd maar niet precies weet hoe oud hij is. Hij is ooit te vondeling gelegd als opmaat naar een turbulent leven.

Adrie: ‘Ik heb de hele wereld over gezworven en ben lang in Amerika gebleven waar ik met alle grote jongens speelde. Elvis? Ja in San Diego in 1958 of 1959. Je zwierf van café naar café en kwam ze daar tegen. Speel je mee? Het waren allemaal gewone jongens, behalve Jerry Lee Lewis die veel kapsones had maar geen maat kon houden.’

Inmiddels woont hij in een verzorgingstehuis op Zuid en als de groep in de buurt speelt dan komt hij op zijn scootmobiel.

Adrie: ‘Ik verveelde me dood, zag hun spelen en deed voor de gein een keer mee.

Tuinman
Frank/Janine speelde ooit, als Frank Zinnig gitaar in de freakpunkband Debiele Eenheid. Samen met zanger Frank Jorum stond hij begin jaren tachtig nog naakt in de OOR, gefotografeerd op de Rotterdamse Sociale Academie waar zij aan studeerden. Dertig jaar lang werkte hij als welzijnswerker tot hij ineens op straat stond. Hij sloot zich aan bij Creatief Beheer als tuinman op de Afrikaandertuin aan de Paul Krugerstraat. Tijdens een burn-out ontdekte hij zijn meer vrouwelijke kanten. Hij vernoemde zich naar de legendarische Rotterdamse transseksueel/variété artiest Janine Wegman die jarenlang streed om een ‘V’ in haar paspoort te krijgen.

Janine: ‘Ik speelde een tijdje in een café op Zuid, in zo’n treurig hol met een drummer en een accordeonist. Daar ben je alleen maar een muzikale stoeptegel dus heb je een gimmick nodig om op te vallen. Zo kwam ik bij Janine Wegman. Toen was het nog meer een verkleedpartij. Ik heb haar nog gezocht maar zij is in 2007 overleden in een verpleegtehuis. Dat ik haar naam gebruik is een eerbetoon.

Ongeregeld 3Boedha
Eetcafé No 9 ligt aan de welvarende jachthaven van Middelharnis. Het pittoreske stadje blinkt in de middagzon maar lijkt nog te slapen als wij er aankomen. Als Ongeregeld begint te spelen loopt het café net een beetje vol. Er zijn veel vrienden en bekenden gekomen om de uitgave van INHOLLAND te vieren. Veel blijven buiten staan om te roken en te kletsen. Misschien komt dat ook wel omdat Ongeregeld hoorbaar worstelt met het repertoire van Engelstalige countrystandards waarmee zij de boel hopen op te warmen. Rammelende versies van Crying Time en C’est La Vie worden nog eens ontsiert door Janine die haar gitaar niet gestemd krijgt. ‘Die hebben we weer mooi om zeep geholpen,’ roept zij monter na een nummer.

Pas na een pauze komt Ongeregeld los en is het café ineens vol. Nummers van de cd als Centjes Ventje en Op De Barman gaan erin als bier. Martin die vanmiddag nog zo zuinig over zijn kunnen deed, ontpopt zich tot een flamboyante accordeonist die zwierig de ene zydeco-riedel na de ander speelt. Daarachter zit Adrie als een Boedha met grijns van oor tot oor te bassen. Hetty houdt de boel stoïcijns in de maat en volgt naadloos de capriolen van Janine die het in haar enthousiasme niet zo nauw neemt met maten tellen en ritme houden. Soms komt de oude punker in Janine naar boven en draait zij haar versterker open om een scheurende noise-solo te spelen. ‘We doen maar één verzoekje en dat is drie minuten stilte.’ Er worden rozen uitgedeeld, het bier vloeit en het is gezellig.

Ongeregeld 6Taboe
Janine: ‘Ongeregeld is geen toneel. We willen muzikaal ook serieus genomen worden. We hebben nogal wat eigen spul op de plank maar mikken ook op niks-aan-de-hand spelen in ’t café. Er schijnt een kroegregel te bestaan voor de stamtafel: geloof, politiek en geld zijn taboe. De gave is om te weten wat een publiek wil horen. In tegenstelling tot vroeger met Debiele Eenheid is het toch meer ons doel om mensen een leuke tijd te bezorgen.

 

Meer over Ongeregeld vind je op hun website en Facebook.

Eerstvolgende ongeregeldheden in Rotterdam
zaterdag 21 maart – 19.00 u Het Tapperijtje, Pretorialaan 25
zondag 12 april – 11.00 u tijdens Rotterdam Marathon in Café de Sluis, Hilledijk 247b
zondag 10 mei – 15.00 u tijdens Jamsessie in Muziekcafé Oldtimer, Strevelsweg 54

Mark Ritsema

Singer/songwriter Madelief Licht bij Kunstuitleen

madeliefOp zondagmiddag 22 maart verandert Kunstuitleen Rotterdam voor even in een intieme muziekclub. Singer/songwriter Madelief Licht komt namelijk langs om nummers van haar nieuwe album Bits and Pieces te spelen.

De Rotterdamse Madelief Licht is een singer/songwriter met gevoel voor catchy hooks en melodieën. Haar nummers hebben de toegankelijkheid van mainstream pop, maar blijven door de gruizige productie van Jan Pohl toch stevig in het alternative genre geworteld. Haar frisse stem contrasteert aangenaam met de vintage drums, gitaren en orgelsounds die het album kleuren. Liefhebbers van americana, westcoast-rock en lo-fi pop zullen verrast zijn door deze veelzijdige zangeres.

Crossover van muziek en kunst
haar nieuwe album Bits and Pieces is niet alleen een verzameling van haar nummers, het is tevens een bijzonder kunstproject. Voor de realisatie van dit project vroeg Madelief Licht elf beeldend kunstenaars om zich te laten inspireren door haar muziek. “Door mijn nieuwsgierigheid naar de werkwijze van andere artiesten, leek het mij geweldig om aan ieder nummer van Bits & Pieces een kunstwerk te koppelen. Het eindresultaat is een plaat met elf nummers en elf kunstwerken, gemaakt door elf verschillende kunstenaars. De hoes zelf is te gebruiken als wissellijst, hierdoor heeft iedereen die het album koopt elf kleine kunstwerkjes in huis.”

Volgens Madelief Licht is Kunstuitleen Rotterdam de perfecte locatie om haar album en project te presenteren, omdat ze haar muziek kan spelen te midden van kunstwerken. “Een intiem concert dus, perfect voor de zondagmiddag.”

Extra informatie
Datum: zondag 22 maart
Locatie: Kunstuitleen Rotterdam, Nieuwe Binnenweg 75
Aanvang: 14.00 u (inloop) | 14.30 u (start concert)
Entree: € 3,- | leden Kunstuitleen Rotterdam gratis