Interview: Monica, Jessica en Pushpa (Submit Fest)

Rotterdam kent vele actieve jongeren die zorgdragen voor een levendig popklimaat. De drie Rotterdamse metalheads Monica, Jessica en Pushpa bijvoorbeeld zijn werkzaam in de muziekindustrie, met een voorliefde voor de metalscene. Ze hebben alledrie een muziek achtergrond en gaan al zo lang ze zich kunnen herinneren naar concerten. Muziek is dus echt een passie waar ze zich sinds kleins af aan mee bezighouden. Samen hebben ze Submit Fest opgericht en op zondag 7 oktober is de eerstvolgende editie in de Baroeg. een mooie aanleiding om deze enthousiaste en hardwerkende dames eens te interviewen.

Hoe kennen jullie elkaar?
Pushpa: “Monica ken ik al sinds de middelbare school en Jessica heb ik ontmoet tijdens mijn studie.”
Jessica: “Pushpa heeft ons vervolgens aan elkaar gelinked en zo hebben we elkaar leren kennen.”
Monica: “En direct bij eerste kennismaking zijn we aan de slag gegaan. We lieten er geen gras over groeien.”
Jessica: “Het is wel grappig dat we elkaar daarvoor allemaal wel al hier en daar bij b.v. concerten en festivals hadden gezien, maar eigenlijk nooit hadden gesproken.”

Wat is Submit Fest?
Jessica: “Submit Fest is hét Rotterdamse indoor festival met de beste ‘up and coming’ en ‘breaking through’ metal acts van regionale, nationale en internationale bodem. Het festival vindt plaats in Baroeg en heeft inmiddels twee succesvolle edities achter de rug en in 2019 vindt de derde editie plaats. Naast Submit Fest organiseren we ook ‘Submit Fest presents’ shows, ondersteunen we bands die we op Submit Fest hebben gehad in Nederland (zoals bijvoorbeeld met Nederlandse boekingen voor Copia) en hebben we dit jaar voor het eerst een signeersessie met 10 Years gehost op Baroeg Open Air.

Submit Fest is dan ook meer dan alleen een festival. We zijn een platform waarmee we ons richten op actualiteit en kwaliteit van metal binnen de nieuwe generaties en waarmee we kansen willen creëren om bands op regionaal, nationaal en internationaal niveau met elkaar en met het publiek te verbinden.”

Waarom hebben jullie Submit Fest opgericht?
Monica: “Submit Fest is ontstaan uit de wens om het (internationale) publiek in aanraking te brengen met de nieuwe generatie moderne metal, zowel lokaal als internationaal. Op het gebied van de Nederlandse scene willen we juist laten zien hoeveel deze te bieden heeft en met ons festival talentvolle bands een podium bieden. We zijn ook echt bereid hen hierin te steunen.”

Hoe lang bestaat Submit Fest al?
Jessica: “Submit Fest bestaat alweer bijna anderhalf jaar! In mei 2017 zijn we echt van start gegaan.”

Welke bands hebben er zoal bij jullie gespeeld?
Jessica: “De afgelopen twee edities hebben er in totaal 14 bands bij ons op het podium gestaan, variërend van de wat grotere bands tot opkomend talent. In 2017 was het uit de UK afkomstige Deadly Circus Fire de headliner van de allereerste editie van Submit Fest. De line-up bestond toen verder uit Exist Immortal (UK), Spoil Engine (BE), Copia (AU), For I Am King (NL), Transient State (NL) en 2 Years To Apocalypse (NL).

Deadly Circus Fire

Tijdens de afgelopen editie hadden we headliner The Charm The Fury (NL), Carcer City (UK), Kadinja (FR), Ghost Iris (DK), Death Remains (UK), Hibakusha (NL) en The Evolutionist (NL) op het podium staan. De afgelopen twee edities hebben we dus een lekkere internationale line-up weten neer te zetten, van progressieve metal, metalcore tot aan modern metal en groove metal bands, waarbij we ook hebben kunnen laten zien dat er toch wel hele sterke bands ook in ons eigen land rondlopen.”

