Aftellen naar de Rotterdamse Popweek 2017

De vijfde editie van de Rotterdamse Popweek komt eraan! De enige week die 10 dagen duurt, vindt dit jaar plaats van vrijdag 3 t/m zondag 12 november. Tijdens de Popweek staat de stad bol van de popmuziek, met een enorme diversiteit aan optredens, events en muziekstijlen. Het evenement is de laatste jaren explosief gegroeid tot ruim 500 optredens op 100 locaties en laat zien hoe veelzijdig en bruisend de Rotterdamse popscene is.

De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in het leven geroepen om bestaande en nieuwe popgerelateerde activiteiten te bundelen en in de schijnwerpers te zetten. Daarmee wordt zichtbaar gemaakt wat er allemaal op het gebied van popcultuur plaatsvindt in Rotterdam. Met veel popmuziek en promotie wordt de stad verlevendigd en bewijst Rotterdam dat de stad uitblinkt in creativiteit en muzikaliteit.

Hierdoor blijkt dat in Rotterdam veel meer talent aanwezig is en veel meer activiteiten plaatsvinden dan men vaak denkt. De Popweek is daarom ook een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen en onder de aandacht te brengen.

Samenwerking staat hoog in het vaandel tijdens de Rotterdamse Popweek. Daarom nodigt de Popunie alle organisaties in Rotterdam uit om iets op het gebied van popcultuur te organiseren in de periode van 3 t/m 12 november en ons hiervan op de hoogte te brengen. Vervolgens kunnen al deze evenementen, groot of klein, worden opgenomen in het totaalprogramma van de Popweek.

Momenteel wordt nog hard aan het programma gewerkt. Houd daarom de website en het Facebook-event in de gaten voor het laatste nieuws en de ontwikkelingen.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals.
De Popweek vindt plaats van vrijdag 3 t/m zondag 12 november.
Meld je aan voor het Facebook-event.

Interview: Jongflai

Het is maandag avond in District A, wanneer er een jongen komt binnen wandelen met grote, grafische letters ‘JONG’ op zijn turtleneck t-shirt. Het is JONGFLAI, aka Shurtney Shakourd Rimon (20). Geboren in Spijkenisse, getogen in Hellevoetsluis, en student aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Wanneer we beginnen te kletsen valt Shakourd met de deur in huis.

“Ik voel me nu op dit moment sterker dan ooit, alleen ik had een echt dieptepunt in eind 2016.” vertelt hij. “Ik woonde eerst antikraak in Avenue” – Ik onderbreek zijn zin, “Waar woonde je?” vraag ik, “Avenue, aka de Avenue Concordia, in Kralifornia, aka Kralingen”, ik lach. Het valt me meteen op dat Shakourd origineel is, hij heeft een authentieke vibe om zich heen, met een authentieke vocabulaire, en die vibe vertaalt zich ook in zijn muziek.

Hij vervolgt zijn verhaal: “Ik reed vanuit Rotterdam naar Hellevoetsluis, om met mijn familie kerstmis te kunnen vieren, maar vanaf dat moment leek het een film waarin ik zat. Mijn oom en neef, die ook mijn beste vriend was, werden dood geschoten voor mijn ogen.”

“Ik volgde een opleiding op het MBO maar ik werd van school gekicked door mijn afwezigheid. Ik zat in een even in een dip. Ik ben een vrij open persoon, maar praatte alleen niet over m’n feelings, daarom kan ik me uitleven in m’n muziek.” Hij ontdekte de Herman Brood Academie: “Ik dacht, ik moet doen waar ik zin in heb, want morgen kan ook mijn laatste dag zijn. Ik deed auditie en moest rappen op een eigen gemaakte beat, maar na 1 track wist de jury al genoeg.

Een week later kreeg ik de uitslag, en ik was aangenomen. Het voelde als een geluk bij een ongeluk.” Shakourd werkt veel met gevoel in zijn muziek. “Ik haal mijn inspiratie vooral uit het leven, maar ook veel uit vrouwen, of fashion. Meestal krijg ik een beat opgestuurd en dan schrijf ik iets. Af en toe tik ik zelf iets. Ik spring alleen op een beat als ik het voel. Ik hou ervan om HAM te gaan op een trap beat, maar ik kan ook rappen over m’n gevoelens op een relaxte beat.” Shakourd is een autodidact. “Ik speel ook zelf piano. Ik kreeg een keyboard en oefende via YouTube. Uiteindelijk lukte het.”

Toch vond Shakourd in zijn stageperiode zijn passie, namelijk het maken van kleding. Vanuit daar ontstond er een kledinglijn genaamd “JONG”, geinspireerd door zijn eigenzinnige vocabulaire. JONG staat voor Jonge Ondernemende Neven(activiteiten — dingen doen, dingen ondernemen met je niffo’s, je matties) Gang. Shakourd legt uit: “Het gaat erom dat je doet whatever je wilt, dat je door het vuur durft te gaan voor je vrienden, je niffo’s. Er zijn geen regels om JONG te zijn. Je hoeft niet perse van mijn muziek te houden om JONG te dragen, maar je doet vooral waar je goed in bent, je bent onbevangen. Ongeacht wat je ambitie is, je keihard wil gaan voor die ambitie. Dan vind ik je JONG.”

Een aantal dagen voordat Shakourd’s neef werd doodgeschoten, motiveerde zijn neef hem om door te gaan met kleding. Toen SBS6 langs kwam om een reportage te maken, droeg Shakourd toevallig zijn eerste handmade t-shirt tijdens het interview, een roze exemplaar met grote witte letters ‘JONG’. Shakourd’s rapnaam is JONG’FLAI’, wat staat voor ambitie, onafhankelijkheid, being fly & een goeie dosis “turn up”. Hij heeft naailes genomen om zijn eigen kleding stukken in elkaar te kunnen zetten. in de toekomst droomt hij van een hele collectie.

Ik ben ervan overtuigd dat JONGFLAI het komende jaar gaat vliegen naar de top, dus blijf hem checken op Soundcloud en Instagram.