Playlist concerten augustus 2019

Ook in de laatste maand van de zomervakantie zijn er genoeg concerten in Rotterdam. Welke lokale acts kun jij gaan aanmoedigen? Volg de playlist op Spotify en ontdek jouw nieuwe favoriete act!

Interview: Michel Ebben

Michel Ebben lanceert soloalbum Inertia: Een ontdekkingsreis van 10 jaar.

Recent verscheen Inertia, de eerste soloplaat van de Rotterdamse singer/songwriter Michel Ebben (44). Het kostte bloed, zweet, tranen en werd een ontdekkingsreis van 10 jaar met hindernissen uit verschillende hoeken. “Ik ben heel kritisch en perfectionistisch”.

We zitten aan de Nieuwe Binnenweg, eind van de middag. Terwijl het rumoer, dat bij een grote stad hoort, vanuit alle kanten doordendert, zit Michel Ebben er ontspannen bij op het terras van Rotown. Honderduit pratend over muziek. Hoewel hij al heel lang muziek maakt, duurde het lang voordat hij aan een soloproject begon. In 2008 om precies te zijn. En het duurde nog langer voordat het album af was.

“Sinds 2004 schrijf ik liedjes voor die plaat, maar pas vier jaar later ontstond het idee om ze op een soloplaat te zetten. Vanaf dat moment begon de estafette van afleidende momenten. Ik rolde het onderwijs in, ik richtte de band Gravel Town op, werkte meer en meer in mijn studio aan andere projecten met songwriters en dichters, het ging maar door; er was altijd wel iets wat de voortgang belemmerde. De periodes om aan de soloplaat te werken waren schaars”.

Je ging naar Amerika om inspiratie op te doen?
“Ik heb zelfs vier keer in Amerika gereisd, uit alle indrukken is het album uiteindelijk ontstaan. Ik schreef er muziek en maakte er foto’s bij, die de sfeer van de muziek weergeven en die in een bijbehorend boek zijn gepubliceerd, samen met de songteksten”.

Het ziet er indrukwekkend uit, niets is aan het toeval overgelaten.
“In het begin wilde ik echt alles alleen doen, maar daar kwam ik snel van terug. Ik liep erin vast, omdat ik een aantal dingen niet of niet goed genoeg beheers. Vandaar dat ik een team om me heen zocht dat me kon en wilde helpen met de totstandkoming van Inertia. Uiteindelijk bleek dat een internationaal gezelschap dat ik vaak viavia benaderde om mee te doen. Ze komen uit Denemarken, Duitsland, Italië, Israël en Turkije.

Voor het artwork werkte ik met de geweldige Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren en de mastering werd gedaan door Kim Rosen, een Amerikaanse die eerder onder anderen werkte met Bonnie Raitt. We vroegen hen via een mailtje en ze zeiden ‘gewoon’ ja. Al met al passen die verschillende nationaliteiten goed bij het thema reizen”.

Het album klinkt ook nog eens erg goed.
“Sommige nummers hebben meer dan 100 sporen. Mijn doel was dat het allemaal echt moest zijn, met louter analoge instrumenten. Aan de technische kant van het album hebben we weken, misschien wel maanden gepield. Monnikenwerk ja. Ik werd er af en toe wanhopig van en dacht meerdere keren: ik kap ermee! Het was een grote zoektocht naar een voor mij perfecte plaat, een album waarop alles klopt”.

Op welk moment wist je: nu is het album klaar?
“Op een avond in 2018 zaten Demet (Köysüren, sinds juli Michel’s vrouw, red.) en ik een glas wijn te drinken en luisterden we naar het resultaat van het album tot dan toe. Toen hoorden we dat het goed was, dat het was zoals ik het wilde. Alleen… ik wilde nog wel al mijn zang opnieuw opnemen, haha. Gaandeweg de jaren veranderen er dingen, ook mijn stem. Ik wilde met meer intentie zingen. Uiteindelijk duurde het weer drie maanden voordat mijn ‘nieuwe’ zang was opgenomen”.

Het album is nu uit. Wat denk je als je er nu naar luistert?
“Er mankeert niets meer aan, ik luister er graag naar. Als Bob Dylan deze plaat had uitgebracht, had ik ‘m echt goed gevonden” (knipoog).

Onder welk genre zou je het album plaatsen?
“Waarschijnlijk zet de platenwinkel Inertia achter het americana-bordje. Prima. Het is licht melancholisch, met cynische en humoristische teksten. Intiem, met hier en daar een protest tegen de huidige wereld”.

Bijzondere titel: Inertia. Wat betekent het?
“In eerste instantie dacht ik dat het niets betekende. Ik werd met dat woord wakker, ergens in 2012, en ik wist dat het de titel van mijn soloplaat moest worden. Toen ik het woord later googlede, bleek het wel degelijk te bestaan en het paste wonderwel bij de strekking van de plaat. Het woord inertia betekent ‘tegengehouden beweging’”.

Moeten we nu weer 11 jaar wachten op een nieuwe soloplaat?
“Haha, nee hoor, dat denk ik niet. Ik heb ontzettend veel geleerd en ik weet zeker dat een volgende soloplaat makkelijker en sneller tot stand komt. Er liggen nu sowieso nog 10 nummers waar ik in 2020 iets mee wil gaan doen. De titel weet ik al: If You Were Me. Die plaat pak ik minder groots aan, qua arrangementen. Vanaf nu wil ik vooral veel gaan spelen, solo of als duo. En binnenkort ga ik trouwen met Demet, we zijn druk met de voorbereidingen. Eerst in Nederland en dan in september of oktober in Turkije”.

De soloplaat Inertia van Michel Ebben is fysiek te koop. De online release staat gepland voor 13 september 2019. Dan verschijnt tegelijkertijd een bonusplaat met een aantal liveversies van nummers op Inertia.