Playlist concerten Oktober 2019

Van hiphop tot hardcore… er spelen genoeg Rotterdamse acts de komende weken bij jou in de buurt en er is voor ieder wat wils! Volg de 010-live playlist van oktober op Spotify en ontdek jouw nieuwe favoriete artiest.

Live-verslag: Bands finale Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam

Tromgeroffel.. de prijs is voor.. Eline Mann

Wat een variatie: de finaleavond voor bands van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam ging van latin naar grunge. Appels met peren vergelijken voor de jury, maar die sloeg er zich met verve doorheen. Het duurde even voordat hun oordeel openbaar werd, maar toen kwam het verlossende woord. De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2019, categorie bands gaat naar… Eline Mann.

Modji

Voor wie zin heeft in een zomerse vakantie, krijgt de perfecte voorbereiding voorgeschoteld. Zon en zee, cocktail binnen handbereik, goed gezelschap, dansvloer in de buurt en Modji op het podium. Een negenkoppige band die van meet af aan het publiek in beweging krijgt. Van een wiebelende voet tot heupwiegende vrouwen. Modji is energiek, swingend en straalt de urgentie uit het publiek tot dansen te brengen met een goed afgewogen mix van latin en een vleugje funk. Het plezier spat van het podium, de verschillende Latijns-Amerikaanse ritmes wisselen elkaar in rap tempo af. Modji ademt ritme en weet hoe je een feestje bouwt; stilstaan is onmogelijk.

Ella East

’s Ochtends belde de drummer van Ella East af, vanwege een technisch probleem bij de band die eigenlijk als tweede stond gepland, moest ze eerder spelen en de techniek liet haar tijdens het optreden ook nog eens in de steek. Het optreden van Ella East begon met 0-2 achter. Gelukkig revancheerde zij zich en schotelde het sympathieke publiek een fraaie set voor die leunde op voornamelijk nieuw materiaal. En dat klinkt tegenwoordig een stuk poppier dan bijvoorbeeld haar ep Where To Go, waarvan ze alleen de openingstrack I Run Away zong. Dat Ella East fier overeind blijft ondanks de tegenslagen heeft ze te danken aan haar enthousiasme en vakmanschap; een mooie carrière ligt in het verschiet.

The Legendary Orchestra of Love

Gelukkig zat er geen nieuw dak op de Eduard Flipsezaal van De Doelen, want anders was dat er geheid afgegaan tijdens het optreden van The Legendary Orchestra of Love. Een trio met onvervalste rock ’n roll. Rechttoe rechtaan, lange halen snel thuis, vrouwen en kinderen eerst. In volle vaart rechtdoor, geen tijd om zijpaden te bewandelen. Een ding is zeker: de band gaat recht op zijn doel af en dat is het publiek vermaken. En het publiek, hoe chagrijnig misschien ook, ontdooit na de eerste klanken. Hoe kan het ook anders, want de drie heren op het podium spelen af en toe in het publiek, rennen heen en weer. En ja hoor, daar is ie: de polonaise, een van Nederlands erfgoederen. Het publiek geniet en beloont het trio met de Publieksprijs.

Eline Mann

De reputatie van Eline Mann is groots, gevestigd en gerenommeerd. Alle ogen zijn op haar en haar band gericht. Je zou zeggen: dat legt een enorme druk op het optreden, maar van meet af aan spelen de bandleden alsof ze in de oefenruimte staan. Losjes op het podium, strak op de instrumenten, spannende akkoorden en spelend over de ongebaande paden, met hier en daar een hobbelige zijweg. De geweldig op elkaar ingespeelde band weet waar het heen moet, wat er van een korte set van 20 minuten gevraagd wordt. Het komt er allemaal moeiteloos uit. En daar is de jury het mee eens en beloont Eline Mann met de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2019, categorie bands.

Hearing Dog for Deaf People

Tot slot betreden de drie jonge gasten van Hearing Dog for Deaf People het podium. Althans, wanneer de eerste tonen klinken springt zanger/gitarist Camiel Rollé van een reclamezuil af en vanaf dan weet je niet wat je hoort. Of eigenlijk wel: snoeiharde drums, een dreunende bas en snerpende gitaar. Met haast. Want tempo maken is de core business van dit grunge/punktrio. De reïncarnatie van Nirvana meets Soundgarden, nog niet op het niveau waar die bands eindigden, maar wel hard op weg ernaartoe. Tijdens het optreden gaan alle registers open en wanneer een gitaarsolo liggend op de grond doorgaat zijn we definitief terug naar de punktijd van de jaren ’80 en de grungeperiode van de jaren ’90.

Een mooie avond met vijf uiteenlopende bands waar we de komende tijd nog veel van gaan horen. Rotterdam heeft een hoop getalenteerde bands om te koesteren.