Alle finalisten Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam bekend!

Welke acts mogen optreden tijdens het finaleweekend van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in september 2018? Na maarliefst drie intensieve feedbackavonden maakt Popunie de uitslag van alle vier de categorieën bekend. Dit zijn de talenten:

Categorie Bands: Bourbon Avenue, Djocy Santos, Jibber Jabber & The Jams, Laura Jorinde en MASSA.
Categorie Hiphop: Djesco, Grimm, Josimar Gomes, K.I.M.M.I.E.D en Mopperatchi.
Categorie Electronics: Dread Pitt, Highrfreeqncs, Lilø, Low Gain Antenna en Victor Metske.
Categorie Singer/Songwriter: Brian Murphy, Darren Gardner, Dax, KEES, WARD.

De weg naar de finale
De finalisten gaan aan de slag met de feedback van de jury en worden klaargestoomd voor de finales. Ze krijgen een stageplan check, een fotoshoot, een workshop over financiën en feedback op hun biografie, presskit en social media.

De Bands finale wordt gehouden op vrijdag 21 september in WORM, de Hiphop en Electronics finale op zaterdag 22 september in BIRD en de Singer/Songwriter finale vindt plaats op zondag 23 september in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.  Alle artiesten spelen een korte set van 20 minuten waarna de publieksfavoriet en de juryprijs winnaar worden aangewezen.

De Electronics finale kent een andere opzet, namelijk een beat battle mede-gehost door Triphouse Rotterdam. De vijf Electronics finalisten gaan in één uur tijd een nieuwe track produceren op basis van een door ons geleverde sample pack. Daarna worden de tracks gepresenteerd aan publiek en jury. Net zoals vorig jaar worden alle jury-winnaars van de vier categorieën genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie ‘De Belofte – powered by Music Matters’.

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en is dè muziekcompetitie voor muzikaal talent in Rotterdam. Dit jaar is er voor gekozen om alle finales van de categorieën in één weekend te organiseren. Verwacht van 21 t/m 23 september een weekend boordevol nieuw Rotterdams talent!

Meer informatie over de finales
Categorie: Bands
/ Datum: vrijdag 21 september / Locatie: WORM / Ticketlink
Categorie: Hiphop/Electronics / Datum: zaterdag 22 september / Locatie: BIRD / Ticketlink*
Categorie: Singer/Songwriter / Datum: zondag 23 september / Locatie: Theater Rotterdam, locatie Schouwburg / Ticketlink

*De finale van Electronics is gratis bij te wonen.

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Sena Performers, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Van der Mandele Stichting en Keymusic.

Tabanka – Spertador

  • Spertador

  • Tabanka
    • Genre: funaná, cabopop
    • Release-type: album, digitaal
    • Label: self-released

Toegegeven! Tot voor kort wist ik nauwelijks iets van Kaapverdische muziek… Dat is voor een Rotterdammer toch redelijk schandalig. Daar kwam een poosje geleden verandering in toen mijn lieftallige vriendin Esther mij introduceerde in ‘morna’. Ik was daar al behoorlijk van onder de indruk, maar ik miste toch iets; dit klonk allemaal behoorlijk Portugees geïnspireerd en ik kon mij niet voorstellen dat er geen andere geluiden van de eilanden kwamen. Na het avondje morna zat de dag erna het verzoek de Rotterdams-Kaapverdiaanse band Tabanka te recenseren in mijn mail. Zonder vooraf te luisteren zei ik daarop ja en daar heb ik absoluut geen spijt van gekregen. Ik geloof in serendipiteit…

Dit is andere koek! Dit is heerlijke muziek, dit is funaná…! Dit waren precies de geluiden die ik wilde horen. Kaapverdië heeft een koloniaal verleden. Na eeuwenlang onbewoond te zijn geweest namen de Portugezen de eilanden in de 15e eeuw in bezit. De Portugezen hadden maar één doel; een florerende landbouw in te richten met behulp van West-Afrikaanse slavenarbeid. Toen wereldwijd de slavernij verboden werd, werden de omstandigheden voor de voormalige slaven niet veel beter. Onder het bewind van de fascist Salazar werden de Kaapverdische eilanden eenvoudigweg toegevoegd als provincie van Portugal.

In 1974 werd Salazar tijdens de Anjerrevolutie afgezet; het bevrijdde Portugal verleende in 1975 Kaapverdië de onafhankelijkheid. In de periode voorafgaande aan de onafhankelijkheid was het op z’n zachtst gezegd onrustig in kolonie. Onder leiding van Cabral werd dapper gestreden voor zelfbevrijding en was er een muzieksoort die onlosmakelijk verbonden was met deze strijd: de funaná. Tot de afzetting van Salazar was deze muziek verboden omdat haar opzwepende klanken het Kaapverdische volk wel eens op revolutionaire gedachten kon brengen. Laat dat nou net de muziektaal van Tabanka zijn…

Tot 1975 leed de funaná vooral een sluimerend bestaan. De muziek wordt gekenmerkt door een aantal onmiskenbare aspecten: Een absurd snel en opzwepend tempo, een jagende bandoneon, een snaredrum als een mitrailleur en het hypnotiserende gerasp van de ‘ferrinho’ die in geluid wel enigszins lijkt op de Caribische ‘gaita’.

Rotterdam heeft een grote diaspora van Kaapverdianen, zodat het wachten was op het grote culturele stempel. Sinds de jaren ’80 worden de inktvlekken groter en groter. Daarom mogen we ons meer dan gelukkig prijzen met Tabanka; wat mij betreft dé adepten van de moderne funaná. Na eerst behoorlijk beïnvloed te zijn geweest door grootheden als Bulimundo, Américo Brito en vooral Bitori wisten ze een geheel eigen geluid te vinden dat klassieke funaná combineert met jazz, pop en zelfs urban. Misschien is het vloeken in de kerk, maar het werk van Tabanka maakt op mij dezelfde indruk als wat Moreno Velosa, Doninico Lancelotti en Alexandre Kassin hebben gedaan met de Braziliaanse samba; met respect voor alle tradities worden deze tradities door de mangel genaamd ‘nu’ gehaald.

Zodoende heb ik bij herhaling een heerlijk album beluisterd waarbij de wekkers van het intro, het opzwepende Fund Cabock, de hypnotiserende gitaar op Tabanka, de prachtige viool op Tradicao, de heerlijke beat op Mama en de zweep op Curtisao mij hebben geleid tot de werkelijke grootse hoogtepunten van de plaat, namelijk de nummers met William Araujo. Het zijn twee nummers van een ongekende schoonheid: Kata Negra en Ca Ta Brinka Nao waarin de band boven zichzelf uitstijgt.

Nee, dit is geen bandje dat een steuntje in de rug verdient. Dit is onze eigen Rotterdamse Manu Ciao… Heb ik al eens gezegd dat ik alleen platen recenseer die ik echt goed vind? Bij deze! Kopen! je zomer zal nooit meer dezelfde zijn…