Wat was voor jullie persoonlijk het leukste optreden?
Jessica: “Moeilijk, want ik vind dat alle bands die we op het podium hebben gehad wel echt een toffe show hebben neergezet. Deadly Circus Fire was tijdens de eerste editie voor mij wel een hoogtepunt, samen met Exist Immortal en Copia vond ik vooral dé verrassing van de eerste editie. Van de afgelopen editie vond ik Death Remains wel echt heel tof en dé verrassing van het festival, doordat ze zo een sterke set speelden waar je écht niet omheen kon. Ook Carcer City en Ghost Iris waren voor mij hoogtepuntjes en de opener The Evolutionist, die zorgden toch echt voor een hele sterke opening van het festival.”

Ghost Iris

Monica: “Ik ben het hierin heel erg met Jessica eens. Exist Immortal wilde ik persoonlijk graag weer zien spelen en van Copia wist ik dat ze zouden gaan knallen! Deadly Circus Fire was daarentegen weer mijn verrassing van de eerste editie. Ik had de band nog nooit live gezien en werd vooral omver geblazen door de energie van de performance. Tijdens de tweede editie was ik vooral erg trots op The Evolutionist, omdat zij als winnaar van de Submit Fest bandwedstrijd zo’n goede kwaliteit show hebben neergezet en het publiek hiermee positief hebben verrast. Dit is wat ik graag zie gebeuren. Verder ben ik lekker los gegaan op Death Remains en Ghost Iris.

Pushpa: “Ook ik vond Deadly Circus Fire te gek. De show was erg sterk, maar ook de band die we met de band over hebben gehouden, is voor mij een van de leuke dingen eraan. Verder sprongen For I Am King en 2 Years To Apocalypse er voor mij uit, omdat ik op Submit Fest de groei van beide bands live heb kunnen zien, nadat ik ze eerder al in hun beginjaren heb gezien. Tijdens de tweede editie wisten Ghost Iris, Death Remains en The Evolutionist mij echt te verrassen met hun energieke optredens. The Charm The Fury was voor mij heel leuk om op ons festival te hebben staan, omdat ik zelf veel luister naar deze band.

En het hoogtepunt?
Jessica: “De eerste editie van Submit Fest blijft voor mij wel heel speciaal, maar de signeersessie met 10 Years die we op de afgelopen editie van Baroeg Open Air gehost hebben is voor mij persoonlijk wel echt een hoogtepunt. Erg leuk om de band, waar ik ook zelf al jaren fan van ben, op Baroeg Open Air te zien en dan ook nog een signeersessie met ze te kunnen organiseren, de eerste signeersessie ooit op Baroeg Open Air en de eerste signeersessie van 10 Years in Nederland! Als je dan de blije gezichten van de fans ziet als ze de band persoonlijk kunnen ontmoeten en ook een enthousiaste band naast je hebt staan, dan is het plaatje wel compleet!”

Monica: “Ik vond het prachtig om te zien hoe een van onze jongste bezoekers tijdens de tweede editie al crowdsurfend door de dag ging van The Evolutionist tot en met The Charm The Fury. Ik kom hem nog vaak tegen tijdens festivals en het maakt mij altijd weer blij wanneer ik te horen krijg dat ze er de volgende keer weer bij zijn, omdat ze het zo leuk vonden. Daar doe ik het voor.”

Publiek tijdens The Charm The Fury

Pushpa: “Het hoogtepunt voor mij is toch wel de waardering die je van de bands krijgt na afloop en dat we bands ook in contact met elkaar hebben kunnen brengen. Op de avond zelf zie je ze al vrienden met elkaar worden en op langere termijn zie je ze vervolgens elkaar nog supporten. Dat community gevoel is erg leuk.”

Wat is jullie doel?
Monica: “Eén van onze doelen nu is om Submit Fest door te laten groeien en daarnaast meer Submit Fest presents shows te organiseren. We hopen ook meer in dienst te kunnen staan van bands op het gebied van onderling contact, shows en pr.”

