Interview: Marinka Stam (Kalulu) – De plaat is best wel eclectisch, niets is wat het lijkt

Kalulu_02Kalulu is de naam van de band waarmee Marinka Stam haar eerste album, getiteld Hoax, uitbrengt. Een band die in wisselende formaties speelt, samengesteld uit bevriende muzikanten. Donderdag 21 April is de releaseshow waarbij er niet minder dan zeven man op het podium zullen staan. 

Is de plaat al helemaal af?
Ja! Sinds december ligt hij al gedrukt en wel klaar. Zowel op cd als vinyl. Ik wilde alles op tijd klaar hebben. In het proces van zelf een plaat maken en uitbrengen kom je gaandeweg achter zoveel dingen die je moet regelen, waar je rekening mee moet houden. Daar heb ik me wel op verkeken.

Kalulu_03Toen het idee voor een album ontstond maakte ik bijvoorbeeld een plaatje voor de financiën en dacht: dat gaat nooit lukken. Ik ben toen ontzettend veel gaan werken – muziekles geven –  om alles te kunnen bekostigen. Voor mijn omgeving werd ik er daar waarschijnlijk niet leuker door, maar het eindresultaat maakt veel goed.

Hoe zag het werkproces eruit?
Sommige nummers die op het album staan zijn al best oud. Er staat een nummer op dat een van de eerste liedjes moet zijn geweest die ik schreef. Veertien, vijftien jaar geleden. Bij een aantal van die oudjes dacht ik, die moeten weg, die wil ik niet meer. Mijn gitarist, Younes Kadri, waar ik al heel lang mee samenwerk, heeft ze nieuw leven ingeblazen waarna ik dacht: ja, nu kunnen ze weer.

Kalulu_04We hebben wel een aantal teksten aangepast, want sommige waren echt te emo. Met Sam Jones heb ik daarna een opnameperiode afgesproken. Ik heb verschillende producers benaderd, maar bij hem had ik meteen het idee dat ik bij de goede zat.

Je album draagt de naam Hoax. Vanwaar deze titel?
Dat heeft ook met de oude nummers te maken waar ik het net over had. Die liedjes waren sterk band georiënteerd en klinken heel… ‘spacious’. De laatste tijd ben ik meer elektronica in mijn muziek aan het verwerken.

Er zit bijvoorbeeld tegen het einde van de plaat een verschuiving qua sound, wat al een voorproefje is voor mijn volgende plaat. De plaat is best wel eclectisch, niets is wat het lijkt. Ook het titelnummer zelf gaat over een situatie waarbij je tenslotte gedesillusioneerd overblijft, en afvraagt: is wat er is gebeurd nu echt of niet?

Kalulu_makingvideo_01Je videoclip voor Hoax zag er erg indrukwekkend uit.
Dankjewel! Die clip was te gek om te maken. Het liefst maak ik elk jaar drie videoclips. We hadden een heel team. Twee vriendinnen van mij deden de styling, het was echt een teamprestatie. De clip én het album.

Daarom wil ik het liefst bij de komende release iedereen op het podium. Kalulu voelt als een veel groter project dan toen ik alleen op het podium als singer/songwriter stond.

Zelf speelde ik eerst onder de naam Lulu Doxin, maar deze nieuwe muziek voelde zoveel groter dan dat. Er hing te veel een singer/songwriter vibe om me heen. Er moest dus sowieso een nieuwe naam komen. Iets wat alles samenvat.

Wat voor plaat is Hoax volgens jou geworden?
O, dat is moeilijk te omschrijven. Er worden veel stijlen gecombineerd. Het gaat van een liedje waarop ik mezelf begeleid op piano, naar een stevig rocknummer en daar vandaan naar elektronisch.
Binnen een uur – ja, hij is lekker lang – komt dat allemaal voorbij. Toch is voor mij de rode draad duidelijk hoorbaar. De luisteraar mag dat natuurlijk lekker zelf gaan bepalen.

Vincent Terlouw

Kevtendencies

kevtendenciesOpus Magnum: God(s) Of The Darkside
download-mixtape
hiphop
HardHeaderz

Opus Magnum: God(s) Of The Darkside is het eerste deel van de Opus Magnum mixtape serie van het alter ego van Kevin Josias; Kevtendencies. Hij is een van de nieuwkomers op het HardHeaderz label, opgericht door Far I in 2011.

Naar eigen zeggen sleept Kevtendencies je op deze plaat mee naar de ‘darkside‘ en laat je, door middel van complexe lyrics en rijmschema’s gemixt met duistere gedachtes en spirituele levenslessen verschillende situaties ervaren. Dat belooft dus nogal wat!

De veelzijdige beats komen van Sinister Six, State Alchemists, The Fourth Kind & DJ Jet Nebulon. Wat direct opvalt is dat Kevtendencies rapt in een vloeiende mix van Nederlands en Engels, zonder dat het storend is. Zijn teksten zitten propvol slang en verwijzingen naar allerlei duisterheden (vampires, witches, etc.) en zijn door zijn heldere en luide stemgebruik prima te volgen.

Een track die eruit springt is O2, een samenwerking met Ruwhel van WatWatIs geproduceerd door DJ Jet Nebulon. De boodschap van de track is duidelijk en de beat is lekker mellow. De verse van Ruwhel is een perfecte aanvulling, ook omdat zijn flow iets gevarieerder is dan die van Kevtendencies.

Een andere opvallende track is Cosmos, een samenwerking met Yellow, geproduceerd door State Alchemists. Voor de kenners klinkt deze track nogal als Geau, Geau van Zwart Licht, maar desalniettemin is het refreintje catchy en de beat lekker electronisch.

Kevtendencies laat zijn rapskills het beste horen op de track Older Ways, op een smoothe boombap beat van Jet Nebulon. Ook complimenten voor het toffe artwork trouwens – een soort Keith Haring-achtige tekening anno 2016.

Na het luisteren van de 11-tracks tellende mixtape is het wel duidelijk dat Kevtendencies een blijvertje is. Hij heeft zijn eigenheid gevonden in de ‘darkside’ zonder daarbij depri over te komen. Zijn topics zijn niet allemaal even duidelijk, maar zijn positieve energie komt goed over, waardoor je als luisteraar geboeid blijft.

Wil je op de hoogte blijven van Kevtendencies? Like dan deze Facebookpagina.

Conchitta Bottse