Het vak van professionele dj

Al jarenlang geef ik les in het vak ‘dj’. Afgelopen tijd ben ik ook gastspreker op scholen geworden. Wat vaak voorkomt is dat als ik jongeren vraag: “wat wil je later worden?” ze verrassend vaak ‘dj’ antwoorden. “Want je kan er veel geld mee verdienen.” Vergeten wordt dat er veel meer dj’s zijn die een droom najagen en op maandag gewoon aan het reguliere werk gaan, dan dat er rijke supersterren bestaan. De jongeren leven in een internetwereld en een filmpje van Martin Garrix of David Guetta bevestigt het beeld wat gecreëerd wordt door de media, die elke dag geld willen verdienen met het brengen van ‘nieuws’.

Het is toch makkelijk om dj te zijn? Je zet gewoon een liedje op. Net zoals je een playlist hebt gemaakt of Youtube-filmpjes opzet.

Hmmm… even kijken. Een bestaande situatie… Wanneer ik als allround-dj een avond draai van vier uur lang dan zet ik gemiddeld om de 2,30 minuut een nieuwe plaat op. Die aansluit bij de vorige platen, de volgende plaat en bij het thema van de avond waarvoor ik ben geboekt. Die plaat is onderdeel van de sfeer die ik zorgvuldig neerzet. Wanneer het publiek blij danst op een nummer van 128 beats, dan weet je als dj dat je over twee platen het tempo moet laten zakken omdat er anders een verandering van beleving in de zaal ontstaat.

Je krijgt een verzoekje en dat pas je in bij jouw plan van aanpak, dit is een deel van het plan van de programmeur die me opnieuw belt als hij tevreden is met de uitvoering daarvan. Een drum & bass nummer kan, maar moet opgevolgd worden door een rocknummer of juist een r&b 90’s knaller om de avond goed te laten verlopen en het publiek tevreden te houden. Al die songs zijn in mijn bezit en ken ik, zodat mijn overgangen soepel verlopen. Ik weet het moment dat de volgende plaat ‘er in kan’. Bezoekers krijgen een beleving, het overkomt hen. Jij weet beter. “Je ziet het pas als je het weet” is een zeer toepasselijke Cruijffiaanse uitspraak.

Gespecialiseerde dj’s in house-, d&b of andere elektronische mixmuzieksoorten bereiden hun set voor. Zorgvuldig bouwen ze een situatie uit zodat het publiek in een trance raakt, de tijd uit het oog verliest en nergens anders mee bezig is. Of het nou trapmusic, soepele techno of keiharde hardcore betreft, doe je het goed dan gebruik je muziek om jouw verhaal te vertellen. De besten in het vak laten het simpel lijken. Echter, het intro, elke beat, break en opvolging is doordacht en op een plek gezet. Als aanwezige onderga je het en kan je een avond beleven waarin je wordt meegenomen op reis door je eigen geest. Hoe knap is dat.

Het idee dat een persoon puur voor geldmotieven dj wordt is een achterlijk idee.

Alles opgeven voor de muziek en het dj-leven is niet zomaar wat. Het begint met muziek, gelijk gevolgd door toewijding en een manier vinden om in aanraking te komen met de entertainment-wereld.

Afrojack ging als jonge muziekfan met Leroy Styles overal mee naartoe. Benny Rodriguez belde elke week naar het toenmalige Stadsradio Rotterdam om kaartjes te winnen om naar zijn held Michel de Hey’s clubavond te kunnen. David Guetta at jarenlang droog brood om zijn droom te verwezenlijken.

Het eerste wat je meemaakt als je verder komt is het leven als dj. Je moet met vele factoren buiten de muziek kunnen omgaan.

De combinatie van muziek, de harde wereld van marketing en netwerk is een tijdvretende. Reizen, binnenkomen in een club, met mensen in aanraking komen die jou geweldig vinden of juist jou beschouwen als iemand die zomaar geld verdient met een paar plaatjes opzetten. Het gezeur met geld, kleedkamers en eten tussen gigs door. Je verdient ineens geld, bent onderweg naar optredens.

San Holo, de muzikant / producer/ dj die nu rijzende ster is overkwam het. De eerste reis naar de USA was een feest. Drank op zijn rider, medemuzikanten en fans in de kleed- en hotelkamer. Hij miste de dag na een gig het vliegtuig naar het volgende evenement waar hij moest draaien en leerde daarvan. Als hij nu een tour laat plannen, dan wil hij fruit in zijn hotelkamer en een taxi na de gig gelijk naar het hotel. Dit alles om verder te komen. Nieuwe muziek maken is belangrijker dan de fissa.

