Hij komt eraan! De Rotterdamse Popweek 2018!

De Rotterdamse Popweek komt er weer aan en maakt de eerste specials bekend!

De zesde editie van de Rotterdamse Popweek komt eraan! De enige week die 10 dagen duurt, vindt dit jaar plaats van vrijdag 2 t/m zondag 11 november. Tijdens de Popweek staat de stad bol van de popmuziek, met een enorme diversiteit aan optredens, events en muziekstijlen. Het evenement is de laatste jaren explosief gegroeid waardoor ruim 700 acts tijdens de Popweek 2017 hebben opgetreden op 100 locaties verspreid over de hele stad. Dit laat zien hoe veelzijdig en bruisend de Rotterdamse popscene is.

De Rotterdamse Popweek is door de Popunie in het leven geroepen om bestaande en nieuwe popgerelateerde activiteiten te bundelen en in de schijnwerpers te zetten. Daarmee wordt zichtbaar gemaakt wat er allemaal op het gebied van popcultuur plaatsvindt in Rotterdam. Met veel popmuziek en promotie wordt de stad verlevendigd en bewijst Rotterdam dat de stad uitblinkt in creativiteit en muzikaliteit. Hierdoor blijkt dat in Rotterdam veel meer talent aanwezig is en veel meer activiteiten plaatsvinden dan men vaak denkt. De Popweek is daarom ook een goed moment om nieuwe initiatieven aan te moedigen en onder de aandacht te brengen.

Enkele Popweek-Specials uit het programma tot nu toe:

Vrijdag 2 november: Opening Popweek met Tour de Machine & Rotterdamse Popquiz Dit jaar wordt de Popweek op een bijzondere manier geopend. In samenwerking met de Erasmus Universiteit, Codarts en de WDKA zal er een besloten college worden gegeven door Niels Aalberts en Atze de Vrieze van de VPRO podcast ‘De Machine’. De heren maken al jaren onderdeel uit van de top van de Nederlandse muziekjournalistiek en volgen de ontwikkelingen in de muziekindustrie op het gebied van technologie, platenlabels, marketing, media, festivals en dergelijke nauwgezet. Met Tour de Machine gaan ze het land in om vragen te beantwoorden van muziekstudenten. Op 2 november zal dit evenement plaatsvinden in WORM.

Traditioneel volgt op de openingsavond de fameuze Rotterdamse Popquiz!

Zaterdag 3 november: Popronde Rotterdam
Op 3 november strijkt het reizende festival Popronde neer in Rotterdam. De hele dag kun je gratis genieten van muzikale acts op allerlei locaties. Ontdek de nieuwe generatie popmuzikanten die in de voetstappen treden van oud-deelnemers als John Coffey, Kensington, De Staat, Rondé en Dotan.

Zaterdag 10 november: Parkzicht – The Final Reunion
Tijdens de Rotterdamse Popweek worden er geen genres buitengesloten, elk muziekevenement is welkom om opgenomen te worden in het totaalprogramma. Zo wordt er voor de echte liefhebber van oldschool en early rave Parkzicht: The Final Reunion georganiseerd. In 1997 moest Parkzicht de deuren noodgedwongen sluiten. De plek waar o.a. Paul Elstak, Rob en Stanton geschiedenis schreven. In 2005 was de eerste officiële Parkzicht reünie en sindsdien herenigen de echte liefhebbers van die ‘gouwe ouwe’ sound zich jaarlijks in een uitverkocht Maasgebouw. Na 13 waanzinnige edities vol herinneringen en de beste classics zal het doek vallen voor de reünie. Op 10 november gaat het nog éénmaal gebeuren in het vertrouwde Maasgebouw.

Samenwerking
Samenwerking staat hoog in het vaandel tijdens de Rotterdamse Popweek en de Popunie werkt dan ook innig samen met de leden van Stichting PopUp Rotterdam. Hiernaast nodigt de Popunie organisaties in Rotterdam uit om iets op het gebied van popcultuur te organiseren in de periode van vrijdag 2 t/m zondag 11 november en ons hiervan op de hoogte te brengen. Vervolgens kunnen al deze evenementen, groot of klein, worden opgenomen in het totaalprogramma van de Popweek.

Momenteel wordt nog hard aan het programma gewerkt. Houd daarom de speciale Popweek website en het Facebook event in de gaten voor het laatste nieuws en de ontwikkelingen.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stichting PopUp Rotterdam en Stichting Bevordering van Volkskracht.

Kijk op www.rotterdamfestivals.nl voor het complete Rotterdamse festivaloverzicht.

Live-verslag: Bourbon Avenue wint Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018 (Bands)

De titel van dit verslag geeft het natuurlijk al weg en ook op social media is de uitslag al ruimschoots bekend gemaakt, maar op de vroege vrijdagavond ademden de muren van Poppodium WORM maar één vraag: wie volgt St. Solaire, de winnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam Bands van vorig jaar op?

Oorspronkelijk zouden vijf finalisten vanavond strijden om de felbegeerde titel en een aantrekkelijke prijzenpot, maar finalist MASSA heeft door omstandigheden helaas moeten afzeggen. In de categorie Bands zullen vanavond aantreden: Bourbon Avenue, Djocy Santos, Laura Jorinde en Jibber Jabber & The Jams.

