Interview: Ocki Klootwijk (Rocktown Studio’s)

rocktown1Rocktown Studio’s is de grootste geluidsstudio in Zuid-Holland bestaande uit een flinke opnameruimte met veel (vintage) apparatuur, waar muzikanten van likkebaarden. Wij gingen op pad en spraken met Ocki Klootwijk van Rocktown Studio’s!

Rocktown Studio’s is de grootste geluidsstudio in Zuid-Holland. Kun je iets vertellen over het ontstaan?
Rocktown is in een oude school in een zijstraat van de Binnenweg ontstaan. Daar had ik een tijd een oefenruimte, waar op een bepaald moment een controle kamer in de gang gebouwd is. Toen de school gesloopt moest worden om plaats te maken voor nieuwbouw werden we gewezen op het toen nog te ontwikkelen media gebied in het Lloydkwartier. Ik was, met de tv studios (Raymann Is Laat), de eerste huurder.

Ben je zelf ook muzikant?
Ja, ik ben bassist en heb in heel veel (bekende en onbekende) bands gespeeld, en doe dat nog steeds.

Welke bands?
I’ve Got The Bullets (met Frédérique Spigt), Rick Devitoband, Kbam. Als sessiemuzikant speel en speelde ik onder andere met Herman Brood, Golden Earring, Anouk, Candy Dulfer et cetera.

Hoe zien de Rocktown Studio’s er uit?
Rocktown heeft een flinke opnameruimte met veel (vintage) apparatuur, waar muzikanten van likkebaarden. Een controle kamer met een vintage Neve-capricorn large console en veel buizen outboard apparatuur. Boven is een kleinere projectstudio met een kamer en een opnameruimte en een kantoor en lounge/keuken. Er zijn vier isolatie booths zodat tegelijk opnemen met een hele band mogelijk is.

Welke apparatuur is beschikbaar?
We hebben onder andere zes drumstellen, tien gitaarversterkers, vijf bassamps een Rhodes, een Hammond plus Lesly kasten, een vleugel, een upright piano en nog meer goodies.

rocktown
Jullie hebben ook een enorme verzameling unieke vintage apparatuur. Kan je daar meer over vertellen?
In de loop der jaren hebben we diverse oude microfoons, versterkers, piano’s etc. verzameld. Sommige spullen zijn erg bepalend voor een totaalsound, sommige artiesten worden heel creatief van de vintage 70’s sound van bepaalde instrumenten. Alles kan gebruikt worden als men bij ons opneemt.

Met welke nationale artiesten hebben jullie gewerkt? Ook lokaal talent?
Voor een meer uitgebreide lijst verwijs ik naar onze website of voor hot news naar onze Facebook pagina, maar om er een paar te noemen: Golden Earring, Herman Brood, Star Star et cetera.

Wie is momenteel aan het opnemen bij jullie?
Op dit moment zijn we bezig met RE:Freshed Orchestra uit Rotterdam en met Michael Prins (de winnaar van De Beste Singer-Songwriter).

Kunnen bands ook demo’s opnemen of is het alleen voor eindproducten?
In Rocktown kan je doen wat je wil, we gaan altijd voor de beste kwaliteit. Er zijn (zogenaamde) demo’s op officieel uitgebrachte cd’s terecht gekomen. Hoe je de opnames ook wil noemen, we leveren een eindproduct van hoge kwaliteit.

Waarom moeten bands juist bij júllie opnemen en wat kost het?
Ik ben zelf een muzikant die nog veel speelt. Ik kan me volledig inleven hoe muzikanten in de studio zijn of kunnen zijn. In mijn carrière als muzikant ben ik in veel studio’s geweest, daarvan heb ik de beste ervaringen proberen door te voeren in Rocktown, zowel op technisch gebied als op sfeer en inrichtingsgebied. Één dag studio kost 775 euro. Daarvoor wordt je techniek gedaan, kan je gebruik maken van alle apparatuur, zit lunch inbegrepen alsmede snacks en alle drank!

Waar ben je het meest trots op?
Op meerdere, maar om enkele te noemen: Michael Prins’ album Rivertown Fairytales, of White Eagle Jones’ New Beginnings. Maar ook Herman Brood’s Ciao Monkey.

Welke band/artiest zou je graag eens willen opnemen?
The Rolling Stones

Studio-Rocktown03

Wat vind je van het uitgaansklimaat ten opzichte van andere steden?
Het is jammer dat er zo weinig plaatsen zijn om te spelen voor bands. Dit valt en staat met bezoekers aantallen. Als er een band ergens speelt en die tent trekt beduidend meer bezoekers dan de tent die alleen een cd op heeft staan, dan zal er meer geprogrammeerd worden. Dus: ga vaker naar bands kijken.

Wat mis je specifiek in Rotterdam?
Een groot poppodium als Nighttown was.

Wat zou de gemeente volgens jou in de komende jaren moeten doen om van Rotterdam dé popstad van Nederland te maken?
Hulp op alle manieren mogelijk om zalen/cafés/popcollectieven te stimuleren om een gezond (ook financieel) popklimaat te exploiteren. Muziek zal er altijd zijn, maar het gratis gevoel van bezoekers maakt dat artiesten nauwelijks kunnen overleven.

Welke Rotterdamse bands/acts tip je om in de gaten houden?
Daisy Cools en RE:Freshed Orchestra.

Contactpersoon: Marielle, marielle@rocktown.nl
Adres: Lloydstraat 7 g, 3024EA, Rotterdam
website / Facebook

Officium Triste viert twintigjarig bestaan in Baroeg

officiumAankomende zaterdag (op Koningsdag) viert de Rotterdamse doom metalband Officium Triste hun twintigjarig bestaan in Baroeg. Ze spelen een set waarin aandacht gegeven wordt aan oud en nieuw materiaal. De Rotterdamse band Machine Valley opent de avond.

Kom kijken en laat je verrassen. Het is tevens de laatste keer dat gitarist Bram op het podium staat. Na zeven jaar trouwe dienst verlaat hij de band. Ook zijn vervanger William kun je bewonderen op het podium. Het wordt dus een bijzonder optreden.

De overige support acts zijn Shadow Of The Torturer (US) en Dark Tharr (DE).

Speelschema
19:00 – 19:40 Machine Valley
20:00 – 20:40 Dark Tharr
21:00 – 21:45 Shadow Of The Torturer
22:15 – 23:30 Officium Triste

Extra informatie
Datum: zaterdag 26 april
Locatie: Baroeg, Spinozaweg 300, Rotterdam
Aanvang: 19:00 uur / deur open: 18:30 uur
Entree: 12 euro / 10 euro (vvk)

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website van Officium Triste.