Andij – Anders

  • Anders

  • Andij
    • Genre: hiphop
    • Release-type: ep, digitaal
    • Label: self-released

Luisterend naar deze debuut-ep van Andij die een paar maanden geleden uitkwam besef ik te luisteren naar iemand die toch ook wel staat voor het fenomeen ‘Soundcloud-rapper’. New school, niet altijd heel professioneel (in de zin van overgeproduceerd en slick) en met rapteksten waar je niet uren over na hoeft te denken, wat de ep overigens niet minder maakt; mijn waardering krijgt het zeker.

Vooral de track Ik Ben Eng kan mij flink bekoren, een goeie oldschool beat in combinatie met een lekkere flow maken een track dan al snel geslaagd voor mij zonder dat ik de tekst goed bestudeer. Voor de beats moeten de credits naar producer M3, een voor mij nog onbekende producer die hopelijk niet lang meer onbekend blijft bij het grote publiek.

De track Anders is ook weer een nummer dat mij persoonlijk aanspreekt. Misschien is het wel juist de matige professionaliteit die het zo lekker maakt om te beluisteren en geloof me dit is echt niet slecht bedoelt, maar meer als verbeterpuntje. Never Nooit is rap- en flow-technisch misschien het beste nummer van de ep. De flow is heerlijk, op alweer een goeie beat en nu ik goed naar de tekst heb geluisterd blijkt daar ook echt niks mis mee.

Zoals ik al over de beats zei levert producer M3 weer een top beat af. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar deze producer geworden want had hiervoor nog nooit van hem gehoord.
Na wat research naar hem gedaan te hebben ben ik er achter gekomen dat deze jongen al een tijdje bezig is, super productief is en bijvoorbeeld ook al met Elijah Waters in het Green Cabin collectief samen heeft gewerkt. Ik ben heel erg nieuwsgierig of hij met Andij samen blijft werken, ik hoop van wel want tot nu toe heeft dit wel erg goed uitgepakt. Hoe dan ook ben ik zeer benieuwd naar de ontwikkeling en ambities van Andij. Die blijf ik zeker in de gaten houden, want hij heeft duidelijk aangetoond talent te hebben!

Volg Andij op Facebook voor het laatste nieuws en shows!

Vijf manieren om je naamsbekendheid (en dùs je verkoop!) te boosten

Inmiddels ben ik al ruim 6 jaar werkzaam als coach en trainer voor creatieven. In die 6 jaar is mijn naamsbekendheid enorm toegenomen. Ik word regelmatig gevraagd voor lezingen, trainingen en interviews. Bijna altijd gebeurt dat omdat iemand mijn naam genoemd heeft.

Ook krijg ik regelmatig van mensen uit mijn netwerk te horen dat ze het gevoel hebben dat ze mij overal tegen komen. Ze lezen een artikel van mij in een vakblad, zien mijn naam op het programma van een conferentie en vervolgens deelt een bekende een bericht van mij op Facebook.

Maar natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan activiteiten die mijn naamsbekendheid vergroten. Ik zorg er actief voor dat ik “in the picture” kom. Niet omdat ik dat nou zo leuk vind, maar omdat ik het zie als een essentieel onderdeel van mijn marketing.

Ook als muzikant zou je een significant deel van je werktijd moeten reserveren voor dit soort activiteiten. Maar wat zijn nou de beste manieren om die naamsbekendheid te boosten? Ik deel mijn beste tips met je:

Wees actief op social media

Nee, je hoeft echt niet alles wat je doet te delen. En je hoeft ook zeker niet op elk kanaal actief te zijn. Maar het is absoluut lonend om regelmatig wat te posten. Bijna iedere muzikant die ik spreek, heeft wel voorbeelden van verkopen of opdrachten die hij kreeg via social media.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je berichten helpen bij het vergroten van je naamsbekendheid? Hiervoor is het noodzakelijk dat je berichten gedeeld worden. Zo leveren ze nieuwe contacten op.

Onderzoek wijst uit dat als je in je bericht vraagt of mensen het willen delen, de kans maar liefst 4x zo groot is dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Ook zou je bijvoorbeeld een share-and-win actie op kunnen zetten om je bereik te vergroten.

Ga samenwerkingen aan

Het kan heel lonend zijn om na te gaan of jij mensen of organisaties kent die contacten hebben die voor jou waardevol zijn. En omgekeerd is jouw netwerk wellicht ook interessant voor die ander. Door een samenwerking aan te gaan, vergroot je beiden je netwerk. En vaak is het nog heel leuk en inspirerend ook.

Er zijn heel veel manieren te bedenken om een win-win situatie te creëren door samenwerking. Een groepsproject, een duo concert, het uitwisselen van blogs, het delen van elkaars berichten op social media, om maar een paar opties te noemen.

Genereer Free Publicity

Artikelen in kranten of tijdschriften worden veel beter gelezen dan advertenties. En de redacties van dergelijke media hebben altijd belangstelling voor interessante content. Als jij die kunt bieden, maak je hen blij EN creëer je een mooi podium voor jezelf. Belangrijk is dat jouw berichten niet te veel overkomen als “reclame”, maar vooral leuk, interessant of informatief zijn om te lezen.

Beperk jezelf ook niet tot kranten en tijdschriften alleen. Ook de lokale huis aan huis bladen, blogs, websites, digitale nieuwsbrieven, radio- en TV programma’s kunnen beslist interessant zijn.

Sta open voor contacten, stap erop af!

Veel van mijn leukste samenwerkingen heb ik opgedaan zonder dat ik vooraf wist wat het me ging opleveren. Soms kom ik iets tegen (een project, een persoon, een initiatief) waarvan ik vooraf nog geen idee heb wat het me op kan leveren, maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben.

Ik probeer dan een afspraak te maken gewoon met als doel elkaar te leren kennen. Als het klikt, ontstaan de ideeën om samen iets te gaan doen vaak vanzelf.

Doe mee aan wedstrijden (maar wees wel selectief!)

Er zijn in Nederland en België talloze wedstrijden waaraan je als muzikant kunt meedoen. Als je wint (of hoog eindigt) geeft dit je bekendheid een enorme boost, omdat er altijd veel aandacht is voor de winnaars. Ook levert het vaak goede contacten op.

Ik heb wel 1 kanttekening: er zijn ook “wedstrijden” waarbij je gevraagd wordt iets te maken waarvoor je anders gewoon betaald zou worden. Meerdere artiesten schrijven dan een nummer, en alleen de winnaar krijgt een vergoeding. Daar zou ik persoonlijk voor passen.