Interview: Marvin Dee Band

“Nieuwe plaat heet niet voor niets Changes

Veranderingen komen en gaan. Marvin Dee weet er alles van. Soms zorgt een verandering voor opluchting, soms voor vrolijkheid of tegenslag. Maar ondanks en dankzij de veranderingen ligt ie er: zijn nieuwe album. Deels met een nieuwe band. Tijd voor een interview met Marvin Dee: een twijfelaar die daar niet onder lijdt.

Laat Marvin Dee maar schuiven. Geef hem muziek en hij leeft op. Met zijn teksten laat hij horen dat je als luisteraar niet alleen staat. Het is de hulpverlener in hem. Ooit wilde hij ambulancebroeder worden en nu nog zou hij mensen willen helpen wanneer hij zou moeten stoppen met muziek. Zijn leven verandert, zo voelt hij. Hij is 32, de wereld om hem heen verandert, vrienden trouwen, krijgen kinderen en kopen een huis. Meer dan ooit wil hij genieten van het nu. Bijvoorbeeld van zijn nieuwe album Changes, dat op cd en vinyl uitkomt op 6 oktober.

In hoeverre wijkt Changes af van je vorige studio-ep?

“In nagenoeg alles. Vooropgesteld is Changes een bandplaat, in plaats van een soloproject van Marvin Dee. Daarom ook Marvin Dee Band. Ik ging op zoek naar meer samenwerking met andere muzikanten, wilde meer input van anderen om mezelf voort te stuwen. Verder is de nieuwe plaat heel wat persoonlijker, veel minder oppervlakkig. Ik zing bijvoorbeeld met een stuk meer emotie, ben op zoek gegaan naar wat ik met mijn stem allemaal kan”.

Wat wil je bewerkstelligen met je muziek?

“Dat ik mensen raak. Het mag best schuren hier en daar. In tekst en muziek. Ik wil de luisteraar verbazen. Verwacht bij mij geen couplet, refrein, couplet, refrein. Het verandert steeds, maar het is altijd wel een eenheid”.

Hoe werkt dat dan bij jou?

“Een song begint soms alleen met een woord of iets wat ik waarneem, waarna een melodie opdoemt. Toen mijn moeder in het ziekenhuis lag heb ik het nummer Harder geschreven. Ik zat in de wachtkamer te mijmeren over hoe ik twijfelde. Ik wilde het goed doen voor mijn moeder, maar ook de rest van mijn omgeving vraagt om aandacht. Ik was altijd al bezig met: doe ik het wel goed. Daar, in het ziekenhuis, viel het kwartje. Accepteer zoals het is en dat is goed. Niet dat ik niet meer twijfel, want het blijft een worsteling”.

Net als je muziekopleiding.

“Ja, haha. Zeker ja. Ik gedijde daar voor geen meter. Van de happy Havo kwam ik op het conservatorium in Rotterdam en daar was iedereen ineens veel harder. Je moet dit en je moet dat. Wat ik zocht en wilde sloot totaal niet aan bij wat zij mij wilden leren. Veel te veel pushen. Na anderhalf jaar had ik het wel gezien. Zangles heb ik wel doorgezet, maar piano en gitaar heb ik mezelf dan weer aangeleerd. Ik ben niet zo van de theorie, laat mij maar doen”.

Zoals de totstandkoming van het nieuwe album. Met deels een nieuwe band.

“Daar ben ik zo blij mee! We worstelden enorm met vertrekkende bandleden, maar die zijn inmiddels fantastisch vervangen. Mijn streven is om meerdere versies van de band te kunnen aanbieden: van een soloconcert van mezelf tot een bandoptreden inclusief meerdere backing vocals, blazers en strijkers. De basisband is nu: Karsten Klemm (gitaar), Quintijn Kuypers (bas), Cas Ronckers (backing vocals en toetsen) en Jonas Nieuwebroek (drums). En natuurlijk ikzelf, zei de gek”.

