Het portret: Joan Franka

Joan Franka in geen onbekende als het gaat om muzikanten uit Rotterdam. Na haar avontuur als Nederlandse afgevaardigde voor het Eurovisie Songfestival in 2012 en deelnemer aan de eerste The Voice of Holland, heeft ze zichzelf gevonden als muzikant. Ze is een vrouw met een missie en haar doel is om dat met de wereld te delen. Ook wil ze blijven leren en groeien als persoon. Ik ga langs bij Joany thuis, om te praten over het pad dat ze bewandelde en alle levenslessen die daarbij horen.

Duitse Schlager
‘’Mijn zus is altijd m’n grote voorbeeld geweest en nu nog steeds. Toen ik klein was, deed zij aan theater en ik niet, maar ik wilde altijd doen wat zij deed. We speelden samen toneel thuis, toen ontdekte ik mijn liefde voor dramatiek en alles wat daarbij hoort.

 

 

Muziek was ook altijd al een groot onderdeel van ons huishouden, maar misschien op een andere manier dan je zou verwachten. Mijn moeder is namelijk dol op Nederlandse en Duitse muziek en dan vooral Schlagers. Deze muziek staat heel ver van de muziek die ik nu maak, maar bijvoorbeeld de catchy hooks die in Schlagers zitten vind ik heel tof. Mijn zus en ik wilde graag samen een band zijn toen we klein waren, maar ik ben pas op mijn 19e serieus begonnen met muziek maken.’’

 

 

“Maar ze heeft zo’n passie voor muziek, waarom doet ze daar niks mee?”.’’

Rebels kind
‘’Ik heb de middelbare school niet afgemaakt, ik was een best rebels kind met het idee dat ik niet in het systeem paste. Ik stopte op mijn 16e met school en heb toen tot mijn 19e niet zoveel spannends gedaan. Totdat de vader van mijn toenmalige vriendje zei: “Maar ze heeft zo’n passie voor muziek, waarom doet ze daar niks mee?” Toen klikte er iets. Ik dacht, dat is wat ik wil, wacht maar af. Ik wilde er helemaal voor gaan, pakte een gitaar op en begon met oefenen en dan vooral het zingen en spelen tegelijk, wat nog best lastig is. Ook ging ik liedjes schrijven en twee jaar later stond ik op het Songfestival.’’

 

‘’Toen ik met muziek begon bleek ik een poliep te hebben, wat mijn stem had kunnen verpesten.’’

Drie maanden niet praten
‘’Daar ging natuurlijk nog wel wat aan vooraf. Toen ik met muziek begon, bleek ik een poliep te hebben, wat mijn stem had kunnen verpesten. De dokter vertelde dat het opgelost kon worden, maar dan moest ik wel een operatie ondergaan. Toen wist ik het zeker: ik wilde voor de muziek gaan. De operatie zelf was niet zwaar, maar het herstellen wel; ik mocht drie maanden niet praten. Dat was heel zwaar, als je niet mag praten voel je opeens alles veel intenser, ik geloof ook dat mijn intuïtie toen sterk ontwikkeld is.

Ik was dus erg gemotiveerd om muziek te gaan maken, alleen werd ik afgewezen op Codarts omdat ik te weinig theorie kende. Mijn zus kwam toen met het idee om me op te geven voor de show van Johan Vlemmix, wat toentertijd één van de eerste online shows was. Ik werd uitgenodigd en mocht, nadat ik hersteld was van mijn operatie, een paar liedjes spelen, waaronder mijn eerste twee geschreven liedjes (waar ik natuurlijk heel trots op was). Gebaseerd op die video bij Vlemmix werd ik gescout voor The Voice Of Holland, de eerste op aarde. Ik twijfelde toen ik benaderd werd of ik wel wilde meedoen, aangezien ik echt een singer/songwriter wilde worden en niet bekend wilde worden vanwege covers.’’

 

‘’Als ik nu terugkijk op de hoofdtooi, realiseer ik me dat ik dat beter niet had kunnen doen.’’

De hoofdtooi
‘’Toch ben ik het avontuur aangegaan. Ik geloof heel erg in tekens en dat sommige dingen meant to be zijn. Zo zag ik, nadat ik gescout was, overal waar ik liep dingen van en over The Voice, zoals een video op schermen in een tv winkel. Ik moest het gaan doen. Mijn tijd bij The Voice was intens, miljoenen mensen kijken naar je en bent in één klap bekend. Ik heb er wel van genoten, maar ik ben ook geschrokken van de hoeveelheid aandacht die je krijgt.