Welke band staat op lange termijn op jullie Submit Fest verlanglijstje?
Pushpa: “Teveel om op te noemen! Nieuwe, ijzersterke bands blijven ook opkomen.”
Jessica: “Er staan inderdaad nog aardig wat op het lijstje, die we graag op de Submit Fest stage zouden willen hebben staan. Dat maakt het ook leuk om voor een nieuwe editie weer te puzzelen.

Hoe ervaren jullie de metalscene in Nederland?
Pushpa: ”Het is een erg leuke scene, waar alles draait om de muziek zelf. Hoewel buitenstaanders vaak denken van niet, is iedereen erg vriendelijk en is er sprake van een hechte community.“
Monica: “Ik heb ook het idee dat het weer meer naar voren komt. Metal is niet dood en dat laat de scene zeker zien. Wat ik wel merk is dat de scheiding tussen nieuw en oud duidelijk aanwezig is. Dit merk je als de mensen spreekt. Achteraf, als ze in aanraking komen met nieuwe muziek, reageren ze daar echter positief op en hadden ze dit niet van zichzelf verwacht.”

Jessica: “Ik zie dat de metalscene, in vergelijking tot een paar jaar terug, weer wat meer groeit in Nederland en dat er weer wat meer beweging in zit. Tof! Maar je merkt inderdaad dat er nog een scheiding is tussen het echt oudere heavy metal en de nieuwere genres. Dit vervaagt wel wanneer je voorbij de genres kijkt en gewoon openstaat voor de ‘modernere’ genres. Wij merken dat wanneer we met Submit Fest tijdens bijvoorbeeld Baroeg Open Air nummers van bands die bij ons hebben gestaan aan mensen laten luisteren, zonder hierbij een genre te benoemen. Er wordt dan vaak juist positief gereageerd.

Maar ook bijvoorbeeld met 10 Years op BOA. De alternatieve metal van de band sprong er in de programmering uit, maar de reacties waren heel positief. Ook vanuit mensen die de band normaal gesproken misschien geen kans hadden gegeven, maar tijdens BOA er toch voor open stonden en vervolgens als liefhebber de tent uitliepen. Superleuk! Als er iets meer geluisterd wordt en minder gericht wordt op genres, denk ik dat het voor de toekomst van de metalscene in het algemeen een positieve ontwikkeling is. Maar ik ervaar de metalscene vooral als heel fijn, een echte community. Vooral tijdens liveshows komt dat community gevoel heel erg naar voren.”

Hoe bevalt het als vrouw in de metalscene?
Monica: “Eigenlijk niet anders dan de gemiddelde vrouw in de muziekindustrie. Je moet zeker je ‘mannetje’ kunnen staan. Persoonlijk kan ik er nog steeds wel om lachen dat niemand verwacht dat een kleine pinda zich bezighoudt met metal.”

Pushpa: “Het is wel leuk om mensen te verrassen met waar je je allemaal mee bezighoudt. Men verwacht niet dat er veel vrouwen in de metalscene werken, laat staan vrouwen met een andere afkomst. Verder moeten we ons als vrouw net iets meer bewijzen en moet je sterk in je schoenen staan. Maar hiernaast is het erg leuk hoor. Er is echt sprake van een community waarin iedereen elkaar op een gegeven moment wel kent.

Jessica: “Ik ben het inderdaad eens met Monica en Pushpa, dat je zeker je ‘mannetje’ moet kunnen staan en je soms net iets meer moet bewijzen. Maar we werken hard voor onze kansen en zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben. Sowieso is het tof om te zien dat vrouwen telkens meer op de voorgrond treden binnen de metalscene. Ook wij bewijzen dat vrouwen niet alleen in het publiek thuishoren, maar ook op het podium en behind the scenes ass kunnen kicken en dat geeft een goed gevoel.”