Ik heb de plaat inmiddels gehoord en worstel met het genre. Hoe noem jij het zelf?

“Dat is een goeie ja. Na lang overleg hebben we besloten om het artrock/americana te noemen. Er zit absoluut een theatrale kant aan onze muziek. Misschien komt dat ook wel omdat Freddy Mercury mijn favoriete zanger is”.

Zin om even terug te kijken op je loopbaan tot nu toe? Wat zie je dan?

“Spelen op de afterparty van mijn helden van de Dave Matthews Band was wel een hoogtepuntje. En het optreden en de daaropvolgende live-plaat, in Paradiso was natuurlijk ook geweldig. Trots is een groot woord, want dat gebruik ik liever niet. Ik vraag me dan weer af: ben ik wel goed genoeg om ergens trots op te zijn”.

Zit die twijfel je dan ook dwars?

“Nee hoor, integendeel. Ik denk dat iedere muzikant, iedere kunstenaar twijfelt of het goed genoeg is. Dat houdt je scherp en maakt dat je stappen vooruitzet. En daar hou ik me aan vast”.

Ik waag nog een poging: ben je ergens trots op?

“Het klinkt misschien gek, maar ik ben er trots op dat ik niet ben gestopt met muziek maken. Je komt onderweg zo veel hobbels tegen! Maar de drang om samen muziek te maken overwint het steeds. Gelukkig heb ik doorzettingsvermogen en een lange adem. Ik ga door. Wat soms wel vervelend is: bij mij is iets nooit af. Tot op het allerlaatste moment wil ik dingen veranderen, beter maken. Totdat mijn vriendin en zakelijk partner Evi zegt: nu is het klaar Marvin, je moet nu je definitieve keuze maken”.

De komende tijd staat in het teken van het nieuwe album. En daarna?

“Het is zo lastig in Nederland om de juiste plekken te vinden voor onze muziek. Ik zou heel graag willen proberen om in Duitsland voet aan de grond te krijgen. Volgens onze gitarist (Duitser Karsten Klemm, red.) is daar een markt voor ons. Maar we geven niet op hoor in Nederland. We zijn op de landelijke radio geweest, Radio 2 en Radio 5, dus we worden wel degelijk gezien en gehoord”.

Marvin Dee brengt zijn album a.s. zondag 6 oktober uit tijdens een release-show in het PAARD. Check het Facebook-event hier.  Meer over Marvin Dee vind je op zijn website.

De Rotterdamse Popweek maakt de eerste specials bekend!

Op vrijdag 1 november gaat de zevende editie van de Rotterdamse Popweek van start! Van vrijdag 1 t/m zondag 10 november staat de stad weer bol van de popmuziek. Ontdek de veelzijdigheid van de muzikale programmering in de stad tijdens de enige week die 10 dagen duurt!

Rotterdam blinkt uit in creativiteit en muzikaliteit, waardoor de Popweek inmiddels is uitgegroeid tot een tiendaags spektakel met 750 optredens op 225 events verspreid over 125 locaties in de hele stad. De Rotterdamse popscene is bruisend, veelzijdig en levendig en verdient het om deze week flink in de schijnwerpers te staan.

Dit jaar heeft Popunie vooral ingezet op het actief stimuleren van diversiteit in het programma, door meer in te zetten op samenwerkingen met andere partijen in het Rotterdamse cultuurveld. Daardoor zijn de dagelijkse specials zoveel mogelijk initiatieven die niet hadden bestaan zonder de Rotterdamse Popweek. Een aantal van die ‘specials’ lichten we hieronder uit. In de komende weken wordt de website van de Rotterdamse Popweek regelmatig geupdatet met nieuwe events.

