Exploded – You Are Already Dead

 • You Are Already Dead

 • Exploded
  • Genre: loud music, thrashmetal
  • Release-type: ep, digitaal
  • Label: self-released

You Are Already Dead spreekt de titel van de hoes mij toe. Gelukkig dat iemand mij dat even meedeelt. Ik wist het niet zeker namelijk. Mocht deze recensie toch verder gaan dan ben ik waarschijnlijk nog in leven.

Alle gekheid op een drumstokje, ik hoop dat de band nog springlevend is, want deze ep is inmiddels bijna een jaar oud. Maakt dat uit? Welnee, zij het dat de karakteristieke zang zoals deze te horen is op deze ep nu tot het verleden behoort. Moeten we daar rouwig om zijn? Nee en ja. Nee, want de stem van Erwin van Veldhoven is redelijk monotoon en brengt je niet naar bijzondere hoogten of diepten. Ja, want zijn stem klinkt best origineel en zorgt voor een net wat meer onderscheid binnen het genre.

Over genre gesproken, de band omschrijft zichzelf als ‘furious thrashmetal from Rotterdam’. Dat Exploded uit de Maasstad komt geloof ik direct. Met ‘furieuze thrash’ heb ik iets meer moeite. Als gepokte en gemazelde liefhebber van o.a. Dark Angel, (oude) Sepultura, (oude) Destruction, (oude) Kreator, Sacrifice, Invocator en Devastation ken ik heel wat furieuze thrashbands en daar zou ik Exploded niet onder scharen. Ondanks dat de band zelf aangeeft een aantal van deze bands als inspiratiebron te hebben. Daar twijfel ik niet aan. Het is ook niet meteen slecht (helemaal niet!), maar het schept wel wat verwachtingen.

Ik zou de band eerder plaatsen tussen speedmetal en thrashmetal, met een wat furieuzere (dat dan weer wel) strot. Machine And Men opent lekker (“run!…fight!”) met afwisseling van traag, midtempo en snel. I Am Your God is bijna de eerste vier minuten midtempo, redelijk dreigend en gaat daarna over in een fijn snel stuk waarna het beginthema terugkeert. Grey is het volgende nummer in hetzelfde tempo en vind ik het grijze muisje van de vier. Afsluiter Like An Ocean Falling Into An Abyss (maar liefst 9 minuten en 13 seconden) knalt erin na een akoestisch intro. Een afwisselend nummer (met een lang, wat rustiger intermezzo) en een goede hoofdriff. Alleen komt er ook een riff voorbij die ik al eerder gehoord heb en wel in het nummer I’ll Come Back van Angel Dust. Geen schande en wie kent dat nummer überhaupt (nog)?

Al met al geen onverdienstelijke ep, alleen weet ik niet of er ondertussen een nieuwe zanger in de gelederen is. Verder denk ik (ik heb Exploded nog nooit live gezien) dat de band op een podium beter tot zijn recht komt dan via een digitaal bestand. Welke kant het opgaat zal vooral afhangen van de zang. En als ik dan toch nog een tip mag geven: van mij mag het allemaal net wat … eh … furieuzer.

Volg Exploded op Facebook.

Andij – Anders

 • Anders

 • Andij
  • Genre: hiphop
  • Release-type: ep, digitaal
  • Label: self-released

Luisterend naar deze debuut-ep van Andij die een paar maanden geleden uitkwam besef ik te luisteren naar iemand die toch ook wel staat voor het fenomeen ‘Soundcloud-rapper’. New school, niet altijd heel professioneel (in de zin van overgeproduceerd en slick) en met rapteksten waar je niet uren over na hoeft te denken, wat de ep overigens niet minder maakt; mijn waardering krijgt het zeker.

Vooral de track Ik Ben Eng kan mij flink bekoren, een goeie oldschool beat in combinatie met een lekkere flow maken een track dan al snel geslaagd voor mij zonder dat ik de tekst goed bestudeer. Voor de beats moeten de credits naar producer M3, een voor mij nog onbekende producer die hopelijk niet lang meer onbekend blijft bij het grote publiek.

De track Anders is ook weer een nummer dat mij persoonlijk aanspreekt. Misschien is het wel juist de matige professionaliteit die het zo lekker maakt om te beluisteren en geloof me dit is echt niet slecht bedoelt, maar meer als verbeterpuntje. Never Nooit is rap- en flow-technisch misschien het beste nummer van de ep. De flow is heerlijk, op alweer een goeie beat en nu ik goed naar de tekst heb geluisterd blijkt daar ook echt niks mis mee.

Zoals ik al over de beats zei levert producer M3 weer een top beat af. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar deze producer geworden want had hiervoor nog nooit van hem gehoord.
Na wat research naar hem gedaan te hebben ben ik er achter gekomen dat deze jongen al een tijdje bezig is, super productief is en bijvoorbeeld ook al met Elijah Waters in het Green Cabin collectief samen heeft gewerkt. Ik ben heel erg nieuwsgierig of hij met Andij samen blijft werken, ik hoop van wel want tot nu toe heeft dit wel erg goed uitgepakt. Hoe dan ook ben ik zeer benieuwd naar de ontwikkeling en ambities van Andij. Die blijf ik zeker in de gaten houden, want hij heeft duidelijk aangetoond talent te hebben!