Hebben jullie plannen om internationaal te gaan met Submit Fest?
Jessica: “Met Submit Fest het buitenland in zou zeker leuk zijn, maar op dit moment hebben we daar nog geen plannen voor. We richten ons nu vooral op wat we hier in Rotterdam aan het doen zijn en om dit verder uit te bouwen, daar hebben we nog een hoop ideeën voor en het uitwerken daarvan willen we ook echt goed doen.”

Monica: “We zien al dat we tractie hebben vanuit het buitenland met bijvoorbeeld bezoekers die 3 uur voor de signing session van 10 years op Baroeg Open Air erachter komen dat deze plaatsvindt en dan nog snel zijn vertrokken om deze band alsnog te kunnen zien. Het opbouwen echter van Submit op internationaal gebied, willen we, zoals Jessica al zei, wel goed doen.

Pushpa: “Ik merk dat we wel veel internationale volgers hebben. Het is leuk om te zien dat zij ook kijken wat er allemaal gebeurt binnen de metalscene. Het zou heel leuk zijn als we uiteindelijk internationaal kunnen gaan.”

Tip ons eens; op welke Rotterdamse metalband zou iedereen moeten letten? En buiten Rotterdam?
Jessica: “Buiten Rotterdam; The Evolutionist. En onze eigen Pushpa zit zelf ook in een band, Katsu-dum. Uit Rotterdam is dat zeker een band om in de gaten te houden. Hun ep komt volgend jaar uit, daar hebben wij al een voorproefje van gehad en dat klinkt zeker tof. Als je van stoner/doom houdt is Acid Reflux ook een aanrader. Oh en een band die wat mij betreft nog meer bekendheid mag krijgen is Pendejo!. Geen Rotterdamse band, maar wel heel erg tof.”

Monica: “Een band die we nog niet op het podium hebben gehad, maar waarvan ik persoonlijk denk dat we die zeker in de gaten moeten houden is Astraea. Ik ben best bekend in de Rotterdamse scene, maar zou graag willen dat de Rotterdamse bands nóg meer op mijn radar komen. Ik hoop dan ook zeker dat zij dit lezen!”
Pushpa: “Momenteel niet specifiek uit Rotterdam, maar buiten Rotterdam zijn Frontstreet en The Great Hurricane Escape zeker bands om in de gaten te houden!”

Wanneer is de volgende editie?
Jessica: “De datum voor de volgende editie hebben we pas aangekondigd, zaterdag 25 mei 2019 in de vertrouwde Baroeg. De eerste namen volgen snel!

Maar voordat het zover is vindt er op zondag 7 oktober de eerste Submit Fest presents show plaats in Baroeg: Submit Fest & Baroeg present: SOEN, A Liquid Landscape en Hillsphere. Ook hier trekken we ons concept in verder, SOEN is de gevestigde naam die al meerdere malen bewezen heeft een ijzersterke live act te zijn, het uit Groningen afkomstige A Liquid Landscape die al wat langer bestaan en binnenkort met nieuwe muziek zullen komen, en Hillsphere die afgelopen mei hun debuutalbum Florescence hebben uitgebracht en daarmee indruk wisten te maken.”

Hoe kunnen mensen met jullie in contact komen?
Jessica: “Via social media zijn we te vinden op Facebook en op Instagram. Daar kunnen mensen ons altijd een berichtje sturen en uiteraard via de mail: info[@]submitfest.nl.”

Aftermovie Submit Fest 2018
Extra informatie:
Datum: zondag 7 oktober
Locatie: Baroeg, Spinozaweg 300
Aanvang: 15:00
Entree: vvk €17 Deurverkoop: €18
Event

Volg Submit Fest op Facebook voor het laatste nieuws en shows en kijk ook eens op hun website!

Copyright livefoto’s: Jessica Santiago Lopez Photography & Art

Winne – Oprecht Door Zee

  • Oprecht Door Zee

  • Winne
    • Genre: hiphop
    • Release-type: album, cd, digitaal
    • Label: TopNotch

In 2005 kwam Winne met het nummer Top 3 MC waarmee de rapper de Nederlandse hiphop scene overdonderde. Na een mixtape in 2007 en debuut-album in 2009 zijn we nu maar liefst negen jaar en vier maanden verder en mogen we het tweede album van de in West opgegroeide rapper verwerken. Behoort hij na dit album nog steeds tot Top 3 MC?

