Interview: Mxrcxl

Het debuutalbum In Alarm zorgt in 2015 voor goede recensies, bezorgt MXRCXL een aantal mooie Europese tours en onder meer een supportshow voor Therapy? in Melkweg. Op 1 oktober zet de Rotterdamse band een volgende stap met het tweede album All About Tomorrow. Wij spreken met de drijvende kracht achter dit altmetal-project: Marcel Janssen. Over onzekerheid, een supermixer en het moment dat zijn leven ondersteboven heeft gegooid.

Net als de meeste muzikanten, leeft Janssen in 2020 tussen hoop en vrees en gaat hij door meerdere emotionele fases heen. Alsnog wordt zijn nieuwe plaat op 4 oktober coronaproof gereleased in Baroeg: “In de aanloop naar het album hebben we een aantal Duitse shows moeten annuleren en tijdens de lockdown besloten we om even niet zoveel te doen. Eerst maar eens kijken hoe alles zou verlopen. Die tijd heb ik benut om nieuwe muziek te schrijven en alles kwam eigenlijk weer in beweging toen we deze zomer door Effenaar werden gevraagd om een Isolation Session te spelen”, vertelt Janssen.

“In juli hebben we een nieuwe single uitgebracht en besloten ons album in oktober uit te brengen. De situatie zal voorlopig toch niet snel veranderen, dus waar moeten we op wachten? Qua voorbereiding voelt het eigenlijk niet anders, we spelen de show die we willen spelen. Misschien is de energie anders met dertig mensen aan een tafeltje. Alsof je een soort standup-comedian bent ofzo”, lacht hij.

 

Een persoonlijkere plaat
Op 1 oktober brengt hij All About Tomorrow uit, een album dat niet zonder slag of stoot tot stand kwam: “Er zit een vrij lange periode tussen deze plaat en de vorige. Dat komt onder meer omdat ik alle muziek en teksten schrijf en onze drummer halverwege het proces met de band stopte, maar dat is niet de hoofdreden. Het album was nagenoeg af, toen er onverwacht iemand op zeer jonge leeftijd in mijn familie overleed.

Dat plaatste alles in mijn leven in een ander perspectief. Ik heb de hele thematiek van het album omgegooid, in vrijwel alle nummers sijpelt die gebeurtenis door. All About Tomorrow is daardoor veel persoonlijker geworden dan het debuut. Het album voelt overigens niet zozeer als een afsluiting, maar ik heb het behandeld en al mijn aandacht gegeven. Dit moest er eerst uit voordat ik door kon met andere dingen.”

Naast de emotionele lading in de teksten, is Janssen met name op zoek gegaan naar diepere lagen in zijn sound: “Ik ben de songs heel anders gaan benaderen en ik heb meer aandacht aan melodieën geschonken, met name aan de zanglijnen. Voor deze plaat wilde ik ook wat kleinere en compactere liedjes maken. Ik hoef niet altijd boos te klinken ofzo, ik wil meer doen dan dat”, vertelt de frontman.

Mede dankzij nieuwe drummer Sjoerd van der Knoop heeft Janssen gevonden waar hij naar op zoek was: “Sjoerd is de meest ‘muzikale’ drummer die we tot nu toe gehad hebben en hij heeft de sound zeker veranderd. Hij speelt stevig maar beheerst, heeft zijn techniek helemaal onder controle, denkt diep na over zijn partijen en speelt tegelijkertijd meer op zijn gevoel.”

 

Een supermixer uit Seattle
Met zijn bandleden aan zijn zijde, durfde Janssen zich in onbekende richtingen te bewegen: “Van de toevoeging van cello’s op sommige nummers, tot een liedje dat ik op piano heb gespeeld. Voor dit album ben ik een stuk dieper gegaan en heb ik muzikaal echt stappen gezet. Bij sommige liedjes dacht ik: past dit nog wel bij MXRCXL? Maar fuck it, juist daarom moet ik het op de plaat zetten. Ik hoef aan niemands verwachtingen te voldoen en ik ben meer op gevoel gaan schrijven. Ik ben er heel erg blij mee.”

Met een verzameling nummers onder zijn arm, dook MXRCXL de studio in en kwam voor het mixen bij Matt Bayles in Seattle uit. Een producer die onder meer werkte met Deftones, Soundgarden en Mastodon: “Ik wilde de plaat zo goed mogelijk laten klinken met de middelen die ik had. Er was geen geld om een maandlang met een producer in de studio te zitten, maar wel om het in een studio op te nemen en weg te sturen voor een goede mix. Wat natuurlijk spannend is, om alles volledig uit handen te geven.

Van tevoren hebben we alles goed doorgesproken en ik merkte meteen dat we dezelfde taal spraken. Ik had het volste vertrouwen dat Matt er iets tofs van kon maken”, zegt Janssen. “Iedere dag mixte hij twee nummers, die mailde hij rond vijf uur ’s ochtends en dan zette ik mijn wekker om ze te beluisteren en feedback terug te sturen. Het was even zoeken, maar al vrij snel klonken de nummers zoals ik ze in mijn hoofd had.

Bij iemand als Matt weet je dat je een lekker dik en zwaar geluid krijgt, daar was ik naar op zoek. Ik houd in mijn vrije tijd wel van een groezelige lofi-sound, maar dat vind ik simpelweg niet passen bij deze band. Of misschien heeft dat te maken met onzekerheid, dat zou kunnen”, glimlacht hij.

Op 1 oktober brengt MXRCXL zijn nieuwe album All About Tomorrow uit en op 4 oktober viert de band zijn release in Baroeg. Als supportact komen die avond de Eindhovense noiserockers van SØWT mee.

Check MXRCXL op  Spotify en YouTube. Volg ze op Facebook, Instagram en Twitter.

 

De Kunstbende Zuid-Holland Voorronde gaat bijna beginnen!

Op zondag 25 oktober is het eindelijk zo ver, de Voorronde van Kunstbende Zuid-Holland. Maandenlang hebben de artiesten in verschillende categorieën de tijd gehad om hun optreden voor te bereiden en deze mogen zij die dag eindelijk showen aan de jury. De Voorronde zal worden gehouden in Lantarenvenster in Rotterdam.

De Voorronde
Door corona ziet de Voorronde er dit jaar wat anders uit dan gewoonlijk. Er gaan normaal gesproken van elke categorie (behalve Influencer) drie acts door naar de Voorronde. Tijdens deze Voorronde zijn dan alle acts afwisselend achter elkaar te zien.

Dit jaar zullen alle categorieën na elkaar optreden, in tijdblokken, in plaats van allemaal door elkaar. Zo zorgen we dat iedereen voldoende afstand kan houden en dat er nooit te veel mensen in het pand aanwezig zijn. De acts worden door een jury beoordeeld op (podium)prestatie, originaliteit en ontwikkeling.

Finalisten Muziek en DJ
Er zijn al een aantal finalisten voor de Voorronde bekend gemaakt. Voor de categorie muziek zijn dat; Lucia, Thomas van der Sleen en Babette Zwinkels. Ook voor de categorie DJ zijn de finalisten bekend. Dat zijn DJ Deks, Sjef Jock en Lars Uri.

Winnaars Selectieronde muziek

Copyright foto: Ferdows Faghir

Landelijke finale
De winnaars van deze Voorronde bemachtigen een plaats in de landelijke finale op het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam op 7 en 8 november 2020.

Kunstbende
Kunstbende is de landelijke wedstrijd voor jong creatief talent en biedt een podium aan talentvolle makers tussen de 13 en 18 jaar in de categorieën Taal, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek en Theater.