Na The Voice tekende ik bij een indie label, dat vervolgens bij elk nummer wat ik ze liet horen vermelde dat het geen hit was. Mijn hart ligt nu eenmaal bij alternatieve folky muziek en dat zie je minder snel in, bijvoorbeeld, de Top 40. Maar ik had toen zoiets van, je wilt een hit? Dan krijg je een hit. Ik schreef You & Me en het belandde bij het Songfestival.

“Ik werd uitgenodigd om mee te doen met het nationale Songfestival en won. Ik mocht Nederland gaan representeren in Azerbaijan. Het Songfestival was aan de ene kant mijn grootste faalmoment ooit, maar aan de andere kant was het iets groots en onbevatbaars wat me heel veel wijsheid heeft gebracht. Als ik nu bijvoorbeeld terugkijk op de hoofdtooi, realiseer ik me dat ik dat beter niet had kunnen doen, omdat het cultural appropriation is. Nu ik ouder ben snap ik de kritiek die ik toen kreeg beter.”

 

‘’Mijn grootste doel in het leven is wijzer worden.’’

Als straatmuzikant naar Parijs
‘’Nu zeven jaar verder weet ik veel beter wat ik aan het doen ben, maar aan de andere kant ook weer niet en dat vind ik fijn. Soms komt er veel creativiteit vrij als je iets niet weet. Voordat ik met The Voice meedeed was ik al aangenomen op de Herman Brood Academie, na het Songfestival ging ik terug om nog een keer op auditie te gaan. Toen ik binnen kwam werd er letterlijk gevraagd wat ik kwam doen. Ik had heel veel meegemaakt, dat wisten zij ook. Ik legde aan ze uit dat ik eigenlijk niet zoveel over muziek had geleerd en ze begrepen me.

Toen ik aangenomen was begon ik pas te ontdekken wat het betekent om echt muzikant te zijn, zoals hoe je samen speelt met anderen, ik had nog nooit met een eigen band gespeeld. Ook ging ik voor het eerst een studententijd in. In Utrecht vond ik een plekje om te wonen in een antikraakpand met 80 mensen. Het was heel fijn om te leren en fouten te maken zonder dat iemand toekeek, zo kon ik me echt goed ontwikkelen.

Ook ben ik toen een maand naar Parijs gegaan om als straatmuzikant rond te trekken, dat was heerlijk. Ik kwam erachter hoe het is om te spelen zonder dat 300 miljoen mensen naar je kijken. Ik wil voor altijd blijven groeien en wijzer worden als mens. De filosofie over dat je niks weet begrijp ik nu ook heel goed, haha.

 

Als het over de toekomst gaat en ik ga dromen, wil ik graag optreden op Lowlands, Down The Rabbit Hole, Lollapalooza, Glastonbury, waar ze me maar willen hebben! Ook is het een droom om in het buitenland te touren, ik merk dat de hele wereld mijn thuis is en niet alleen Nederland. Ik sta deze zomer al op wat festivals, daar wordt nog meer over bekend gemaakt.’’

‘’Ik stond altijd meer buiten de wereld dan er in, nu sta ik er meer in en dat geeft me een heel goed gevoel.’’

De Popronde
‘’Het beeld wat mensen hebben van mij als muzikant is veranderd sinds ik met de Popronde heb meegedaan. Door bekendheid zien mensen je van een afstand, ze zien je niet écht als mens. Je hebt een beeld van iemand doordat je die persoon veel op tv ziet, en je denkt ze te kennen. Vaak denken mensen dat ik een timide en verlegen persoon ben, maar mijn shows zijn dat helemaal niet. Dat verbaast mensen, ik heb daar vaak hele leuke gesprekken over gehad na het optreden.

Het publiek bij de Popronde was fantastisch, het is zo bijzonder als een zaal vol staat met mensen die naar jou komen kijken. Ze kunnen me nu echt leren kennen, dat kan ook veel beter in een kleine zaal dan op een groot podium. Ik stond altijd meer buiten de wereld dan er in, nu sta ik er meer in en dat geeft me een heel goed gevoel.’’