Oprecht Door Zee begint met een acroniem van de titel van het album. Nieuwsgierig verwerk ik de eerste klanken van de track ODZ. Lines als “De troon van mij, zou er naast kunnen zitten” worden afgewisseld met “Black lives matter, maar uit de mond van Marshall. Dat betekent dat het nodig is”. Marshall Mathers (matter) is de naam van Eminem. Sorry, maar ik wou gewoon echt niet dat die line over je hoofd vloog. “Onderweg we pompten Winne zonder strijd. Ik weet nog dat we hingen op het plein” improviseert de frontman van Broederliefde Emms op de track Fata Morgana. Op de tweede track worden twee hiphop generaties van Rotterdam feilloos gefuseerd.

De beats zijn precies zoals je dit van Winne kan verwachten. Goeie harde drums met samples die een gevoelige ondertoon hebben. Dit past ook precies bij de mc, zo rapt hij emotievol op de track Schoonheid. Tijdens het luisteren van het album krijg ik heel erg het gevoel dat Winston precies weet wat bij hem past. Hij blijft in de laan waarin wij als fan hem willen horen. Verre van geforceerd, dit is gewoon hoe de positieve man is ingesteld!

Pas op de vijfde track Drive By’s wordt de sound van het album wat meer hedendaags. Niet alleen de snaren die je normaal hoort op trap tracks maar ook de gastbijdrages van Josylvio en Vic9 maken dit tot het hitgedeelte van het album. Deze track staat dan ook ver bovenaan in verschillende Spotify-lijsten. Brand New Day, RCL (Rotterdam City Lights)  en  Alleen Maar Love zijn de feel good anthems die op het moment van schrijven de Insta-stories rondom Rotterdam domineerden.

In een interview vertelt Winne dat hij van plan was om een drieluik te maken. Op het eerste album staat een storytelling track genaamd Crime Passionele. Een fan favoriet. Het betreft een verhaal dat, helaas, eindigt in een filmische dood. Dit album betreft het een verhaal over cultuur. Ik wil er niet te veel over vertellen, omdat je dit moet horen van de artiest zelf. Om je vast op te warmen, de track begint met “Broek wordt een rok, blouse wordt een top. Hoofddoek gaat af, snel in haar tas, snel naar de klas”.

Als liefhebber van Winne ken je natuurlijk lotgenoot Feis. Na de inmiddels legendarische Lijn 5 freestyle sessie van deze twee heren, bijdrage op elk project, was een verse van Feis een vast ingrediënt voor een Winne album. Dit keer krijgen we die op Weinig Real waarbij de goede vrienden vergezeld worden door ras Rotterdammer Kevin.

Als ik iemand kennis wil laten maken met Winne, nee sterker nog, als ik iemand kennis zou willen laten maken met Nederlandse hiphop zou ik de track Blond En Blauw laten horen. In het multiculturele Rotterdam is het noodzakelijk dat sommige onderwerpen worden besproken. De manier hoe deze artiesten dat doen is prachtig! In de eerste helft van de track hoor je de visie van een Surinaamse man (Winne), in de derde verse de visie van een man met bloed van de Antillen gemengd met die van Nederland (Fresku), in het laatste gedeelte een spokenword voorgedragen door een Nederlandse man (Derek Otte).

Na 9 jaar en 4 maanden en een old school debuut-album ligt de lat wel heel erg hoog! Het album is prachtig in elkaar gezet en het voelt als een echt album. Het gevoel dat je vroeger nog kreeg van het luisteren van een album. Toen ik met angst op de ‘afspeel’ knop op mijn Spotify klikte, merkte ik al snel dat ik nergens bang voor hoef te zijn. Dit is Winne. Het maakt mij als Rotterdammer en hiphopliefhebber trots. Behoort hij na dit album nog steeds tot Top 3 MC? Sowieso!