De juiste toon aanslaan…

Mijn begin van professioneel draaien in het openbaar was in Poptempel Nighttown (1988 – 2006). Halverwege 1993 viel er een concert-dj uit en kreeg ik mijn kans. Vanaf dat moment groeide mijn dj werk; een dj avond in Sensi café (1986 – 2004) startte mijn dansmuziek plannen. En maar platen en cd’s luisteren en aanschaffen… In 1999 ging ik serieus dansavonden draaien. De start daarvan was in de Vlerk (locatie 5, 1995 – 2000).

Alternative Dancenights. Heerlijk, het publiek vond het fijn en kon onbekende platen waarderen. Een plaat kostte tussen de 10 en 20 piek (gulden). Je zocht zorgvuldig je repertoire uit bij aankoop, want je kon je geld maar één keer uitgeven. Een tas vol platen betekende 40 schijven mee en dat was de soundtrack voor de avond, klaar. Als je het niet redde dan werd je niet meer geboekt.

Voor een dj is het van tevoren een fijne puzzel om passende muziek te kiezen bij de gelegenheid waarvoor je geboekt wordt. Een mooi deel van dit vak is en blijft de liedjeskennis vertalen naar de avond.

Een volle Bibelot (locatie 2, open vanaf 2013) Main Stage van huidige popmuziek voorzien, is een feest als je de juiste hits hebt (en draait). Je geeft de honderden bezoekers een thuis in de ruimte. Terwijl die ruimte de volgende dag weer voor iets totaal anders wordt ingevuld.

Een intieme Alternative 80’s Party in Worm (locatie 3, open vanaf 2011) met de juiste vinylschijven op stoom houden is bijna een missie. (Verplaatst van het door de geluidsnormenbrigade geplaagde instituut Baroeg (open vanaf 1981) naar Worm)

Rockfestival Scumbash (locatie Van Nellefabriek, sinds 2014) is een mooi verhaal op zich. Een festival met drie podia, van 12 tot 12 live muziek en telkens tussendoor 20 minuten om te draaien voor de dj. Naarmate de dag vordert wordt de livemuziek harder. Om daar je muziek op af te stemmen is vooral een kwestie van de stijlen en timing in de gaten houden.

Als de festivaldag begint draai ik meer punk en metal. Op het moment dat de hardere bands starten ga ik meer en meer melodieuze muziek draaien. Als een metalband klaar is en je start Slayer in, dan geef je mijns inziens de boodschap af, dat ‘jij wel even laat horen hoe de band echt zou moeten klinken en spelen’. Het publiek krijgt dan geen kans om bij te komen; niet de bedoeling.

Je hebt als dj-pauzeprogramma maar twintig minuten om het verschil te maken in de sfeer, de break tussen metalband A en punkband B.

Een plan wat je van tevoren bedenkt en werkt, kan je dan zo blij maken; dát is de creativiteit. Het eerste jaar draaide ik anderhalve minuut van het Nederlandstalige levenslied Brand In Het Bordeel. Intro, couplet en twee refreinen: De polonaise werd meteen ingezet. Ik brak de plaat af met een nummer van Two-Tone Skalegendes The Specials met het nummer Gangsters, waarop de polonaise direct veranderde in een skankende (een ska dans) menigte. Een memorabele anderhalve minuut…

Daar word ik nog steeds aan herinnerd via sociale media, maar ook laatst nog bij één van mijn dj-workshops: Een jongen van 14 komt binnen en vertelde meteen dat zijn vader had verteld dat ik op Scumbash een enorm fout, maar o zo toepasselijk schuin-Nederlands nummer had gedraaid.


Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

copyright foto: Jeroen Moerdijk

 

SKVR Talentzone 2016 zoekt jong, gemotiveerd talent

SKVR, foto: Robert Tjalondo, www.rockinpictures.com

Jong talent opgelet! Heb je altijd al met andere muzikanten in een band willen spelen, zelf liedjes maken, opnemen en optreden? Dan is dit je kans! In 2016 start voor de zesde keer de SKVR Talentzone Popmuziek, opnieuw in samenwerking met de Popunie. 


Talentzone
Het doel van het Talentzone traject is om jonge poptalenten te helpen in hun ontwikkeling. Tijdens het traject van 17 weken, maak je een eigen ep, die je met een optreden aan het eind mag presenteren. Vorig jaar maakte de band Bridgeless hierbij hun debuut-ep .

Tijdens het traject besteden we aandacht aan onderwerpen als theorie, songwriting, opnamen, productie, arrangeren en presenteren. SKVR Muziek werkt daarbij samen met de Popunie die o.a. een fotoshoot, biografie en stageplan check verzorgen. De precieze invulling wordt mede bepaald door de aanwezige instrumenten en jouw input!

Auditie
Om aan Talentzone mee te kunnen doen heb je niet alleen behoorlijke vaardigheid op je instrument nodig, maar ook ervaring in het spelen in een band. Om te bepalen of je dat kunt, is er op donderdag 7 januari tussen 19-21 uur een auditie, waarbij de muzikanten worden geselecteerd.

Vóórdat je besluit om je op te geven voor de auditie: Besef wel dat je echt gemotiveerd moet zijn en tijd moet hebben om opdrachten thuis te maken. Ook worden er minimale eisen gesteld, je kunt het best vooraf nog even het informatieboekje aanvragen, zodat je kunt bekijken of het iets voor jou is.

Aanmelden voor de auditie
Voor meer informatie en/of direct het inschrijfformulier (inclusief de minimale eisen) stuur je een e-mail naar Franklin Smith via: f.smith@skvr.nl

Extra Informatie
Leeftijd: voortgezet onderwijs +
Kosten: €165,- (tot 21 jaar),  €225,- (niet-SKVR leerlingen)
Duur: 17 x 2 uur
Lestijden: donderdag 19.00-21.00 uur
Auditie: donderdag 7 januari 2016,  19.00-21.00 uur
Locatie: SKVR Locatie Dalweg, Dalweg 5
Aanmelden: vraag het inschrijfformulier aan via:  f.smith@skvr.nl

(foto Bridgeless: Robert Tjalondo).