Zondag 3 november: IFFR Popweek Special in WORM

International Film Festival Rotterdam (IFFR), WORM en de Popunie slaan de handen ineen voor een bijzondere presentatie. Een uitgelezen selectie van drie muziekdocu’s over Rotterdamse muzikanten óf door Rotterdamse muzikanten gemaakt wordt vertoond. Vertoond worden: Vinyljunkies (over vinylverzamelaars en platenwinkel Demonfuzz), De koning van de Nederlandstalige rock & roll (over Rotterdamse cultheld en zanger Ricky de Sire) en Home of the Brave (ode aan Rotterdam en hiphopcultuur). Hiernaast zullen er videoclips uit de selectie van de IFFR Rotterdam dag vertoond worden en kun je een Q&A met de makers of hoofdpersonen verwachten.

Maandag 4 november: Meet The Pro Sessie: Publishing & Syncs bij Popunie

Speciaal voor de Popweek behandelt de 35e Meet The Pro sessie: Publishing & Syncs. Hierbij legt een panel van experts uit wat het fenomeen ‘publishing’ inhoudt en hoe dit precies werkt. Ook  gaan we in op hoe je ervoor kan zorgen dat jouw muziek ‘gesynced’ zou kunnen worden in bijvoorbeeld reclames of films. In het panel Björn de Water (Snap-B Music), Daan Determeijer (Spinnin’/MusicAllStars) en als host Martijn Crama (Musicunited).

Dinsdag 5 november: Healthy Minds Create Alike in Roodkapje

Erasmus Universiteit, Juno en Popunie presenteren gezamenlijk een thema-avond rondom ‘mental health issues’. Steeds vaker lijken (professionele) artiesten te maken te hebben met depressies, burn-outs of andere mentale klachten. Ondanks de groeiende aandacht voor dit soort klachten, blijft het vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Tijd om dit te veranderen!

We kijken ook naar de rol van muziek. Dat muziek je stemming kan beïnvloeden heeft iedereen wel eens ondervonden, maar hoe werkt dit precies? Er zal o.a. een gesproken column van een ervaringsdeskundige zijn, een panel met professionals en uiteraard live muziek.

Donderdag 7 november: Eggs & Marrowbone – The Art Of The Murder Ballad in Rotown

In 2018 werden meer dan 100 kunstenaars gevraagd om een bijdrage te leveren aan een kunstproject rondom ‘murder ballads’. Zowel gevestigde namen als Nick Cave, Mick Harvey, Alex Roeka, Henk Schiffmacher, Bart Chabot en Meindert Talma, als onbekende kunstenaars leverden werken aan. Hun bijdragen als collages, zeefdrukken, gedichten en columns zijn gebundeld in een stilistisch kunstboek, getiteld Eggs & Marrowbone – The art of the Murder Ballad.

In samenwerking met Brandy Alexander Recordings, Rotown en de Popunie vindt op deze avond de lancering hiervan plaats met een optreden van The Bullfight.

Zaterdag 9 november: Popweek X Baroeg Wavefest Special

Naast de reguliere edities van het Wavefest festival presenteert Baroeg onder de noemer ‘Wavefest presents’ ook regelmatig clubavonden met bands uit dit genre. Op zaterdag 9 november 2019 staat er weer een spannende line-up gepland inclusief dansavond. Ditmaal hebben Baroeg en Popunie de handen ineen geslagen door lokale band The Body Electric aan de lineup toe te voegen.

De Rotterdamse Popweek
De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in het leven geroepen om bestaande en nieuwe popgerelateerde activiteiten te bundelen en in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar vindt de Rotterdamse Popweek plaats van vrijdag 1 november t/m zondag 10 november. Daarmee wordt zichtbaar gemaakt wat er allemaal op het gebied van popcultuur plaatsvindt in Rotterdam.

Met veel popmuziek en promotie wordt de stad verlevendigd en bewijst Rotterdam dat de stad uitblinkt in creativiteit en muzikaliteit. Hierdoor blijkt dat in Rotterdam veel meer talent aanwezig is en veel meer activiteiten plaatsvinden dan men vaak denkt. De Popweek is daarom ook een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen en onder de aandacht te brengen.

Momenteel wordt nog hard aan het programma gewerkt. Houd daarom de speciale Popweek website en het Facebook-event in de gaten voor het laatste nieuws.