 

’’Ik sta met de muziek die ik nu maak veel meer in mijn kracht.’’

The Beginning
‘’Mijn debuut-album is onderweg en komt in februari uit. Het nummer The End, wat al uit is gebracht, is hier onderdeel van. Dit nummer en de rest van het album heb ik geschreven met Marnix Wilmink, die ik heb leren kennen op de Herman Brood Academie. Ik sta met de muziek die ik nu maak veel meer in mijn kracht, ik kan alle kanten van mijn persoonlijkheid laten zien. Tijdens het schrijven werd Pablo van der Poel en zijn Electrosaurus Southern Sound Studio in Utrecht me getipt.

Er werd verteld dat mijn muziek heel goed bij hem zou passen. Toen het bleek dat hij met mij wilde werken, nadat ik hem had benaderd, voelde ik me wel een beetje vereerd. Hij neemt namelijk alleen maar op wat hij echt vet vindt, daarom vind ik hem zo tof. Deze muziek is heel authentiek voor mij en ik wilde dat graag opnemen bij iemand die dat begrijpt.

Het idee dat het album nu af is, blijft heel lijp. Het thema van het album is echt mijn leven, de teksten zijn heel direct en letterlijk. Dat vind ik prettig, ik wil met dit album de waarheid vertellen aan mezelf en anderen. Hij komt dus uit in februari, je kunt het in de gaten houden op mijn social media kanalen.

De nieuwe single Bad Boy is op 28 november uitgekomen. Ik heb deze intuïtief gekozen om nu uit te brengen, hij is heel anders dan The End. Toch is er een rode draad, dit zal je ook terug horen in het album. Rondom de albumrelease komt er een documentaire uit over mijn leven. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik mijn levensverhaal moet vertellen, dat doe ik op deze manier.’’

 

‘’Ik hoop dat mijn plaat mensen gaat boeien, het is heel persoonlijk en tof als je interesse hebt in iemands reis.’’

Wie zijn je muzikale helden?
‘’Ik herinner me de dag dat ik Neil Diamond ontdekte nog heel goed. Mijn moeder had een verzamelalbum gekocht, omdat ze vroeger weleens naar hem luisterde. Toen ze thuis kwam en het aanzette, ging mijn hart open. Het was de eerste keer dat muziek me zo raakte, hij inspireert me nog steeds heel veel. Shirley Bassey staat ook heel dicht bij me, ik vind het zo mooi dat een vrouw in al haar kracht op een podium gaat staan en haar ding doet.

Eva Cassidy is helaas heel jong overleden, zij zong vooral covers. In haar muziek hoor je de puurheid van haar stem en haar ziel, dat inspireert mij om altijd vanuit m’n hart te zingen. Op die manier verbind je met mensen.

Ook is Taylor Swift m’n home girl, ze is dezelfde leeftijd als ik en vroeger herkende ik me in haar liedjes, mijn liefde voor country muziek is door haar aangewakkerd. Op de vraag met wie ik graag zou willen samenwerken is mijn antwoord duidelijk Tim Knol, ik zou dat zo vet vinden. Ook zou ik Anouk en mij wel samen willen horen zingen.’’

 

“Alles wat in V11 speelt komt goed tot zijn recht.”

The Dawn Brothers & Ronnie Flex
‘’Als het gaat om de muziek in Rotterdam vind ik Rotown een hele toffe plek, maar mijn lievelingsplek om concerten te bezoeken is V11. Daar hangt zo’n fijne energie, alles wat daar speelt komt heel goed tot zijn recht. De muziek scene hier is heel divers, de vele urban is typisch Rotterdam. De muziek leeft, maar ik zou het nog meer willen zien leven. Het zou bijvoorbeeld tof zijn als er meer muziekavonden komen die wat laagdrempeliger zijn, maar waar je wel van weet dat je er vette shit gaat zien. Qua Rotterdamse muzikanten vind ik The Dawn Brothers heel tof, hou ik van Ronnie Flex en vind ik dat de band The Body Electric, die vrienden van mij zijn en net zijn begonnen, goed onderweg zijn. Daarnaast zou ik zelf graag vaker in Rotterdam willen spelen.’’

 

LIJSTJES:

(Huidige) favoriete evenementen: Landjuweel in Ruigoord, wie vindt Ruigoord nou niet vet.