Een beginnende Sluwe Vos reisde van Nijmegen naar de Kroepoekfabriek te Vlaardingen om 20 minuten lang zijn kunsten te kunnen vertonen op een inloopdag voor dj’s. Alle aanwezigen waren verbluft. Zijn geweldige eigen muziek alsmede zijn zelfverzekerdheid en drive die hij liet zien waren fenomenaal. Hij stond achter de dj-booth alsof hij thuis stond, in zijn eigen wereld.

Workshops die ik geef leveren heel soms toptalenten af. Zij hebben die combinatie van songs ontdekken, die precies op de juiste momenten en tijd te draaien, de techniek constant aanscherpen en gebruiken voor hun doel, aanvoelen wat een goede set nodig heeft. Wat nog zeldzamer is, is dat het talent ook de constante drang heeft om zich te ontwikkelen en een ander niveau te willen bereiken. Constant teleurstelling en euforie meemaken die het vak met zich meebrengt en doorgaan met waar je al mee bezig was: Dat is niet makkelijk, dat is knap.

 


Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

copyright foto: Jeroen Moerdijk

De Kroepoekfabriek is vijf en vierde dat met groot feest

cr3tqjfw8aal-pvDe Kroepoekfabriek werd afgelopen weekend VIJF. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september vierden we deze mijlpaal, uiteraard met heel veel live muziek. Het was een groot feest met maar liefst twee uitverkochte avonden, van de hiphop van SBMG en Broederliefde tot de rock van DeWolff en daarbij een festival met alle bevriende artiesten uit de buurt.

Het was een bijzonder succesvol weekend waarbij verschillende genres de revue passeerden, van hiphop tot indie tot rock ’n roll. Hoogtepunten waren het immense enthousiasme van de fans van Broederliefde, de presentatie van het jubileum VIJF en DeWolff’s felicitatiemoment.

Het boek VIJF
Het hoogtepunt van de dag was de presentatie van het jubileumboek VIJF met directrice Renske Verbeek, hoofd marketing Renée Hartog en grafisch vormgever Anouk van Mil. Sponsoren, partners, kroeleden en alle vaste teamleden waren aanwezig bij de uitreiking van het eerste exemplaar. Dit unieke boek over VIJF jaar Kroepoekfabriek zal binnenkort te koop zijn voor €15,-.
Het boek VIJF komt niet alleen, een selectie van de foto’s uit het boek zal te zien zijn als expositie. Een deel hiervan is vanaf dinsdag 20 september te bewonderen in grandcafé/restaurant Berlijn, aan de Westhavenkade 1-3 te Vlaardingen. Vervolgens verhuist de expo naar het Fotofestival Schiedam 2016, dat van 13 tot en met 16 oktober 2016 plaatsvindt in het stadscentrum van Schiedam.

VIJF wordt uitgebracht in een oplage van 500 stuks en is vanaf dinsdag 20 september te koop bij boekhandel Plantage-Pontier op het Liesveld 33-35 in Vlaardingen, bij BRLN en natuurlijk bij De Kroepoekfabriek. Tijdens het Fotofestival Schiedam is het boek ook verkrijgbaar.

Programma najaar
Na dit geweldige feest gaat het leven door en staan er de komende maand verschillende concerten en feesten op de planning. Drum and bass feest Lekker Laag, de surfrock van Beyond Lickin’, de folk van Chris Jagger, de rock van Drive Like Maria en de rauwe hiphop van Glowtober, voor ieder wat wils!

za 24 sept   drum ’n bass | Lekker laag invites Blendits
vr 30 sept   rock/metal | Tokoloko: Rise of the Wood + Djamazama
za 1 okt        metal | 20 jaar Conspiracy
zo 2 okt       jazz/soul | Zondagmiddag live – Dr Meraki
vr 7 okt       surf/rock ’n roll | Beyond Lickin’+ The Jerry Hormone Ego Trip + Support
za 8 okt       disco/dance/funk | 40up
do 13 okt     jazz | Jazzpodium Waterweg presents: Chris Jagger
vr 14okt      benefiet | Fighters against cancer – benefiet
za 15 okt     rock | Drive Like Maria + Storksky
vr 21 okt     hiphop | Glowtober: met o.a. Ray Fuego & Anbu Nevlo
za 22 okt     indie/rock | Nieuwe vangst: The Elementary Penguins
vr 28 okt     rock | Tokoloko: Beach Coma + Urban Distortion