Interview: Sugar Boy & The Sinners

sugarboyIn de Zuid-Hollandse Popprijzenkast 2012 is een lijst met winnaars van bandwedstrijden en festivalvoorrondes te zien (voor zover bij de Popunie bekend). Opvallend is de Leidse bluesband Sugar Boy & The Sinners, die op het International Blues Challenge in Memphis (USA) speelde. De Popunie sprak deze Leidse bluesliefhebbers.

Jullie hebben aan de International Blues Challenge in Memphis (USA) meegedaan. Kunnen jullie hier meer over vertellen?
De International Blues Challenge (IBC) is een jaarlijkse showcase waar bands over de hele wereld zich presenteren aan (voornamelijk Amerikaanse) programmeurs, festivals en platenlabels. De IBC vindt plaats in de clubs van Beale Street, een van de meest beroemde muziekstraten ter wereld. Wij mochten Nederland representeren, omdat we in september de Dutch Blues Challenge hebben gewonnen. Uiteindelijk hebben we in Memphis uit 150 deelnemende bands de halve finales gehaald, wat voor een Europese band een bijzondere prestatie is.

Hadden jullie Nederlandse concurrentie?
Er werd maar één Nederlandse band uitgezonden, maar in de Challenge voor solo/duo acts was er ook een Nederlandse afvaardiging: Robert Fossen en Peter Struijk. Verder speelde er in de Israëlische afvaardiging een Nederlandse toetsenist mee.

Wat is het meest opvallende dat jullie meegemaakt hebben tijdens de muziekcompetitie?
Het meest opvallende voor ons was dat het Amerikaanse publiek en muzikanten vaak niet dachten dat we uit Europa komen. Pas als ze met ons een praatje maakten kwamen ze erachter dat we een Nederlandse band zijn.

Hebben jullie er goede internationale contacten aan overgehouden?
Jazeker. Gedurende de hele week hebben we veel organisatoren gesproken, waar we een aantal waardevolle contacten aan hebben overgehouden. We hebben al een aantal concrete aanbiedingen vanuit Amerika, maar kijken nog of het haalbaar zou zijn hier een gecombineerde tour van te maken.

Op welk internationaal festival zouden jullie eens willen spelen en waarom?
In Spanje en Italië zijn er een aantal hele coole festivals waar veel blues en aanverwante stijlen geprogrammeerd wordt. Dat zijn enorme festivals vergelijkbaar met de grotere popfestivals in Nederland. Eigenlijk zijn in bijna alle Europese landen wel een aantal geweldige festivals waar we graag zouden spelen. In maart vertegenwoordigen we Nederland op de European Blues Challenge in Toulouse, en hier kunnen we ons aan de programmeurs van deze festivals presenteren.

Heb je m.b.t. bandwedstrijden tips voor andere bands?
Elke contest zoekt zijn eigen soort band. Met andere woorden: Het kan handig zijn in te schatten wat het precies is waar een jury bij zo’n wedstrijd naar zoekt. Wijzelf hebben eigenlijk vooral ons eigen ding gedaan en ons daar niet zoveel zorgen om gemaakt, maar het kan nooit kwaad. Verder is het heel prettig om een soort ‘road manager’ bij je te hebben die de band van buitenaf een beetje kan aansturen tijdens de reis zelf.

Hoe vind je de bluesscene in Zuid-Holland?
In Zuid-Holland worden er een aantal hele vette festivals georganiseerd, zoals Delft Blues (mede gefinancierd door Popunie Music Support Zuid-Holland). We spelen momenteel door het hele land, dus zijn niet gebonden aan de scène in een bepaalde regio. Wel zou het zeker voor beginnende bands goed zijn als er een wat uitgebreider live clubcircuit zou zijn waar bands terecht kunnen.

Plannen om te gaan touren in het buitenland?
In Memphis is samen met de Noorse afvaardiging, Yngve and the Boogie Legs, het plan ontstaan ons aankomende album in Noorwegen te gaan promoten. Noorwegen telt 60 bluesclubs en veel festivals, en onze stijl is in Scandinavië erg populair. Verder zijn we in contact met een internationaal platenlabel, en dan zou een promotietour in landen als Duitsland voor de hand liggen.

Op welke Zuid-Hollandse band moeten wij volgens jullie letten de komende tijd?
We hebben jammer genoeg te weinig tijd om dat goed genoeg in de gaten te houden. Laatst speelden de Haagse band Smokin’ Cadillac in ons voorprogramma en die zijn goed bezig de laatste tijd.

Wat kunnen we nog van jullie verwachten dit jaar?
Dit jaar staat voor ons vooral in het teken van ons debuutalbum. We gaan opnemen in de IJland Studio’s in Amsterdam, waar ze de vintage sound hebben die we zoeken. Wat het festivalseizoen betreft staan we al geprogrammeerd op festivals als Moulin Blues, een van de grootste in de Benelux. Verder is het de komende tijd vooral ons doel om onze muziek naar een nieuw publiek te brengen. Het is bijvoorbeeld al te lang geleden dat er een bluesband op Lowlands stond en we hopen daar verandering in te kunnen brengen.

Sp. 91 / Francis Pronk

Wolf In Loveland releast eerste videoclip

Wolf In Loveland releast de videoclip van Every Corner, Every Bend. De videoclip is een samenvatting van de reis van zanger Jan Minnaard naar Canada. Hier haalde Jan ook de inspiratie voor het nummer.


Wolf In Loveland – Every Corner, Every Bend

Op donderdag 14 maart zal Wolf In Loveland het album Wolf in Loveland presenteren in De Unie te Rotterdam. Na het zeer goed ontvangen, zelf geproduceerde album Homegrown blaast de band rondom singer/songwriter Jan Minnaard (Winnaar Zeeuwse Belofte 2008 en Grote Prijs van Zuid-Holland 2012) naast nieuw werk een aantal nummers van Homegrown nieuw leven in. Het album is opgenomen in de studio van het Word Music & Dance Centre te Rotterdam en laat een sterke groei naar muzikale volwassenheid horen.

Samen met Bas van Holt (gitaar, banjo en backings), Tim van der Burg (gitaar en synthesizers), Ruben Trouborst (bas), Stijn Deschuymer (drums), Janine van Osta (backings) en Merel Moelker (backings) staat Wolf In Loveland op 14 maart in De Unie.

Voor meer informatie bezoek je de website van Wolf In Loveland.