De Rotterdamse Popweek maakt de eerste specials bekend!

Op vrijdag 1 november gaat de zevende editie van de Rotterdamse Popweek van start! Van vrijdag 1 t/m zondag 10 november staat de stad weer bol van de popmuziek. Ontdek de veelzijdigheid van de muzikale programmering in de stad tijdens de enige week die 10 dagen duurt!

Rotterdam blinkt uit in creativiteit en muzikaliteit, waardoor de Popweek inmiddels is uitgegroeid tot een tiendaags spektakel met 750 optredens op 225 events verspreid over 125 locaties in de hele stad. De Rotterdamse popscene is bruisend, veelzijdig en levendig en verdient het om deze week flink in de schijnwerpers te staan.

Dit jaar heeft Popunie vooral ingezet op het actief stimuleren van diversiteit in het programma, door meer in te zetten op samenwerkingen met andere partijen in het Rotterdamse cultuurveld. Daardoor zijn de dagelijkse specials zoveel mogelijk initiatieven die niet hadden bestaan zonder de Rotterdamse Popweek. Een aantal van die ‘specials’ lichten we hieronder uit. In de komende weken wordt de website van de Rotterdamse Popweek regelmatig geupdatet met nieuwe events.

Zondag 3 november: IFFR Popweek Special in WORM

International Film Festival Rotterdam (IFFR), WORM en de Popunie slaan de handen ineen voor een bijzondere presentatie. Een uitgelezen selectie van drie muziekdocu’s over Rotterdamse muzikanten óf door Rotterdamse muzikanten gemaakt wordt vertoond. Vertoond worden: Vinyljunkies (over vinylverzamelaars en platenwinkel Demonfuzz), De koning van de Nederlandstalige rock & roll (over Rotterdamse cultheld en zanger Ricky de Sire) en Home of the Brave (ode aan Rotterdam en hiphopcultuur). Hiernaast zullen er videoclips uit de selectie van de IFFR Rotterdam dag vertoond worden en kun je een Q&A met de makers of hoofdpersonen verwachten.

Maandag 4 november: Meet The Pro Sessie: Publishing & Syncs bij Popunie

Speciaal voor de Popweek behandelt de 35e Meet The Pro sessie: Publishing & Syncs. Hierbij legt een panel van experts uit wat het fenomeen ‘publishing’ inhoudt en hoe dit precies werkt. Ook  gaan we in op hoe je ervoor kan zorgen dat jouw muziek ‘gesynced’ zou kunnen worden in bijvoorbeeld reclames of films. In het panel Björn de Water (Snap-B Music), Daan Determeijer (Spinnin’/MusicAllStars) en als host Martijn Crama (Musicunited).

Dinsdag 5 november: Healthy Minds Create Alike in Roodkapje

Erasmus Universiteit, Juno en Popunie presenteren gezamenlijk een thema-avond rondom ‘mental health issues’. Steeds vaker lijken (professionele) artiesten te maken te hebben met depressies, burn-outs of andere mentale klachten. Ondanks de groeiende aandacht voor dit soort klachten, blijft het vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Tijd om dit te veranderen!

We kijken ook naar de rol van muziek. Dat muziek je stemming kan beïnvloeden heeft iedereen wel eens ondervonden, maar hoe werkt dit precies? Er zal o.a. een gesproken column van een ervaringsdeskundige zijn, een panel met professionals en uiteraard live muziek.

Donderdag 7 november: Eggs & Marrowbone – The Art Of The Murder Ballad in Rotown

In 2018 werden meer dan 100 kunstenaars gevraagd om een bijdrage te leveren aan een kunstproject rondom ‘murder ballads’. Zowel gevestigde namen als Nick Cave, Mick Harvey, Alex Roeka, Henk Schiffmacher, Bart Chabot en Meindert Talma, als onbekende kunstenaars leverden werken aan. Hun bijdragen als collages, zeefdrukken, gedichten en columns zijn gebundeld in een stilistisch kunstboek, getiteld Eggs & Marrowbone – The art of the Murder Ballad.

In samenwerking met Brandy Alexander Recordings, Rotown en de Popunie vindt op deze avond de lancering hiervan plaats met een optreden van The Bullfight.

Zaterdag 9 november: Popweek X Baroeg Wavefest Special

Naast de reguliere edities van het Wavefest festival presenteert Baroeg onder de noemer ‘Wavefest presents’ ook regelmatig clubavonden met bands uit dit genre. Op zaterdag 9 november 2019 staat er weer een spannende line-up gepland inclusief dansavond. Ditmaal hebben Baroeg en Popunie de handen ineen geslagen door lokale band The Body Electric aan de lineup toe te voegen.

De Rotterdamse Popweek
De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in het leven geroepen om bestaande en nieuwe popgerelateerde activiteiten te bundelen en in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar vindt de Rotterdamse Popweek plaats van vrijdag 1 november t/m zondag 10 november. Daarmee wordt zichtbaar gemaakt wat er allemaal op het gebied van popcultuur plaatsvindt in Rotterdam.

Met veel popmuziek en promotie wordt de stad verlevendigd en bewijst Rotterdam dat de stad uitblinkt in creativiteit en muzikaliteit. Hierdoor blijkt dat in Rotterdam veel meer talent aanwezig is en veel meer activiteiten plaatsvinden dan men vaak denkt. De Popweek is daarom ook een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen en onder de aandacht te brengen.

Momenteel wordt nog hard aan het programma gewerkt. Houd daarom de speciale Popweek website en het Facebook-event in de gaten voor het laatste nieuws.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stichting PopUp Rotterdam en Stichting Bevordering van Volkskracht.

Playlist concerten Oktober 2019

Van hiphop tot hardcore… er spelen genoeg Rotterdamse acts de komende weken bij jou in de buurt en er is voor ieder wat wils! Volg de 010-live playlist van oktober op Spotify en ontdek jouw nieuwe favoriete artiest.