(Huidige) favoriete Platen: Fleetwood Mac – Rumours, James Blake – Overgrown, Paolo Nutini – Coustic Love, Poalo Nutini – These Streets, Joan Baez op vinyl, vooral verzamel albums, ik kan uren naar haar luisteren. Alle platen van Neil Diamond.

(Huidige) favoriete muzikanten: Cigarettes After Sex, Warpaint, Tame Impala, Rufus Wainwright, The Last Shadow Puppets, ik kan eindeloos doorgaan.

(Huidige) favoriete muziekplatform/radiozender: Radio 2, Pinguin Radio, Indie XL, Tiny Desk Concerts (het is ook een droom om daar ooit te staan).

Meer over Joan Franka vind je op haar Facebook-pagina of Instagram.

Muzikant met slecht gehoor (2)

In mijn vorige column heb ik verteld over mijn slechte gehoor en de problemen waar ik tegenaan loop als muzikant (jezelf niet goed kunnen horen, monitor/versterker gaat rondzingen, etc.).

Maar gelukkig zijn er ook oplossingen. Ik heb al lange tijd hoortoestellen. Tot voor kort waren dat zogenaamde in het oor-toestellen. Die vallen minder op, omdat ze ín en niet áchter het oor zitten. Die toestellen hielpen mij goed om mensen beter te kunnen verstaan. Helaas was het nooit mogelijk om met die toestellen muziek te maken. Heel snel was het geluid te hard voor deze toestellen en ging het ‘oversturen’. Voor de gitaristen: een soort ‘distortion’ maar dan hinderlijk. Het geluid werd een leijk klinkende brij.

Vrij kort geleden moest ik op zoek naar nieuwe hoortoestellen. Tegenwoordig heb je alleen nog maar digitale toestellen. Dat ‘klinkt’ misschien positief, maar alle toestellen die ik probeerde hadden hetzelfde probleem: het geluid van mijn akoestische gitaar en ook van mijn stem werd vervormd door die toestellen. Nu was er geen sprake van oversturen, maar er zit zoals ik het hoor een soort trilling in.

Heel erg irritant en voor mij was het onmogelijk om met die vervorming muziek te maken. Dat schijnt overigens een bekend probleem te zijn. Reden waarom veel muzikanten met gehoorproblemen nog steeds een ouderwets, zgn. lineair, toestel houden of willen. Helaas worden die over het algemeen echter niet meer gemaakt of verkocht. Na meerdere toestellen te hebben geprobeerd zat ik met mijn handen in het weinige haar dat ik nog over heb. Na enig speurwerk kwam ik terecht bij iemand die bij een universiteit werkt en expert is in muziek en slecht gehoor.

Hij had een lijstje met aanpassingen van de instellingen van digitale hoortoestellen, waardoor de vervorming weg zou moeten zijn. En dat bleek te kloppen! Jammer is het wel om te moeten constateren dat deze kennis ontbreekt bij veel audiciëns (opticiën, maar dan voor je oren). Ik heb nu een speciale muziekstand op mijn hoortoestellen. Ik hoor alles veel beter, er is geen vervorming en ook in een band spelen gaat prima. Ik heb nu trouwens achter het oor-toestellen. Dat schijnt toch een beter geluid te geven. ‘Voordeel’ is dat ik er nu ook gewoon voor uitkom dat ik een slecht gehoor heb. Die toestellen vallen namelijk veel meer op.

Er is nog een andere oplossing denkbaar, namelijk in ear-monitors. Mocht je een muzikant zijn met een slecht gehoor en dit overwegen, dan raad ik je aan hier goed advies over in te winnen. Het ‘gevaar’ van deze oplossing kan namelijk zijn dat je, om jezelf te kunnen horen, deze monitoren zo hard zet / moet zetten dat je een extra gehoorbeschadiging oploopt. Het schijnt mogelijk te zijn om te meten hoe hard deze monitors staan als je ze gebruikt tijdens het muziek maken. Los daarvan zijn in ear-monitors vrij duur.

Kortom: ik prijs mij gelukkig dat ik met mijn gehoorproblemen nog steeds muziek kan maken!

Ik ben zeker benieuwd naar ervaringen van andere muzikanten. Schroom dan ook niet om mij vragen te stellen.