Opener Bourbon Avenue nam onlangs een plaat op in Boston in een poging om voeten aan de grond te zetten in het land van hun inspiratiebronnen. De Amerikaanse swing horen we stevig terug in het repertoire van de zeskoppige band. De zingende drummer is het charismatische middelpunt van belangstelling. Maar de rest van de band maakt ook een sterke indruk als ze hun lange instrumentale stukken het podium af laten swingen en de tracks lekker in elkaar over laten vloeien. Niet voor niks stond Bourbon Avenue afgelopen North Sea Jazz Festival al op de Talent Stage te spelen. Twintig minuten lang is Poppodium WORM een rokerig jazzcafé en drinken we geen bier, maar Bourbon.

Swingen kan ook op de klanken van Djocy Santos. De Kaapverdische band met zangeres Jocilene Santos brengt het zonnetje mee, maar het zijn niet alleen zomerse klanken die de band laat horen. De zangeres draagt een nummer op aan haar overleden moeder en hoewel het gros van de aanwezigen in de zaal de taal (Kaapverdisch en Portugees) niet kan verstaan, komt de emotie weldegelijk keihard binnen. Na een snik en een traan, jaagt Djocy Santos het tempo weer op. De band swingt de pan uit, maar weet de aandacht niet geheel vast te houden. Misschien is het dan toch de taalbarrière, of komt het omdat de muziek weliswaar aanstekelijk, maar toch veel van hetzelfde is.

Hoe dan ook toont het optreden van een band als Djocy Santos in de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam de diversiteit van onze havenstad. Poppodium WORM schuwt doorgaans geen cultuurverschillen of bijzondere muziekgenres, maar tot nu toe was het waarschijnlijk nog nooit het decor van zulke sterke Kaapverdische invloeden.

Terwijl buiten inmiddels een wolkbreuk aan de gang is, dondert het binnen met de muziek van Laura Jorinde. De band zet alles op alles om de jury te overtuigen van hun muziek die valt te omschrijven als popliedjes met een donkere, elektronische inslag. De zangeres danst met haar heupen en golvende krullenbos alsof ze Shakira zelf is en heeft een stem die doet denken aan Tori Amos. Zelfverzekerd gaat ze tussen de nummers door de interactie aan met het publiek. Tijdens het spelen is er echter maar weinig kans om contact te maken met de fanclub op de tribune. De zware bassen laten WORM schudden op haar grondvesten, het is jammer dat deze lage tonen de rest van de muziek wat weg lijken te duwen.

Vanwege het uitvallen van MASSA hebben we nog slechts één finalist in de categorie Bands op het programma. Jibber Jabber & The Jams is een no-nonsense band die de naam waarmaakt: veel gejibber-jabber en heerlijke jams dus. De groep noemt hun muziek ‘surf punk ’n roll’ die klinkt als The Sonics, Jay Reatard en Guantanamo Baywatch, maar op het podium van WORM zijn ook gelijkenissen met Ty Segall, Thee Oh Sees en de zelfspot van Mac DeMarco te zien en vooral te horen.

Drie heren op drums en gitaar spelen zichzelf met de tong uit de mond in het zweet terwijl de klein gebouwde en goedlachse dame op de bas het wat rustiger aan doet maar bij vlagen een verrassende dijk van een stem laat horen. Dit jaar kwam ep Liberté Toujours uit en werd de band geselecteerd voor de Popronde. Het viertal timmert flink aan de weg naar succes, of ze er nu vanavond met een prijs vandoor zullen gaan of niet.

Na Jibber Jabber & The Jams gaat de jury in beraad. Om de aandacht van het wachten af te leiden, speelt de winnaar tijdens het juryoverleg. St. Solaire laat horen hoe een overwinning kan klinken. Ingetogen, melodieus en totaal anders dan de finalisten van vanavond, stijgt de spanning in de zaal. Zou de jury zijn gevallen voor de swingende Bourbon Avenue, tropische klanken van Djocy Santos, elektronische beats van Laura Jorinde of toch het aanstekelijke gitaargeweld van Jibber Jabber & The Jams?

Na een rommelige opkomst waarin alle bands het podium op geroepen worden is het moment dan eindelijk daar. De Publieksprijs die tot stand is gekomen door middel van stemmen via het internet is dit jaar weggelegd voor Bourbon Avenue. En de jury onthult dat de Sena Perfrormers Grote Prijs van Rotterdam van 2018 is gewonnen door, jawel, óók Bourbon Avenue. “We waren gecharmeerd van het warme stemgeluid van de vocalist, samen met het opzwepende bandgeluid zien wij een plek weggelegd voor deze act in het muzieklandschap.”, aldus de driekoppige jury. Bourbon Avenue gaat naar huis met twee bossen bloemen en een indrukwekkend prijzenpakket waaronder opgeteld € 1250,- , een waardebon van € 250,- te besteden in de winkel van Keymusic Rotterdam, media-aandacht en natuurlijk de titel Winnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2018. Gefeliciteerd!